Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Lăsatul Secului, sărbătorit de elevii școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia: Expoziție culinară tradițională

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

FOTO| Lăsatul Secului, sărbătorit de elevii școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Alba Iulia: Expoziție culinară tradițională

Luni, 14 noiembrie 2022, elevii claselor a V-a, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia au marcat „Lăsatul Secului” de Postul Crăciunului printr-o expoziție culinară ce a devenit tradiție în această instituție condusă de prof. Gabriel Bucur.

Această activitate se înscrie în cadrul proiectului de promovare a valorilor și tradițiilor spirituale ale neamului nostru și a fost realizată în parteneriat cu Biserica Maieri I. Îndrumați de diriginții: Ioana Toma, Gabriela Marina, Alina Moldovan, Iulia Calistru, dar și de părinți, elevii celor patru clase au pregătit preparate culinare specifice bucătăriei românești, dar și celei internaționale, care au fost expuse pentru a fi admirate și apoi degustate.

Mesele, frumos decorate de către copii, au fost încărcate cu aperitive, sarmale, plăcinte, cozonaci, gogoși sau dulciuri de casă. Elevii au prezentat în fața juriului mâncărurile expuse, rețetele și ingredientele folosite pentru prepararea acestora. Jurizarea produselor expuse s-a făcut de către: prof. Lăcrimioara Burde, director adjunct, prof. Anca Mocanu, consilier educativ, Camelia Pop, profesor documentarist și Simona Medrea, profesor informatician.

Proiectul a avut ca scop promovarea valorilor tradiţionale, autentice, formarea unor atitudini moral-creștine, a unor comportamente dezirabile, fiind totodată o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaţionare şi socializare a copiilor într-un mediu organizat.

Activitatea a avut și un rol educativ deosebit de important, deoarece copiii au învățat ce înseamnă Lăsatul Secului, ce tradiții se respectă în popor și ce semnificație are Postul Crăciunului menținerea sănătății și pentru viața spirituală, atât din mesajul domnului director, cât și din expunerea doamnei profesoare de religie, Simona Florea. Diriginții implicați în acest proiect le-au vorbit elevilor în cadrul orelor de dirigenție despre rolul alimentelor în menținerea unei vieți sănătoase și i-au sfătuit să facă alegeri conștiente în ceea ce privește produsele pe care le consumă.

De asemenea, li s-au reamintit normele de conduită și bunele maniere de care trebuie să dea dovadă în timpul mesei, aceștia având ocazia să le exerseze în cadrul acestui eveniment.

La final, elevii au gustat din preparatele culinare pregătite și au învățat că unele dintre acestea ar trebui înlocuite în perioada postului cu produse de origine vegetală, care sunt necesare unei alimentații sănătoase și echilibrate. Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de elevii implicați în proiect și a cuprins momente muzicale și umoristice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 6.000 de persoane intrate pe piața muncii în Alba în 2024: Pondere semnificativă a șomerilor încadrați în muncă

Lucian Daramus

Publicat

în

Peste 6.000 de persoane intrate pe piața muncii în Alba în 2024: Pondere semnificativă a șomerilor încadrați în muncă 6.250 de persoane au intrat pe piaţa muncii în județul Alba în județul 2024, rezultă dintr-un raport stadiul realizării Programului de ocupare al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru anul 2024 şi propunerile pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea