Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

FOTO: Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” din Blaj a marcat Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, printr-o serie de activități. Seminar interactiv și expoziție de decorațiuni de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

stefan-manciunea-blaj04Liceul Tehnologic “Ștefan Manciulea” din Blaj se regăsește pe lista unităților de învățământ care a punctat, printr-o serie de activități, Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, organizată de Comisia Europeană.

Inițiativa proiectului i-a revenit doamnei director adjunct, prof. ing. Elena Drăgan, care s-a ocupat de organizarea unui seminar interactiv ce a avut în prim plan competențe dobândite de elevi în cadrul orelor de pregătire practică, în funcție de specializare. Echipa de proiect a fost formată din cadrele didactice de specialitate, care s-au implicat activ în cadrul activității. Scopul acestei acțiuni  este de valorificare a potențialului fiecărui tânar pentru sporirea oportunităților de învățare formală și non-formală, de dobândire de noi competențe care să permită tinerilor accesul pe piața muncii, întărirea încrederii în sine și consolidarea  respectului față de muncă.

Pentru fiecare profil s-a  realizat o activitate care să promoveze competențele specifice, fiind axată pe evidențierea  abilităților dobândite de elevi. Specializarea tehnician horticultor a fost marcată prin  prezentarea tehnologiei de obținere a produsului „Flori suculente la ghiveci” , respectiv: materialele, tehnica de lucru, cantități folosite. Prezentarea fost realizată de eleva Angela Sîrbu din clasa a XII-a D, sub îndrumarea doamnei prof. Anișoara Ciobanu. Altă activitate a constat în prezentarea tehnologiei de obținere a decorațiunilor și coronițelor de Crăciun, felicitări, aranjamente tradiționale, pentru care s-au folosit materiale reciclabile, din natură, globuri, etc.Prezentarea a fost  realizată de eleva Lusia Ognean  din clasa a- X-a B, îndrumată de doamna  prof. Daniela Păcurar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Expoziția de produse realizate în cadrul activităților practice,a fost organizată sub îndrumarea doamnei prof.ing. Ofelia Bocai, de către elevii din clasele a X-a și a XI-a învățământ profesional, specializarea brutar-patiser (Ioana Covaci, Iuliana Oniță, Giorgiana Gânța, Adriana Muntean), care au prezentat tehnologia de obținere a patru produse de patiserie și panificație- pizza, cozonac, corn cu ciocolată, colac.

Analiza rentabilității,  adică realizarea calculației costului produselor destinate comercializării în vederea vânzării la cel mai bun preț, calculul profitului total și pe produs realizat au fost realizate de elevii din Paula Blaj, Lavinia Lunca și Alexandru Satmari, din clasa a XI-a A, specializarea economic, sub îndrumarea doamnei prof. Olimpia Petraș.

Activitatea privind  promovarea vânzării produselor realizate de elevi, a fost coordonată de doamna prof. Aurelia Mlădin și domnul prof. Claudiu Stoia. Elevii care au identificat metode de promovare și cele mai bune soluții au fost : Christopher Ciufudean, Raluca Ignat, Eduard Nagy (clasa a XI-a B)  și Anca  Meragiu (clasa a XII-a B), de la specializarea comerț.

În final, domnul director al liceului, prof. Ioan Marcu a felicitat cadrele didactice pentru inițiativă și a apreciat implicarea elevilor în cadrul acestor activități, a transmis prof. Ioana Breazu purtătorul de cuvânt al Liceului Tehnologic„ Ștefan Manciulea” Blaj.

Comisia Europeană a organizat pentru prima dată, în perioada 5 – 9 decembrie 2016, Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale, pentru a încuraja oamenii să descopere și îşi îmbunătăţească abilităţile prin formare profesională. În această perioadă,  Comisia prezintă iniţiative de înaltă calitate în domeniul educaţiei şi formării profesionale, cu scopul de a le oferi oamenilor indicii privind abilitățile de care au nevoie într-o piaţă a muncii, care se află într-o continuă schimbare.

Comisia a încurajat părţile interesate din Europa să organizeze evenimente, prin care să promoveze programele de educaţie şi formare profesională de succes sau  alte activităţi care au scopul de a sensibiliza  cetățenii. (C.M.)

[nggallery id=3148]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare