FOTO: Încă din prima zi Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud promite să fie unul de succes
Festivalul Internațional de Folclor aiudean și-a deschis porțile pentru cea de a IV-a ediție. Considerat de oficialități și nu numai ca un promotor în ceea ce privește promovarea tradițiilor, muzicii și dansurilor populare tradiționale din zonă și din țară, festivalul aiudean reușește pentru a patra oară consecutiv să strângă pe scena din piața „Dr. Constantin Hagea” cele mai reprezentative ansambluri din județ.
La sfârșitul primei zile se poate spune, fără nicio teamă, că cea mai mare și mai importantă manifestare culturală din Aiud este un succes.
Așa cum era și firesc, deschiderea celei de a IV-a ediție a festivalului a fost făcută de gazde. Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului” a pregătit o surpriză de proporții „inundând” scena cu „pepiniera” sa. Zeci de mici dansatori cu vârste între 7 și 10 ani și mai mărișorii lor colegi, categoria 10-14 ani, viitorii mari artiști instruiți de domnii Nicolae Moldovan și Samoilă Oltean, au arătat ce au învățat în zecile de ore de repetiție pe care le-au făcut pe scena Centrului Cultural „Liviu Rebreanu”. În aplauzele sutelor de spectatori prezenți, tinerii dansatori, au lăsat să se înțeleagă faptul că folclorul românesc din zona „Mureșului de Mijloc” a încăput pe mâini bune și va fi transmis, fără niciun fel de tăgadă, generațiilor viitoare.
Rând pe rând și-au prezentat programele majoritatea ansablurilor din zona de dezvoltare „Alba de Jos”. O pată de culoare și inedit au constituit-o cele două ansambluri maghiare: Ansamblul Folcloric Maghiar din comuna Mirăslău și Ansamblul Folcloric „Pipacsom” din Ciumbrud.
Binecunoscutele ansambluri „Dor Teiușan” din Teiuș, „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, „Cununa Fărăului” din Fărău și „Dor de Sat” din comuna Unirea s-au prezentat cu programe ample și bine organizate, programe care au făcut o impresie deosebit de bună publicului, care, nu s-a zgârcit să le răsplătească truda cu ropote de aplauze. O impresie foarte bună au făcut componenții ansamblului „Dor de Sat” din Unirea care la doar trei ani de la înființare au demonstrat o virtuozitate și prezență scenică demnă de un ansamblu profesionist. Nici fărăuanii nu s-au lăsat mai prejos, aceștia surprinzând publicul cu o serie de melodii populare deosebit de antrenante, care au culminat cu prezentarea unui cântec moldovenesc, interpretat în grai moldovenesc de o interpretă cu o voce extraordinară ce a purtat un costum autentic din zona Bucovinei.
Prima seară a regalului folcloric aiudean a luat efârșit în jurul orelor 23.00 cu prezentarea programului celei de a doua zi.
A doua zi a festivalului, cea de astăzi 7 august 2014, va fi deschisă de Formația de Tulnicărese din Câmpeni la ora 20,00 pentru ca apoi pe scena festivalului să evolueze: Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”, Asociația Pontiac din Filyro Tessalonik-Grecia, Ansamblul Folcloric „Transilvania” din Cluj Napoca, Ansamblul Folcloric „Codrii Neamțului” din Piatra Neamț, Ansamblul Folcloric Zahumlje- Niksio” din Muntenegru, Ansamblul Folcloric „Cununa Chiuarului” din Satulung, Ansamblul Folcloric „Rona” din Serbia, Ansamblul Folcloric „Păunița” din Sângiorz Băi, Ansamblul Folcloric „Guria” din Ozurgeti-Giorgia și firesc, încheierea va aparție gazdelor, Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”
Dorel LAZĂR
[nggallery id=2157]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii