FOTO: Gestionarea proiectelor PNDL, tema discuției reuniunii de la Alba Iulia cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, administrațiilor publice și experți ADR Centru
Peste 60 de reprezentanți ai administrației publice locale din Regiunea Centru și experți din cadrul ADR Centru au participat marți, la Hotel Parc Alba Iulia, la o reuniune de lucru comună cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, pe tema armonizării și coordonării investițiilor finanțate de la bugetul de stat cu cele finanțate din fonduri europene. Obiectivele acestei întâlniri de lucru au vizat prezentarea concluziilor și a recomandărilor privind coordonarea strategiilor și a planurilor de investiții, dar și gestionarea portofoliului de proiecte din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), program gestionat la nivel național de MDRAP.
Întâlnirea de lucru a fost coordonată de o echipă de specialiști desemnați de Banca Mondială, împreună cu conducerea ADR Centru, iar la manifestare au participat reprezentanți cu rol de decizie din cadrul Consiliilor județene și al primăriilor de pe cuprinsul celor șase județe: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Temele abordate au vizat detalierea contextului în care se vor derula proiectele de asistență tehnică pentru implementarea proiectelor PNDL, dar și pentru coordonarea și corelarea proiectelor de investiții ale administrației publice locale.
Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, stabilește cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanță națională, care susțin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară și socio-educativă. Obiectivele de investiții care pot fi finanțate în cadrul programului trebuie să vizeze lucrări de realizare / extindere / reabilitare / modernizare, respectiv dotare, pentru domenii specifice de infrastructură, în mediul rural, în cel urban, sau la nivel județean. Programul se finanțează din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul MDRAP, din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale beneficiare și din alte surse legal constituite.
Obiectivul prioritar al PNDL este finalizarea tuturor obiectivelor finanțate prin alte programe, închise în prezent, precum și sprijinirea autorităților publice locale în prioritizarea finanțărilor, astfel încât România, în integralitatea ei, să devină un spațiu construit eficient, în care toți locuitorii să aibă acces egal la resurse, să beneficieze de creșterea calității vieții și să se faciliteze dezvoltarea comunităților funcție de potențialul acestora și de strategiile de dezvoltare durabilă, pe principii de competitivitate și coeziune teritorială.
În cadrul discuțiilor de la Alba Iulia, care vor fi replicate la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare ale României, participanții au dezbătut și teme referitoare la principiile care stau la baza soluțiilor adoptate pentru armonizarea programelor și proiectelor de investiții, dar și referitoare la ordonarea proiectelor de investiții în funcție de prioritate, cu prezentarea unui exercițiu demonstrativ de prioritizare a unor proiecte la nivel de județ.
”Programul este dedicat realizării unor obiective de investiții de infrastructură de dimensiuni reduse ca volum, care nu îndeplinesc criterii de eligibilitate pe programe cu finanțare europeană, sau la care este imperios necesară finalizarea acestora pentru respectarea unor angajamente asumate de România în cadrul Uniunii Europene. Noi, la nivelul ADR Centru suntem deciși să sprijinim diseminarea acestor informații, din mai multe motive. În primul rând ca și complementaritate față de programele cu finanțare europeană pe care le derulăm, dar și pentru gestionarea unitară a lucrărilor de infrastructură, deoarece în ultimii ani s-a decis comasarea tuturor obiectivelor de investiții care vizează infrastructura locală într-un singur program, asigurând astfel o strategie integrată și unitară de dezvoltare a României. Astfel respectăm obligațiile asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru
Discuțiile de la Alba Iulia au vizat și gestiunea eficientă a fondurilor publice în implementarea PNDL. Acest aspect se realizează prin selectarea proiectelor în urma analizei acestora, încadrarea în standardele de cost, asigurarea cerințelor esențiale de funcționare, tehnice și de calitate în execuție, în conformitate cu legislația în vigoare. Introducerea la finanțare a unor obiective noi sau în continuare se face de către autoritățile publice locale în conformitate cu strategia proprie de dezvoltare locală, cu fundamentarea nevoii de investiții pentru asigurarea unui cadru armonios de dezvoltare comunității precum și cu respectarea tuturor obligațiilor contractuale față de MDRAP. (C.M.)
[nggallery id=1092]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]