Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” din Blaj a marcat Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, printr-o serie de activități. Seminar interactiv și expoziție de decorațiuni de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

stefan-manciunea-blaj04Liceul Tehnologic “Ștefan Manciulea” din Blaj se regăsește pe lista unităților de învățământ care a punctat, printr-o serie de activități, Săptămâna Europeană a competențelor profesionale, organizată de Comisia Europeană.

Inițiativa proiectului i-a revenit doamnei director adjunct, prof. ing. Elena Drăgan, care s-a ocupat de organizarea unui seminar interactiv ce a avut în prim plan competențe dobândite de elevi în cadrul orelor de pregătire practică, în funcție de specializare. Echipa de proiect a fost formată din cadrele didactice de specialitate, care s-au implicat activ în cadrul activității. Scopul acestei acțiuni  este de valorificare a potențialului fiecărui tânar pentru sporirea oportunităților de învățare formală și non-formală, de dobândire de noi competențe care să permită tinerilor accesul pe piața muncii, întărirea încrederii în sine și consolidarea  respectului față de muncă.

Pentru fiecare profil s-a  realizat o activitate care să promoveze competențele specifice, fiind axată pe evidențierea  abilităților dobândite de elevi. Specializarea tehnician horticultor a fost marcată prin  prezentarea tehnologiei de obținere a produsului „Flori suculente la ghiveci” , respectiv: materialele, tehnica de lucru, cantități folosite. Prezentarea fost realizată de eleva Angela Sîrbu din clasa a XII-a D, sub îndrumarea doamnei prof. Anișoara Ciobanu. Altă activitate a constat în prezentarea tehnologiei de obținere a decorațiunilor și coronițelor de Crăciun, felicitări, aranjamente tradiționale, pentru care s-au folosit materiale reciclabile, din natură, globuri, etc.Prezentarea a fost  realizată de eleva Lusia Ognean  din clasa a- X-a B, îndrumată de doamna  prof. Daniela Păcurar.

Expoziția de produse realizate în cadrul activităților practice,a fost organizată sub îndrumarea doamnei prof.ing. Ofelia Bocai, de către elevii din clasele a X-a și a XI-a învățământ profesional, specializarea brutar-patiser (Ioana Covaci, Iuliana Oniță, Giorgiana Gânța, Adriana Muntean), care au prezentat tehnologia de obținere a patru produse de patiserie și panificație- pizza, cozonac, corn cu ciocolată, colac.

Analiza rentabilității,  adică realizarea calculației costului produselor destinate comercializării în vederea vânzării la cel mai bun preț, calculul profitului total și pe produs realizat au fost realizate de elevii din Paula Blaj, Lavinia Lunca și Alexandru Satmari, din clasa a XI-a A, specializarea economic, sub îndrumarea doamnei prof. Olimpia Petraș.

Activitatea privind  promovarea vânzării produselor realizate de elevi, a fost coordonată de doamna prof. Aurelia Mlădin și domnul prof. Claudiu Stoia. Elevii care au identificat metode de promovare și cele mai bune soluții au fost : Christopher Ciufudean, Raluca Ignat, Eduard Nagy (clasa a XI-a B)  și Anca  Meragiu (clasa a XII-a B), de la specializarea comerț.

În final, domnul director al liceului, prof. Ioan Marcu a felicitat cadrele didactice pentru inițiativă și a apreciat implicarea elevilor în cadrul acestor activități, a transmis prof. Ioana Breazu purtătorul de cuvânt al Liceului Tehnologic„ Ștefan Manciulea” Blaj.

Comisia Europeană a organizat pentru prima dată, în perioada 5 – 9 decembrie 2016, Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale, pentru a încuraja oamenii să descopere și îşi îmbunătăţească abilităţile prin formare profesională. În această perioadă,  Comisia prezintă iniţiative de înaltă calitate în domeniul educaţiei şi formării profesionale, cu scopul de a le oferi oamenilor indicii privind abilitățile de care au nevoie într-o piaţă a muncii, care se află într-o continuă schimbare.

Comisia a încurajat părţile interesate din Europa să organizeze evenimente, prin care să promoveze programele de educaţie şi formare profesională de succes sau  alte activităţi care au scopul de a sensibiliza  cetățenii. (C.M.)

[nggallery id=3148]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea