FOTO. Carmen Iohannis, însoțită de elevi, a vizitat Casa Memorială ”Lucian Blaga” din Lancrăm
Carmen Iohannis a vizitat, vineri, Casa Memorială ”Lucian Blaga” din Lancrăm, după deschiderea Festivalului Internațional ”Lucian Blaga”, prima doamnă fiind însoțită de un grup de elevi din Sibiu.
Carmen Iohannis a venit cu autocarul de la Sibiu, însoțită de un grup de elevi, și a vizitat casa natală a poetului și filozofului Lucian Blaga din Lancrăm, localitate aparținătoare municipiului Sebeș, vizita sa fiind în prima zi a Festivalului Internațional ”Lucian Blaga”, menit să cinstească memoria poetului.
Vizita soției președintelui Klaus Iohannis a fost foarte discretă și a avut loc în jurul prânzului, după deschiderea oficială a festivalului, care a avut loc în curtea casei memoriale a poetului, filozofului și diplomatului român, în prezența a peste 100 de persoane, majoritatea tineri. Carmen Iohannis și grupul de elevi au plecat, apoi, în județul Cluj.
Memoria poetului Lucian Blaga este cinstită la cea de-a 37-a ediție a Festivalului Internațional Lucian Blaga prin piese de teatru, sesiuni de comunicări literale, proiecții de filme documentare, concerte de pian și clarinet sau conferințe culturale. Ediția din acest an are loc în perioada 5-7 mai.
Festivalul a fost deschis, vineri dimineața, cu un recital de poezii, la eveniment fiind prezent și vicepreședintele Academiei Române, academician Alexandru Surdu.
”Zicea cineva foarte bine: dacă o să vă uitați istoria o să vă pierdeți și geografia, ori istoria noastră este istoria culturii noastre, iar Lucian Blaga a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură care au trăit pe fața acestui pământ, a pământului pe care el l-a cântat în versuri, a pământului de unde el considera că se naște sufletul locului, sufletul spațiului mioritic”, a spus academician Alexandru Surdu.
Primarul din Sebeș, Dorin Nistor, a declarat, în deschiderea Festivalului, că simte multă bucurie și onoare deoarece este gazda unui moment ”atât de frumos, încărcat de emoție”.
”Atunci când marele Lucian Blaga scria sunt convins că se gândea și la curtea aceasta. Sebeșul are multe povești frumoase, cu oameni frumoși, oameni așa cum este și Lucian Blaga, care fac parte din <<Corola de minuni a lumii>>. Și să știți că nu vreau să mă joc cu cuvinte mari, eu cred că sunt mici față de ceea ce reprezintă Blaga pentru noi și astăzi văd o curte plină de tineri și mă bucur. Avem o avere teribilă la Lancrăm, aici este Festivalul ”Lucian Blaga”, aici trebuie să rămână pentru că Lucian Blaga va trăi mereu de aici și va fi peste tot”, a spus Dorin Nistor.
Casa natală a poetului Lucian Blaga a beneficiat în ultimele săptămâni de mici îmbunătățiri, iar în interiorul ei se află mobilierul familie sale, cărți, manuscrise, fotografii de familie și piese vestimentare.
Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” se desfășoară în fiecare an în luna mai, la Sebeș și Lancrăm, la această ediție fiind invitați scriitori, pictori, actori și poeți. Lucian Blaga a locuit în casa din Lancrăm până la vârsta de 14 ani.
[nggallery id=3882]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ