Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO| Luna Francofoniei, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia: Parada modei în culorile drapelului francez, recital de muzică și poezie în limba franceză și expoziție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

liceul cu program sportiv alba iulia4La  Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, învăţătură, sportul şi activităţile extracurriculare se îmbină în mod fericit, formând un tot armonios. După multiple activităţi legate de luna siguranţei pe internet, patronate de Organizaţia Naţională Salvaţi Copii, sigur. Info (au fost înregistrate nu mai puţin de  douăsprezece activităţi de voluntariat, organizate de 10 cadre didactice), în luna care tocmai s-a încheiat, martie, a venit rândul sărbătoririi francofoniei în cadrul liceului.

 Ce este de fapt Francofonia şi care sunt valorile acesteia? Termenul de „FRANCOFONIE” a fost utilizat, într-o primă accepţiune, la sfârşitul secolului al XIX-lea, pentru a desemna spaţiile geografice unde limba franceză era folosită în mod curent.  Între anii 1950-1970, s-a avansat ideea unei comunităţi francofone, fapt care a condus la crearea primelor organizaţii şi instituţii francofone. La 20 martie 1970, s-a înfiinţat Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică, cu sediul la Paris, principalul operator al Mişcării Francofone. Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internaţională a Francofoniei”.

Prin derularea activităţilor dedicate lunii francofoniei, sub genericul ”Les Rendez-Vouz de la Francophonie”, s-a  dorit creşterea interesului şi  a simpatiei elevilor  faţă de studierea limbii franceze, o limbă de o frumuseţe şi  o muzicalitate aparte, limba internaţională şi oficială a 32 de țări de pe tot mapamondul. De asemenea, s-a dorit ca activitățile să ofere elevilor prilejul de a-şi evidenţia competenţele lingvistice; să dezvolte  interesul pentru cunoaşterea culturii şi civilizaţiei franceze şi a ţărilor membre ale OIF (Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei ), să informeze elevii cu privire la folosirea limbii franceze în diversitatea spaţiului francofon de pe cele cinci continente.

Activităţile diverse, desfăşurate de doamnele profesoare de limba franceză  Maria Mihălțan şi  Viorica Onița, au acoperit o paletă extrem de diversă, antrenând  în ele elevi de clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a, de la Prezentare Power Point, până la  recital de muzică şi poezie în limba franceză.

Un succes deosebit a avut  prezentarea  paginii de revista «  A la Une », doamnele profesoare Maria Mihălțan şi Viorica Onița  fiind  proaspăt premiate la un Concurs Naţional desfăşurat la Timişoara, pentru realizarea unei pagini de ziar în limba franceză.

O activitate extrem de gustată de publicul spectator a fost parada modei în culorile drapelului francez: roşu, alb, albastru, tinerele manechine afişând o dezinvoltură de profesioniste pe parcursul defilării.

Expoziţia La France, c’est ça / Leş monuments de Paris, a încheiat seria manifestărilor dedicate francofoniei, prezentând încă o dată câteva din splendorile monumentale ale Oraşului Luminilor- Paris.

[nggallery id=241]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea