FOTO: Alba Iulia, din nou gazda Congresului Spiritualității Românești
Astăzi a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia deschiderea și sesiunea plenară a celei de-a XVI-a ediție a Congresului Spiritualității Românești. La reuniune participă peste 100 de delegați – oameni de cultura, reprezentanti ai românilor din mai multe țări ale lumii, academicieni, teologi, istorici, scriitori, etc.
La deschiderea lucrarilor în plen, Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a prezentat bincuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Romaniei, adresată participantilor la acest Congres, pentru comuniune statornică și roditoare.
Despre problemele românilor de pretutindeni au vorbit președintele Congresului prof.dr. Victor Crăciun, col. (ret.) ing ec. Nicolae Grosu – președintele finialei Cluj a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și români din străinătate.
În cea de-a doua parte a zilei, începând cu ora 16.00, delegații au participat la lucrările pe secțiuni, fiecare într-o locație diferită, la Liceul de Muzică, la Sala” Mihai Viteazul” a Consiliului Județean Alba și una la Casa de Cultură a Studenților. Lucrarile se desfășoară pe trei mari sectiuni, axate pe: descoperiri arheologice recente pe teritoriul Daciei si ecoul lor in lume, pe evocarea unor ilustre personalitati ale neamului romanesc precum Nicolae Balcescu (160 de ani de la moarte) si Avram Iancu (140 de ani de la moarte) – promotori ai unitatii de neam dar si pe implinirea a 200 de ani de rezistenta a Basarabiei (1812-2012), in contextul relatiilor tarii nostre cu Republica Moldova.
Congresul a reprezentat un bun prilej pentru a fi lansat numărul 61 al revistei de istorie și cultură „Dacoromania”.
Evenimentul este organizat din 1993 de către Liga Culturală pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni și în acest an este finanțat exclusiv de către Consiliul Județean Alba cu suma de 40.000 de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]