FOTO: Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” din Blaj a marcat Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, printr-o serie de activități. Seminar interactiv și expoziție de decorațiuni de Crăciun
Liceul Tehnologic “Ștefan Manciulea” din Blaj se regăsește pe lista unităților de învățământ care a punctat, printr-o serie de activități, Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, organizată de Comisia Europeană.
Inițiativa proiectului i-a revenit doamnei director adjunct, prof. ing. Elena Drăgan, care s-a ocupat de organizarea unui seminar interactiv ce a avut în prim plan competențe dobândite de elevi în cadrul orelor de pregătire practică, în funcție de specializare. Echipa de proiect a fost formată din cadrele didactice de specialitate, care s-au implicat activ în cadrul activității. Scopul acestei acțiuni este de valorificare a potențialului fiecărui tânar pentru sporirea oportunităților de învățare formală și non-formală, de dobândire de noi competențe care să permită tinerilor accesul pe piața muncii, întărirea încrederii în sine și consolidarea respectului față de muncă.
Pentru fiecare profil s-a realizat o activitate care să promoveze competențele specifice, fiind axată pe evidențierea abilităților dobândite de elevi. Specializarea tehnician horticultor a fost marcată prin prezentarea tehnologiei de obținere a produsului „Flori suculente la ghiveci” , respectiv: materialele, tehnica de lucru, cantități folosite. Prezentarea fost realizată de eleva Angela Sîrbu din clasa a XII-a D, sub îndrumarea doamnei prof. Anișoara Ciobanu. Altă activitate a constat în prezentarea tehnologiei de obținere a decorațiunilor și coronițelor de Crăciun, felicitări, aranjamente tradiționale, pentru care s-au folosit materiale reciclabile, din natură, globuri, etc.Prezentarea a fost realizată de eleva Lusia Ognean din clasa a- X-a B, îndrumată de doamna prof. Daniela Păcurar.
Expoziția de produse realizate în cadrul activităților practice,a fost organizată sub îndrumarea doamnei prof.ing. Ofelia Bocai, de către elevii din clasele a X-a și a XI-a învățământ profesional, specializarea brutar-patiser (Ioana Covaci, Iuliana Oniță, Giorgiana Gânța, Adriana Muntean), care au prezentat tehnologia de obținere a patru produse de patiserie și panificație- pizza, cozonac, corn cu ciocolată, colac.
Analiza rentabilității, adică realizarea calculației costului produselor destinate comercializării în vederea vânzării la cel mai bun preț, calculul profitului total și pe produs realizat au fost realizate de elevii din Paula Blaj, Lavinia Lunca și Alexandru Satmari, din clasa a XI-a A, specializarea economic, sub îndrumarea doamnei prof. Olimpia Petraș.
Activitatea privind promovarea vânzării produselor realizate de elevi, a fost coordonată de doamna prof. Aurelia Mlădin și domnul prof. Claudiu Stoia. Elevii care au identificat metode de promovare și cele mai bune soluții au fost : Christopher Ciufudean, Raluca Ignat, Eduard Nagy (clasa a XI-a B) și Anca Meragiu (clasa a XII-a B), de la specializarea comerț.
În final, domnul director al liceului, prof. Ioan Marcu a felicitat cadrele didactice pentru inițiativă și a apreciat implicarea elevilor în cadrul acestor activități, a transmis prof. Ioana Breazu purtătorul de cuvânt al Liceului Tehnologic„ Ștefan Manciulea” Blaj.
Comisia Europeană a organizat pentru prima dată, în perioada 5 – 9 decembrie 2016, Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale, pentru a încuraja oamenii să descopere și îşi îmbunătăţească abilităţile prin formare profesională. În această perioadă, Comisia prezintă iniţiative de înaltă calitate în domeniul educaţiei şi formării profesionale, cu scopul de a le oferi oamenilor indicii privind abilitățile de care au nevoie într-o piaţă a muncii, care se află într-o continuă schimbare.
Comisia a încurajat părţile interesate din Europa să organizeze evenimente, prin care să promoveze programele de educaţie şi formare profesională de succes sau alte activităţi care au scopul de a sensibiliza cetățenii. (C.M.)
[nggallery id=3148]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun