Cultură Educație
FOTO: Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” din Blaj a marcat Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, printr-o serie de activități. Seminar interactiv și expoziție de decorațiuni de Crăciun
Liceul Tehnologic “Ștefan Manciulea” din Blaj se regăsește pe lista unităților de învățământ care a punctat, printr-o serie de activități, Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, organizată de Comisia Europeană.
Inițiativa proiectului i-a revenit doamnei director adjunct, prof. ing. Elena Drăgan, care s-a ocupat de organizarea unui seminar interactiv ce a avut în prim plan competențe dobândite de elevi în cadrul orelor de pregătire practică, în funcție de specializare. Echipa de proiect a fost formată din cadrele didactice de specialitate, care s-au implicat activ în cadrul activității. Scopul acestei acțiuni este de valorificare a potențialului fiecărui tânar pentru sporirea oportunităților de învățare formală și non-formală, de dobândire de noi competențe care să permită tinerilor accesul pe piața muncii, întărirea încrederii în sine și consolidarea respectului față de muncă.
Pentru fiecare profil s-a realizat o activitate care să promoveze competențele specifice, fiind axată pe evidențierea abilităților dobândite de elevi. Specializarea tehnician horticultor a fost marcată prin prezentarea tehnologiei de obținere a produsului „Flori suculente la ghiveci” , respectiv: materialele, tehnica de lucru, cantități folosite. Prezentarea fost realizată de eleva Angela Sîrbu din clasa a XII-a D, sub îndrumarea doamnei prof. Anișoara Ciobanu. Altă activitate a constat în prezentarea tehnologiei de obținere a decorațiunilor și coronițelor de Crăciun, felicitări, aranjamente tradiționale, pentru care s-au folosit materiale reciclabile, din natură, globuri, etc.Prezentarea a fost realizată de eleva Lusia Ognean din clasa a- X-a B, îndrumată de doamna prof. Daniela Păcurar.
Expoziția de produse realizate în cadrul activităților practice,a fost organizată sub îndrumarea doamnei prof.ing. Ofelia Bocai, de către elevii din clasele a X-a și a XI-a învățământ profesional, specializarea brutar-patiser (Ioana Covaci, Iuliana Oniță, Giorgiana Gânța, Adriana Muntean), care au prezentat tehnologia de obținere a patru produse de patiserie și panificație- pizza, cozonac, corn cu ciocolată, colac.
Analiza rentabilității, adică realizarea calculației costului produselor destinate comercializării în vederea vânzării la cel mai bun preț, calculul profitului total și pe produs realizat au fost realizate de elevii din Paula Blaj, Lavinia Lunca și Alexandru Satmari, din clasa a XI-a A, specializarea economic, sub îndrumarea doamnei prof. Olimpia Petraș.
Activitatea privind promovarea vânzării produselor realizate de elevi, a fost coordonată de doamna prof. Aurelia Mlădin și domnul prof. Claudiu Stoia. Elevii care au identificat metode de promovare și cele mai bune soluții au fost : Christopher Ciufudean, Raluca Ignat, Eduard Nagy (clasa a XI-a B) și Anca Meragiu (clasa a XII-a B), de la specializarea comerț.
În final, domnul director al liceului, prof. Ioan Marcu a felicitat cadrele didactice pentru inițiativă și a apreciat implicarea elevilor în cadrul acestor activități, a transmis prof. Ioana Breazu purtătorul de cuvânt al Liceului Tehnologic„ Ștefan Manciulea” Blaj.
Comisia Europeană a organizat pentru prima dată, în perioada 5 – 9 decembrie 2016, Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale, pentru a încuraja oamenii să descopere și îşi îmbunătăţească abilităţile prin formare profesională. În această perioadă, Comisia prezintă iniţiative de înaltă calitate în domeniul educaţiei şi formării profesionale, cu scopul de a le oferi oamenilor indicii privind abilitățile de care au nevoie într-o piaţă a muncii, care se află într-o continuă schimbare.
Comisia a încurajat părţile interesate din Europa să organizeze evenimente, prin care să promoveze programele de educaţie şi formare profesională de succes sau alte activităţi care au scopul de a sensibiliza cetățenii. (C.M.)
[nggallery id=3148]

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 7 ore
Bani de la stat pentru patronii care angajează șomeri: Ministerul Muncii va suplimenta fondurile
-
Ştirea zileiacum 13 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Ştirea zileiacum 16 ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 11 ore
Salariile bugetarilor urmează să fie majorate: Angajații la stat care nu au ajuns la nivelul grilei pe 2022 vor primi o pătrime din suma restantă
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină
-
Actualitateacum 21 de ore
Importurile de gaz în România au scăzut în prima jumătate a anului 2022: Care a fost producția internă
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| PERCHEZIȚII la Sebeș: Trei tineri, reținuți pentru furt de catalizatoare și metale prețioase. Ce au descoperit polițiștii
-
Actualitateacum 21 de ore
Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”