Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Economie

FOTO/ CÂMPENI: Dezbatere cu tema „Oportunități pentru dezvoltarea economică a zonei Munților Apuseni”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

dezbatere campeni03Răspunzând prompt invitației la dialog primită din partea oamenilor de afaceri din zona Apuseni, Ion Dumitrel – președintele CJ Alba –  a participat astăzi în Câmpeni la o dezbatere pe tema „Oportunități pentru dezvoltarea economică a zonei Munților Apuseni” cu reprezentanți ai societăților comerciale locale din domeniul prelucrării lemnului, turism, agricultură, comerț, produse tradiționale, finanțe, industrie alimentară, industria ușoară și din  învățământ.

Întâlnirea a fost moderată de doamna Maria Oprea – administratorul unei agenții de turism din oraș – și a avut ca scop o mai bună informare și colaborare între mediul de afaceri din zonă și Consiliul Județean Alba în vederea realizării unui strategii de dezvoltare durabilă a zonei pentru anul în curs și în perspectivă.

La începutul întâlnirii, președintele Dumitrel a precizat că în prezent se lucrează la această strategie de dezvoltare la nivelul județului, iar zona Munților Apuseni –  spre deosebire de zona mai joasă a județului care va mai beneficia și de alte investiții ale investitorilor străini în viitorul apropiat –  va trebui să se bazeze în primul rând pe resursele naturale ale zonei și cum pot fi ele mai bine valorificate, fără a lua în vedere mineritul.

Ion Dumitrel a menționat faptul că prioritatea cea mai mare a zonei este reabilitarea și modernizarea infrastructurii de drumuri naționale care o tranzitează și că locuitorii de aici ar trebui să beneficieze de o legislație specială în ceea ce privește utilizarea resurselor locale – apă, lemn, istorie, potențialul turistic, etc. – iar exploatarea acestora va trebui să se facă respectându-se legislația europeană în vigoare referitoare la protecția mediului. De aceea consideră că va trebui să fie elaborat separat un plan realizabil de dezvoltare a Munților Apuseni pe baza discuțiilor viitoare, folosind opinia specialiștilor și pe baza experienței afaceriștilor de succes, atât în zonă cât și în tot județul.

După aceste precizări, oamenii de afaceri locali au prezentat câteva nemulțumiri și greutăți întâmpinate în ultimul timp în această zonă, venind cu propuneri sau soluții pentru protecția investitorilor locali și a locuitorilor din zonă care au fost notate de președintele Dumitrel. Totodată, doi reprezentanți din Gârda i-au înaintat un memoriu care cuprinde revendicările cetățenilor din comună cerute în timpul mitingurilor din localitate desfășurate împotriva exploatării iraționale a pădurilor localității de către marile companii străine, precum și o documentație ce propune includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

În urma discuțiilor avute, au fost sintetizate prioritățile pentru această zonă, s-a propus constituirea unui comitet de dezvoltare a zonei în parteneriat cu CJ Alba, iar problemele discutate să se regăsească într-un programul instituției și duse spre finalizare, totodată să fie înaintate Guvernului, ministerelor de resort și să fie soluționate. Președintele Dumitrel a anunțat că în acest scop se vor desfășura întâlniri viitoare și cu administrațiile locale din Apuseni, iar în luna februarie va reveni în zonă cu specialiști din mai multe domenii pentru a începe elaborarea strategiei de dezvoltare a Munților Apuseni.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=1033]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Hotel de 4 stele din Alba Iulia angajează personal pentru postul de Recepționer: Cerințe și responsabilități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Hotel de 4 stele din Alba Iulia angajează personal pentru postul de Recepționer: Cerințe și responsabilități Hotelul ”Aura Unirii”, cu sediul pe strada Mihai Viteazul, numărul 5, Alba Iulia, angajează personal pentru postul de Recepționer. Cerințe: Persoană deschisă, comunicativă; Limba engleză nivel avansat; Cunoștiinte operare PC; Experiența în domeniu nu este obligatorie, dar constituie avantaj; […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea