FOTO: Albaiulieni și turiști serviți cu ciorbă de salată, gătită ”ca la bunica acasă”. 300 de porții, împărțite de ”Neînfricații” de la Colegiul Economic, la Zilele Municipiului
Degustarea preparatului premiat la concursul culinar “Lingura de aur”, din cadrul proiectului „Astăzi ELEV, mâine MASTERCHEF”, proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank, a avut loc duminică, 7 iunie 2015, de la ora 17.00, pe traseul de vest al cetății Alba Carolina.
300 de porții pentru degustare au fost oferite de echipa de proiect ”Bucătarii marțieni” și de câștigătorii concursului culinar, echipa de bucătari ”Neînfricații”. Ciorba de salată, gătită ”ca la bunica acasă”, a fost pe gustul albaiulienilor și turiștilor care au degustat-o și care s-au declarat încântați să redescopere gustul de altădată, spunând că ”e mai bună decât cea gătită acasă”.
O activitate importantă a proiectului a constat în realizarea unei broșuri cu rețetele și preparatele pregătite de cele opt echipe finaliste pentru a promova bucătăria românească tradițională. Broșura a fost oferită persoanelor interesate să își pregătească acasă preparatele, iar cei care au dorit au putut face donații simbolice, din care vor fi achiziționate ustensile sau echipamente necesare în baza de practică a colegiului albaiulian.
Proiectul a urmărit promovarea talentului, a profesionalismului și performanței viitorilor bucătari în comunitatea locală, pentru a fi încurajați să continue și să se perfecționeze. Proiectul poate constitui pentru elevii implicați o rampă de lansare într-o carieră din domeniul alimentației publice, completând cu succes seria experiețelor obținute prin participarea la Târgurile Firmelor de Exercițiu.
Programul YouthBank este coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale și are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia, Dacia Market și Giro. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România”.
Echipa „Bucătarii Marțieni” este formată din șase liceeni de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, iar organizația gazdă care a sprijinit derularea proiectului este Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Proiectul a fost susținut și de sponsori locali care au asigurat materia primă pentru preparate și au oferit premiile speciale: ADR Centru, Cooperativa Agricolă Horticolă Alba, Lin & Ema, Supremia Grup, Transeuro Grup.
Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt membrii comunității locale, prin promovarea bucătăriei românești, prin încurajarea cunoașterii gusturilor de altădată, a condimentelor și rețetelor moștenite de la bunici și părinți. De asemenea, se dorește sensibilizarea comunității locale cu privire la învățământul profesional și tehnic și atragerea de partea școlii a cât mai multe instituții de alimentație publică și producători locali din domeniul industriei alimentare care să ofere sprijin în activitatea de practică de specialitate.
Prin acest proiect, echipele de bucătari, ajutori de bucătari, precum și chelneri (24 de persoane) vor avea șanse mai mari pentru a se integra pe piața muncii. Proiectul are scopul de a promova învățământul profesional în rândul elevilor de gimnaziu care își doresc să se pregătească pentru o carieră în acest domeniu.(C.M.)
[nggallery id=615]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii
Marți, 26 noiembrie 2024: „Laboratorul de C′ArteTeatru”, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: „Importanța expresivității corporale”, tema întâlnirii Marți, 26 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan