Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO/ Lansare de carte: ”Sebeş, istorie şi tradiţii locale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

11Centrul Cultural „Lucian Blaga” a găzduit recent lansarea volumului „Sebeş, istorie şi tradiţii locale”, precum şi a revistei „Sebeşul povestit”. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai comunităţii locale, profesori, oficialităţi. De asemenea, „Cam atât”, trupa de teatru a Liceului Tehnologic Sebeş, coordonată de prof. Sanda Burţă a întregit atmosfera cu un moment artistic.

Evenimentul a marcat finalizarea proiectului „Istorie locală – istorie orală – istoria Sebeşului” ce a avut drept scop dezvoltarea competenţelor de formare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sebeşean în vederea educării şi instruirii elevilor şi a comunităţii locale, precum şi promovarea tradiţiilor şi a valorilor istorice locale, dar şi generarea unor iniţiative antreprenoriale de valorificare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Sebeş. „Sebeşul are nevoie de astfel de evenimente care să promoveze spaţiul cultural”, a precizat primarul Alexandru Dăncilă.

Astfel, poveştile şi mărturiile autentice despre oamenii şi istoria localităţii au fost cuprinse în volumul „Sebeşul – istorie şi tradiţii locale”, precum şi în broşura „Sebeşul povestit” , publicaţii care au readus în atenţia tuturor frânturi din viaţa acestui oraş. „În demersul propus, istoria nu mai este înţeleasă ca un efort de cunoaştere a trecutului generic, ci tinde să stimuleze cercetarea istoriei regionale şi locale prin apelarea la metodele de cercetare proprii altor ştiinţe social – interviul, chestionarul, oferind astfel şansa cunoaşterii în adâncime a trecutului-realitate”, a precizat conf. univ. dr. Ionuţ Costea de la Facultatea de Istorie şi Filozofie Cluj-Napoca, coordonatorul volumului „Sebeşul – istorie şi tradiţii locale”.

Un moment aparte al evenimentului a fost şi prezentarea primelor numere ale revistei „Sebeşul povestit”, publicaţii în care elevi şi profesori au pus la un loc poveşti minunate despre oameni şi locuri. „Fiecare colţ din ceea ce  fost şi este Sebeşul îşi are propria poveste. Ne putem imagina cât de frumos trebuia să fie în zilele de sărbătoare, când doamnele cochete se plimbau cu trăsura, sau, mai târziu, în primele automobile pe strada principală; magazinele de la parterul caselor în pragul cărora patronii te invitau să intri şi să vezi noutăţile aduse tocmai de la Viena sau pur şi simplu, să cumperi pâine proaspătă. Peste drum, în faţa primăriei, te aştepta Piaţa Mare, unde ţăranii români îmbrăcaţi în portul tradiţional aduceau, în fiecare joi şi sâmbătă, fructe şi legume cultivate în grădinile lor de zarzavaturi din Zăvoi, Gusu, Saxonii Noi, Joseni sau Uliţa  Grecilor. Apoi totul s-a schimbat. Războiul, deportarea saşilor, comunismul sunt alte file răsfoite ale istoriei noastre locale”, a precizat Rodica Groza, preşedintele Asociaţiei GISAS Sebeş.

Materialele publicate pot constitui un suport pentru realizarea unei programe şi a unui suport de curs opţional de „Istoria Sebeşului” care să fie studiat în liceele şi şcolile gimnaziale din localitate.

Proiectul a fost derulat prin Centrul cultural „Lucian Blaga” Sebeş în parteneriat cu Asociaţia GISAS Sebeş, Facultatea de Istorie-Filozofie Cluj-Napoca, Institutul de Istorie Orală Cluj-Napoca, precum şi instituţiile de învăţământ preuniversitar din localitate şi finanţat de Consiliul local Sebeş.

[nggallery id=1082]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea