FOTO: La Sebeș se cultivă legal cea mai mare cultură de cânepă din România
Dacă de obicei pe marginea drumului vezi terenuri cultivate cu porumb, cereale și alte plante agricole tradiționale, în municipiul Sebeș, încă de la intrarea și până la ieșire, poți observa cum culturile de cânepă (FOTO) se întind cât vezi cu ochii.
Este vorba despre o suprafață de 500 de hectare de cânepă pentru industria textilă si cea alimentară. Afacerea aparține unui olandez, respectiv firmei sale Agro Paraiso Sebeș SRL, care în urmă cu mai mulți ani a decis să investească în producția acestei plante industriale, cultivată în mod tradițional în țara noastră până în anul 1996, când a fost inclusă pe lista plantelor narcotice, ceea ce a condus la dispariția culturilor de acest gen.
Până în 1990, România era cel mai mare exportator de firbă de cânepă din Europa și pe locul trei în lume, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 49.000 de hectare. Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2014, pe teritoriul țarii noastre erau cultivate cu aceasta planta circa 770 de hectare de teren.
Deși cânepa industrială se înscrie în categoria plantelor psihotrope, pentru cultivarea sa fiind necesare avize speciale și monitorizare din partea Direcţiile pentru Agricultură, ea nu trebuie confundată cu cânepa indiană, întrucât concentrația de substanțe psihotrope pe care le conține este semnificativ mai mică.
Cultivarea cânepii, o afacere bănoasă
Cultura de canepă este foarte profitabilă pentru că dintr-o singură plantă se obțin atât fibre textile, cat si semințe. În 2014, suprafața cultivată cu cânepă în România a crescut de patru ori, comprativ cu anul precedent.
De exemplu, compania Agro Paraiso Sebeș, aflată pe primul loc in topul cultivatorilor de canepă pentru fibră, a beneficiat anul trecut de subventii APIA, aceasta inregistrand in 2014 o cifra de afaceri neta de peste 1 milion de lei, precum si un profit de 524.881 lei, conform bilantului depus la Fisc.
Olandezul ar fi investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrică unde prelucrează canepa produsă la Sebeș. Profitul, poate ajunge si la 600 de euro la hectar.
Pentru anul 2015, fermerii care cultiva canepa pentru fibră vor primi un sprijin cuplat de 194 de euro/ha. Suma urmeaza sa creasca la 240 de euro/ha, pana in 2020, conform MADR. Pe langa acest sprijin cuplat, agricultorii pot beneficia si de subventia pe suprafata (SAPS) de 123 de euro/ha.
Cine cumpără cânepă?
In industria alimentară culturile de cânepă se folosec pentru extragerea uleiului si semințelor decorticate – care se vând cu circa 1000 de euro/ tona. Produsele din cânepă, cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății, sunt vândute și sub formă de suplimente alimentare.
Fibra tehnică se folosește și in industria auto, in profilul usii, cum ar fi de exemplu anumite serii de BMW si Mercedes. Uleiul se utilizează și la fabricarea vopselurilor, iar rezidurile rezultate în urma extragerii uleiului se folosesc ca nutreţ pentru animale.
De exemplu, la Salonta, în județul Arad, există din 2007 o companie care produce și comercializează, chiar și prin intermediul unui magazin online, diferite produse din cânepă: ulei presat la rece, bogat în Omega 3 și Omega 6, supliment nutritiv pentru detoxifierea organismului, făină din semințe, loțiune de corp cu ulei de cânepă și chiar ciocolată cu semințe de cânepă.
Pe site-ul producătorului, canepa este prezentată ca fiind “un super-aliment care poate ajuta la mentinerea sanatatii si a stării de bine. Canepa poate oferi un spectru larg de beneficii pentru sanatate, cele mai importante fiind: cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului colesterolului, imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului imunitar si nervos, recuperarea rapida in cazul leziunilor, reducerea stresului, diminuarea simptomelor dermatitelor atopice si alergiilor.”
(B.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025
VIDEO | Taxe, impozite și amenzi în municipiul Alba Iulia: Consiliul Local a decis nivelurile impuse pentru anul 2025 Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a fost convocat luni, 23 decembrie 2024, în ședință ordinară începând cu ora 13:00. Pe ordinea de zi s-a aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana