Festinul culinar de Paștele Ortodox 2022: Cum mâncăm fără să ne îngrășăm? Recomandările specialistului nutriționist
Festinul culinar de Paștele Ortodox 2022: Cum mâncăm fără să ne îngrășăm? Recomandările specialistului nutriționist
Sărbătorile Pascale reprezintă un prilej bun pentru români să încarce mesele și să se bucure de un adevărat festin culinar. Cum e tradiția, meniul de Paște este încărcat și diversificat, iar tentațiile sunt mari, mai ales dacă sunt persoane care au ținut și post.
Citește și: Mesaje de Paste fericit 2022. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
Citește și: Sâmbăta Mare: Ce NU ai voie să faci sub nicio formă în această zi
Nutriționistul Șerban Damian a explicat pentru Ziare.com ce trebuie să facem pentru a evita excesele: „Mesele de sărbători trebuie să fie îndestulătoare, dar să nu ne ghiftuim. Să nu compensăm ce nu am mâncat în post, mâncând o cantitate mare de mâncare. Trebuie să fim moderați, să ne oprim la timp și să ne gândim că putem mânca oricând aceste alimente, nu doar de Paște”, a declarat dr. Șerban Damian, nutriționist.
Ouăle pot fi periculoase, mai ales că se consumă, de Paște fierte, după ce au fost vopsite, dar se găsesc și în extrem de mult preparate.
„Nu mâncăm nu știu câte ouă sau un drob întreg, doar pentru că sunt zilele de Paște. Ne oprim la 1-2 ouă pe zi, consumăm o cantitate de carne nu mai mare decât consumam înainte. La dulciuri ne limităm la 1-2 porții pe zi, dar asta nu înseamnă jumătate de cozonac sau o tavă de pască. Cantitatea face diferența. Preparatele din această perioadă sunt foarte consistente, sunt bogate în zahăr, grăsimi, combinații de proteine de origine animală. Destul de indigeste, dacă le consumăm în cantități mari”, a adăugat specialistul.
Citește și: MESAJE de Sfântul Gheorghe 2022. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica
Nutriționistul spune că oamenii trebuie să fie moderați, pentru a se bucura de sărbători fericite, fără probleme.
„Cantitățile în care consumăm alimentele pot fi periculoase. Diversele surse de grăsime, cum ar fi gălbenușurile din ouă pot să conducă la o criză biliară dacă mâncăm zece pe zi, mai ales amestecate în diverse preparate. Dacă mâncăm o cantitate mare de proteină din măruntaie de animale, din carne, totul completat și cu o cantitate mare de alcool, pentru că este o perioadă în care se consumă mult alcool, toate acestea înseamnă un aport excesiv de nutrienți pe care organismul trebuie să-l proceseze. Avem o rezistență diferită, unii oameni nu mai ajuns să se bucure de sărbători, suferă și apoi ajung să se trateze”, a mai spun medicul.
Specialistul îi sfătuiește pe cei care, totuși fac excese, să se pondereze în zilele următoare.
„Ar trebui să se pregătească cu enzime digestive. După ce ai făcut un abuz poate că e cazul câteva zile să treci pe un regim alimentar mai light, cu legume, supe, carne slabă, lactate slabe să-ți pui în repaos tubul digestiv.
Alimentele bogate în probiotice, alimentele fermentate, cum ar fi iaurturile, murăturile, sunt alimente care ar putea să favorizeze sănătatea tubului digestiv sau ananasul, un aliment care conține enzime care ajută la digestie. Legumele și fructele sunt bogate în fibre și ajută la un tranzit intestinat normal”, mai spune dr. Șerban Damian.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 15 decembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 15 decembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 15 decembrie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 6 ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!