FOTO: Au început primele lucrări de renovare la Palatul Principilor, din Alba Iulia
Primăria Municipiului Alba Iulia face cunoscută derularea primelor lucrări la corpul principal al Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina, edificiu ridicat în secolul al XV-lea şi considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania.
Corpul este restaurat şi valorificat durabil prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“.
Amplasamentul a fost predat către firma care a câştigat licitaţia, SC EURAS SRL, în 19 noiembrie 2018. După organizarea de şantier, primele lucrări la obiectiv sunt cele de: demolare corp parazitar parter și etaj, desfacere planşeu la etaj, subzidiri, hidroizolații la fundații, decapări tencuieli, evacuare moloz.
Proiect complex
Proiectul presupune lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare și expoziționale.
Durata lucrărilor este de 21 de luni.
Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expozițional Corp Principal ‘E’, în suprafață de 3113,64 metri pătrați, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene.
Valoarea contractului este de 16.211.034, 33 lei fără TVA.
Primul Muzeu al Principatului Transilvaniei
Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.
În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Potrivit istoricilor implicați în cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce în atenția publicului larg cel puțin 200 de ani de istorie a TransilvanieiPe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti.
Prin poiect sunt gândite și pârghii prin care se urmărește creșterea constantă a numărul de vizitatori, după finalizarea lucrărilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului și la peste 60.000, după încă cinci ani.
Palatul care i-a găzduit pe „craii“ Ardealului
Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.
Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, are șapte corpuri și reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.
Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia și are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Parteneri în proiect sunt Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Durata de implementare a proiectului este până la sfârșitul lunii aprilie 2020.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Locuințe sociale 2025: Start pentru preluarea cererilor în Alba Iulia. Sunt disponibile pentru închiriere locuințe în cartierul Gheorghe Șincai
Locuințe sociale 2025: Start pentru preluarea cererilor în Alba Iulia. Sunt disponibile pentru închiriere locuințe în cartierul Gheorghe Șincai Primăria Municipiului Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, informează cetățenii care locuiesc în SDL Alba Iulia că începând cu data de 12 mai 2025 demarează procesul de preluare a cererilor pentru repartizarea de […]
Bărbat din Daia Română, cu „alcool la bord”, oprit în trafic de polițiști: Ce alcoolemie avea
Bărbat din Daia Română, cu „alcool la bord”, oprit în trafic de polițiști: Ce alcoolemie avea Un bărbat din Daia Română a fost prins băut la volan, în toiul nopții, la Petrești. Citește și: Șoferi cu „alcool la bord” opriți în trafic de polițiștii din Alba: În cazul unui tânăr din Cugir există indicii că […]
Tânără de 25 de ani, din Alba Iulia, REȚINUTĂ pentru furt: A sustras haine dintr-un magazin
Tânără de 25 de ani, din Alba Iulia, reținută pentru furt: A sustras haine dintr-un magazin O tânără de 25 de ani, din Alba Iulia, s-a ales cu dosar penal și a fost reținută pentru 24 de ore după ce a sustras haine dintr-un magazin. Citește și: Bărbat din Alba, urmărit internațional pentru furt calificat, […]