Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Foto. Biserica de lemn de la Geogel, un superb locaș de cult cu care județul Alba se poate mândri

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
Foto. Biserica de lemn de la Geogel, un superb locaș de cult cu care județul Alba se poate mândri
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Situată la aproximativ 60 de km de Alba Iulia, după un drum destul de întortocheat, îngust și pietros, se ascunde una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania. Aceasta este situată în satul Geogel, din comuna Ponor și datează de mai bine de trei secole. Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” a fost edificată în 1751, an consemnat pe ancadramentul ușii de la intrarea de sud, spre naos.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cu timpul, aceasta a suferit transformări importante, iar din construcția ridicată inițial s-a mai păstrat naosul, acoperit cu o boltă semicilindrică și pronaosul.

În 1823, din necesitatea măririi spațiului, pronaosul a fost cuprins în naos, adăugându-se o încăpere nouă, cu această destinație, supralărgită, pe latura de sud, acoperită cu un tavan dreptunghiular. Între partea adăugată și cea veche a fost realizată o suită de trei arcade. După 1848, o absidă de piatră poligonală, cu cinci laturi, a înlocuit vechiul altar.

Tâmpla cu trei frize, care mai sunt numite și registre, delimitate prin chenare, a fost realizată de Ioan din Beriu la 1756. Vechiul naos al bisericii a fost pictat de același artist în colaborare cu Tobias Popa Gheorghe din Abrud.

Ferestrele mici și înguste ale bisericii, lasă lumina să pătrundă în interior, iar un turn țuguiat, falnic și înalt, scot în evidență locașul de cult, de la mare distanță.

Turnul este așezat deasupra pronaosului în formă ascuțită, edificat în 1823, înalt de 30m, fiind acoperit cu tablă. Acoperișul bisericii este din șindrilă de brad cu excepția Altarului și a turnului care sunt acoperite cu tablă zincată. Pentru intrare sunt două uși în partea de sud, confecționate dintr-o singură scândură de brad lată de un metru. Pe stâlpi în partea dinafară sunt câteva sculpturi românești.

Altarul este zugrăvit în anul 1870, în timpul preotului Ioan Bârluțiu, după cum se constată din inscripția de pe peretele catapetesmei (onoratului domn Ioan Bârluțiu paroh, zugrav Ion 1870). Catapeteasma și Naosul pe pereți și pe boltă sunt pictați în anul 1756 după inscripția de sub icoana Mântuitorului de pe catapeteasmă (Isac de Beriu 1756 și Tobie Pop). Pictura pe catapeteasmă și 1,50m pe pereți și pe boltă este a lui Isac de Beriu, executată în stil bizantin, iar în continuare este pictura lui Tobie Pop în stil apusean. Biserica din Geogel este una dintre puținele biserici românești care a scăpat de focul tunurilor generalului Bucow.

Ruta pe care se poate ajunge la biserica de lemn din Geogel este Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Stremț – Valea Mănăstirii – Brădești – Geogel (DJ 750 C)

Distanța de la Alba Iulia până în satul Geogel, unde se situează superbul locaș de cult, este de 57 de km, având o durată de aproximativ 2 ore, nefiind luate în calcul și eventualele popasuri.

Accesul începe din Alba Iulia până la Bucium, după care continuați pe drumul care duce la Mogoș, apoi din Mogoș pe drumul de țară, pietros, îngust, până la Geogel. Atenție, nu vă aventurați decât cu mașini cât de cât înalte, ca gardă la sol, deoarece drumul este unul anevoios și riscați să vă treziți cu surprize.

Biserica din Geogel este un mic giuvaer al bisericilor de lemn din județul Alba. Deși nu este cea mai veche, este, probabil, cea mai frumoasă, atât ca stil arhitectonic cât și în ceea ce privește minunata pictură murală, mult mai bine păstrată decât în alte locuri.

Lor li se adaugă și un patrimoniu mobil de mare valoare. În Geogel mai există o biserică de lemn, construită în jurul anului 1800, bine păstrată, mai puțin pictura murală, și care a aparținut comunității greco-catolice.

Locașul de cult face parte dintr-un poiect de restaurare, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, iar ADR Centru este organismul intermediar al acestui program.

Proiectul de restaurare este implementat de către Parohia Ortodoxă Românî Geogel și are o valoare totală de peste 3 milioane de lei.

Obiectivul general al proiectului constă în valorificarea patrimoniului cultural din localitatea Geogel și poziționarea monumentului istoric Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” peste limitele unei entități de cult religios în sesnul așezării pe o treaptă superioară: aceea a unui promotor al culturii românești.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Modernizarea infrastructurii rutiere în Sebeș: Stadiul lucrărilor pe străzile Doinei și Moților

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Modernizarea infrastructurii rutiere în Sebeș: Stadiul lucrărilor pe străzile Doinei și Moților Primarul municipiului Sebeș, a anunțat recent stadiul lucrărilor la proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș. Citește și: FOTO | Reabilitarea Parcului Arini din Sebeș: Spații de joacă, zonă dedicată sportului în aer liber, skatepark, piste de biciclete În prezent, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea