FOTO: La Sebeș se cultivă legal cea mai mare cultură de cânepă din România

Dacă de obicei pe marginea drumului vezi terenuri cultivate cu porumb, cereale și alte plante agricole tradiționale, în municipiul Sebeș, încă de la intrarea și până la ieșire, poți observa cum culturile de cânepă (FOTO) se întind cât vezi cu ochii.

Este vorba despre o suprafață de 500 de hectare de cânepă pentru industria textilă si cea alimentară. Afacerea aparține unui olandez, respectiv firmei sale Agro Paraiso Sebeș SRL, care în urmă cu mai mulți ani a decis să investească în producția acestei plante industriale, cultivată în mod tradițional în țara noastră până în anul 1996, când a fost inclusă pe lista plantelor narcotice, ceea ce a condus la dispariția culturilor de acest gen.

ELIT

cultura canepa la Sebes

Până în 1990, România era cel mai mare exportator de firbă de cânepă din Europa și pe locul trei în lume, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 49.000 de hectare. Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2014, pe teritoriul țarii noastre erau cultivate cu aceasta planta circa 770 de hectare de teren.

Deși cânepa industrială se înscrie în categoria plantelor psihotrope, pentru cultivarea sa fiind necesare avize speciale și monitorizare din partea Direcţiile pentru Agricultură, ea nu trebuie confundată cu cânepa indiană, întrucât concentrația de substanțe psihotrope pe care le conține este semnificativ mai mică.

Cultivarea cânepii, o afacere bănoasă

Cultura de canepă este foarte profitabilă pentru că dintr-o singură plantă se obțin atât fibre textile, cat si semințe. În 2014, suprafața cultivată cu cânepă în România a crescut de patru ori, comprativ cu anul precedent.

De exemplu, compania Agro Paraiso Sebeș, aflată pe primul loc in topul cultivatorilor de canepă pentru fibră, a beneficiat anul trecut de subventii APIA, aceasta inregistrand in 2014 o cifra de afaceri neta de peste 1 milion de lei, precum si un profit de 524.881 lei, conform bilantului depus la Fisc.

Olandezul ar fi investit peste 5 milioane de euro intr-o fabrică unde prelucrează canepa produsă la Sebeș. Profitul, poate ajunge si la 600 de euro la hectar.

Pentru anul 2015, fermerii care cultiva canepa pentru fibră vor primi un sprijin cuplat de 194 de euro/ha. Suma urmeaza sa creasca la 240 de euro/ha, pana in 2020, conform MADR. Pe langa acest sprijin cuplat, agricultorii pot beneficia si de subventia pe suprafata (SAPS) de 123 de euro/ha.
Cine cumpără cânepă?
In industria alimentară culturile de cânepă se folosec pentru extragerea uleiului si semințelor decorticate – care se vând cu circa 1000 de euro/ tona. Produsele din cânepă, cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății, sunt vândute și sub formă de suplimente alimentare.
Fibra tehnică se folosește și in industria auto, in profilul usii, cum ar fi de exemplu anumite serii de BMW si Mercedes. Uleiul se utilizează și la fabricarea vopselurilor, iar rezidurile rezultate în urma extragerii uleiului se folosesc ca nutreţ pentru animale.

De exemplu, la Salonta, în județul Arad, există din 2007 o companie care produce și comercializează, chiar și prin intermediul unui magazin online, diferite produse din cânepă: ulei presat la rece, bogat în Omega 3 și Omega 6, supliment nutritiv pentru detoxifierea organismului, făină din semințe, loțiune de corp cu ulei de cânepă și chiar ciocolată cu semințe de cânepă.

Pe site-ul producătorului, canepa este prezentată ca fiind “un super-aliment care poate ajuta la mentinerea sanatatii si a stării de bine. Canepa poate oferi un spectru larg de beneficii pentru sanatate, cele mai importante fiind: cresterea nivelului de energie, reglarea nivelului colesterolului, imbunatatirea circulatiei, intarirea sistemului imunitar si nervos, recuperarea rapida in cazul leziunilor, reducerea stresului, diminuarea simptomelor dermatitelor atopice si alergiilor.”

(B.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| APEL UMANITAR pentru un bebeluș de o lună jumătate: Are nevoie de lapte praf, scutece și hăinuțe

Ștefan este un bebeluș de doar o lună jumătate, care are nevoie de ajutorul tuturor pentru a putea crește în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

3 Comentarii

Horea 2 august 2015 at 12:47

” La Sebeș se cultivă legal cea mai …”

Pe vremuri fiecare gospodar al satului cultiva canepa.
Exista, astazi, tesaturi din diverse materiale dar nici una dintre ele nu pot inlocui beneficiile (avantajele) celor din canepa.
Acum sunt necesare aprobari, trebuie legi, pentru a beneficia de o traditie care n-ar fi trebuit sa dispara. O fi bine?

Maria 2 august 2015 at 15:08

Nu ne mai trebuie tesaturi din cânepă si in.
Are grija Turcia si China sa ne asigure marfa lor ieftina si de proasta calitate.

dorel 2 august 2015 at 17:13

cred ca este o canepa insdustriala care nu contine substante cu efecte psihoactive in cantitati importante,este doar un titlu de weekend.

Comentariile sunt oprite