FOTO: 80 de tineri, de la 4 şcoli din Alba, vor fi orientaţi profesional şi consiliaţi vocaţional, printr-un proiect al CJ Alba cu Uniunea Europeană
“Fii informat! Alege cariera care ţi se potriveşte!”. Acesta este motto-ul unui proiect prin care Consiliul Judeţean Alba şi-a propus creşterea gradului de integrare socio-profesională a 80 de tineri din patru şcoli pilot cu profil tehnologic din judeţul Alba, prin implementarea unui program de acompaniament suport şi pregătire practică, în cadrul unui parteneriat public privat constituit între actori locali cu atribuţii în implementarea politicilor de ocupare şi de tineret. Proiectul, intitulat „Realizarea unui parteneriat în vederea stabilirii unei Scheme de Garantare pentru Tineri în judeţul Alba, România”, a fost prezentat joi, 29 ianuarie, în cadrul unui eveniment organizat la Consiliul Judeţean Alba. Şcolile implicate în cadrul proiectului sunt: Liceul Tehnologic Ocna Mureş, Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj, Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu, Cugir şi Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia. Proiectul se va desfăşura pe perioada unui an de zile, are o valoare de 149.254, 67 de euro şi este finanţat de Comisia Europeană prin Directoratul General pentru Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, iar o mică parte de CJ Alba.
Optzeci de tineri liceeni din clasele X-XI cu profil tehnologic, de la patru şcoli pilot din judeţul Alba vor fi orientaţi profesional şi consultaţi vocaţional, în cadrul unui program suport special pentru ei. În cadrul unui proiect propus de Consiliul Judeţean, se urmăreşte a se crea şi activa o reţea de parteneriat interinstituţională la nivel judeţean cu scopul de a corela politicile din domeniul educaţiei şi formării profesionale a tinerilor cu cerinţele pieţei muncii, pentru îmbunătăţirea comunicării între şcoli, mediu de afaceri, autorităţi publice locale, instituţii publice de ocupare, ONG-uri. De asemenea, se va orgniza o reţea pilot de consilieri pentru îndrumare şi orientare profesională, la nivelul şcolilor partenere.
Rezultatele funcţionării acestor reţele suport se vor regăsi la final într-un plan centralizat de acţiune comună, ce va include acţiuni stabilite la nivelul parteneriatului, destinate prevenirii şomajului în rândul tinerilor absolvenţi, dar şi într-un un ghid de bune practici în consilierea vocaţională “Metode şi instrumente de activare a tinerilor pentru autocunoaştere şi planificarea carierei”, ce va permite evaluarea nevoilor în pregătirea profesională a tinerilor din perspectiva acestora, a şcolii şi mediului de afaceri.
În cadrul programului de orientare şi consiliere suport al proiectului, tinerii vor beneficia de servicii de orientare profesională în cadrul a 4 JOB-cluburi organizate la nivelul şcolilor şi de cursuri de educaţie antreprenorială. Tinerii vor găsi în aceste spaţii persoanele resursă, informaţiile, materialele de documentare privind alegerea profesiei şi a locului de muncă. Informaţiile vor fi completate de vizite la agenţi economici din judeţ, pentru a permite tinerilor o mai bună cunoaştere a pieţei.
De asemenea, se vor realiza start-up-uri virtuale, exerciţiu practic de derulare a unor afaceri virtuale şi ucenicie şi stagii de practică – intership în colaborare cu mediul de afaceri.
Nu va lipsi nicio platformă on line (www.cvact.ro) – Centru Vocaţional de Asistenţă în Carieră a Tinerilor, prin care tinerii vor fi informaţi cu privire la drepturile şi oportunităţile pentru a studia sau pentru a-şi găsi un loc de muncă în ţară sau în alte ţări ale UE.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 149.254, 67 de euro, din care finanţare nerambursabilă de la Comisia Europeană 141. 790,54 euro, iar contribuţia solicitantului – Consiliul Judeţean Alba – 7.464,13 euro.
La evenimentul de prezentare a proiectului, ce a avut loc astăzi la Consiliulul Judeţean Alba, au vorbit despre importanţa acestui proiect Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, vicepreşedinţii Alin Cucui şi Florin Roman, Dorin Sandea, Inspector şcolar general ISJ Alba, Sorin Lazăr, director executiv adjunct al AJOFM Alba, Marian Atai, manager proiect CJ Alba, Marilena Moga – responsabil comunicare proiect, Cosmin Maier, preşedinte Patronatul Român, Marinela Verdeş – preşedinte Asociaţia A.S.M.E.A., Lenica Bucur, asistent manager proiect CJ Alba, Marcela Dărămuş, inspector şcolar adjunct ISJ Alba.
Cei prezenţi la eveniment au primit, din partea vicepreşedintelui CJ Alba, Florin Roman, însemnul reţelei de socializare Facebook, în cadrul căreia dânsul spune că tinerii percep la nivel de discuţie mai deschis.
Partenerii Consiliului Judeţean în implementarea proiectului sunt Inspectoratul Şcolar al judeţului Alba, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Patronatul Român, Asociaţia Acţiuni Sociale prin metode Educative Active -ASMEA, Ocna Mureş, Asociaţia Atitudini şi Alternative, Bucureşti.
Prin implementarea activităţilor prevăzute în cadrul acestui proiect pilot se va urmări de către Comisia Europeană eficienţa măsurilor de activare a tinerilor şi a schemelor de garantare a ocupării acestora pe piaţa muncii, propuse a se realiza prin proiect, urmând ca rezultate să fie promovate la nivel european.
[nggallery id=1065]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Furnizarea apei potabile întreruptă în localitatea Ighiel, astăzi: AVARIE la o conductă de alimentare
Furnizarea apei potabile întreruptă în localitatea Ighiel, astăzi: AVARIE la o conductă de alimentare SC APA CTTA SA – Sucursala Alba Iulia anunță întreruperea furnizarii apei potabile în localitatea Ighiel, din cauza unei avarii a retelei de alimentare cu apa potabila. Estimam durata întreruperii la cca 8 ore. La reluarea furnizării apei potabile, este posibil […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan