Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Dezbateri la Alba Iulia „Despre Umanism – o idee a libertății prin rațiune”. Subiectul religiei a generat discuții aprinse

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dezbateri și prezentări la Universitatea „1 Decembrie 1918” cu ocazia zilei mondiale a Umanismului

Conferința „Despre Umanism – o idee a libertății prin rațiune”, desfășurată Dumincă, 21 iunie, la Universitatea „1 Decembrie 1918” a reunit aproape 50 de persoane, de la studenți la economiști, medici, teologi și cadre didactice.

 

conferinta umanism Alba Iulia (3)Potrivit asistentului univ. Dr. Ciprian Cucu, “prezentările au început cu o introducere în curentul filosofic denumit Umanism – propunând ca element central despărțirea de superstiții și încrederea în știință. Prima prezentare a fost chiar încheiată cu o scurtă analiză asupra „strigoiului din satul Cib (jud. Alba)” – o poveste considerată de mulți încă în prezent reală, contrar evidenței; noroc cu o foarte tânără participantă (venită cu tatăl ei) ce a amintit (spre deliciul publicului) că strigoii care apar în desenele animate cu „Scooby Doo”, se dovedesc întotdeauna a fi oameni cu măști.

 

A doua prezentare a deschis tema drepturilor omului, una din componentele esențiale ale Umanismului. După o scurtă definire a subiectului – centrată în jurul conceptului de „demnitate umană”, Roxana Mândruțiu, avocat din Cluj, a prezentat câteva din drepturile esențiale cuprinse sub umbrela drepturilor omului, cum ar fi dreptul la viață sau dreptul de a nu fi discriminat. Prezentarea a cuprins și exemple din cazuri internaționale dar și întrebări adresate publicului pentru a crea o bază pentru discuția finală.

 

Prezentarea de final a fost o adevărată lucrare de cercetare propusă de Marius Rotar, istoric la Universitatea „1 Decembrie 1918” pe tema mișcării cunoscute sub numele de „Liberă Cugetare”.

Studiul a trecut prin diverse repere istorice din perioada de dinaintea Primului Război Mondial, pentru a arăta dificultatea construcției acestei mișcări în relația sa cu structura politică și religioasă a vremii.

 

Finalul evenimentului a lăsat locul discuțiilor libere, ce s-au întins pe aproape două ore, depășind chiar durata prezentărilor – demonstrând un public interesat și deschis. S-a discutat pe rând de limitările filozofiei umaniste, de cazuri dificile privind drepturile și libertățile oamenilor (ex. dreptul medicilor de a refuza să efectueze un avort la cerere) și de rolul religiei și Bisericii în societate. Ca de obicei, subiectul religiei a generat discuții aprinse, de această dată cu poziții diverse și bine argumentate de toate părțile, semn că această conversație extrem de importantă pentru societatea românească poate intra într-o etapă nouă – a unui dialog marcat de respect reciproc și focalizare pe valori comune.”

B.P.

[nggallery id=690]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezervația naturală Piatra Corbului din Roșia Montană: O comoară geologică cu forme unice și istorie antică

Bera Larisa

Publicat

în

Rezervația naturală Piatra Corbului din Roșia Montană: O comoară geologică cu forme unice și istorie antică Rezervaţia Piatra Corbului, este o rezervaţie naturală de tip mixt, aflată în judeţul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Roşia Montană. Această zonă protejată se întinde pe o suprafață de 5 hectare și se situează la altitudinea de 1.100 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea