Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO| 1883 de ani de atestare a Roşiei Montane, marcaţi la Aba Iulia: Documentare, scurtmetraje, expoziţie de fotografie şi dezbateri

Alexandra Mates

Publicat

în

1883 de ani de la atestarea Rosiei Montane42Cea de-a 1883-a aniversare a Roşiei Montane a fost sărbătorită joi, 6 februarie, şi la Alba Iulia, prin vizionare de scurtmetraje, documentare, o expoziţie de fotografii şi dezbateri, în cadrul unui eveniment organizat de Campania Salvaţi Roşia Montană la Casa de Cultură a Sindicatelor. Manifestarea a avut loc cu începere de la ora 18.00 şi a strâns aproximativ 40 de persoane.

Evenimentul a debutat cu vizionarea de scurtmetraje – “Patrimoniul Roşiei Montane”, “Roşia Montană există datorită vouă”, ” Roşia – Florin Cofar” şi a unui documentar “Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”, iar în cadrul unei expoziţii de fotografie cei prezenţi au putut admira imagini reflectând patrimoniul cultural al localităţii. După toate acestea, au avut loc dezbateri şi dialoguri libere cu 1883 de ani de la atestarea Rosiei Montane13privire la Roşia Montană.

Printre mesajele pe care a vrut să le transmită organizatorii la acest eveniment, s-a numărat şi unul cu privire la ce ar însemna proiectul RMGC-ului. ” Demararea proiectului de exploatare a aurului ar însemna sfârşitul Roşiei Montane, cu tot ceea ce are ea să ofere, şi nu doar resurse, patrimoniu, natură  dar şi oameni care vor să trăiască în continuare acolo şi nu vor să se dezrădăcineze”. Şi asta, spun ei, pentru „o bucată de aur cât o bucătărie”, de 224 de tone, după studiile realizate.

Între organizatori s-a aflat şi Cristina Anghel, preşedinţa Asociaţiei Ryma din Alba Iulia, care a prezentat, într-o mică parte a expoziţiei, fotografii din satul Corna, „satul peste care a trebuit să fie iazul de decantare a cianurii”.

 „Satul Corna a dispărut în proporţie de 50%,  fără ca acest proiect să fi demarat încă. Au fost demolate peste 100 de case. Am prezentat într-un colţ special din expoziţie imagini care surprind satul Corna şi casa bunicii mele, una dintre singurele care a rămas în centrul satului”, a spus Cristina.

„Aflată la cea de-a patra ediţie, Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice”, spun organizatorii.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert Jazz Standards, oferit de Maria Simandi şi Ovidiu Pârjol.

Vă prezentăm câteva imagini de la eveniment:

[nggallery id=1107]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea