„Facultate de doi ani-facultate de doi bani”: Profesor universitar din Apuseni despre noua lege a învățământului superior
„Facultate de doi ani-facultate de doi bani”: Profesor universitar din Apuseni despre noua lege a învățământului superior
Irimie Popa, profesor universitar din Cluj-Napoca, originar din Munții Apuseni, atrage atenția că posibilitatea de a face studii superioare cu durata de doi ani, nu va aduce nimic bun, ba mai mult, este o inițiativă penibilă.
„FACULTATE DE DOI ANI-FACULTATE DE DOI BANI (nici măcar de trei bani, așa cum este acum). Text nerecomandat celor care se informează de pe Tiktok!!!!
Doamna ”ministereasă” de la educație (chit că educație nu se mai prea face în școala românească) ne aduce o mare veste: CICĂ LA CEREREA MEDIULUI DE AFACERI, Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, a introdus în Proiectul Legii pentru învățământul superior, posibilitatea de a face STUDII SUPERIOARE CU DURATA DE DOI ANI. Cică în piață este mare nevoie de specialiști, iar mediul de afaceri a cerut asta!
Da, precum la fotbal-condus de către unul care nu a jucat fotbal, un tip gelat, parfumat, înșurubat, prin minister și sistemul de educație, de ce nu ar fi și prin cel politic, bântuie analfabetismul (evident, cel funcțional). Citesc și nu îmi vine să cred! Argumentul este penibil: cum că practica o cere!!!!!!
Iată de ce penibilul, se pare, devine normalitate:
1. În doi ani de facultate, un copil ajuns student, abia se trezește, dacă are norocul acesta. În primul an se aclimatizează cu facultatea, în al doilea……elaborează lucrarea de licență/absolvire. Uite așa…..se nasc ”specialiștii”;
2. Practicienii din domeniul meu, la orice discuție, îmi pun întrebări, acum, pe bună dreptate, de genul: ” Ce faceți cu studenții la facultate? Vin și întreabă prima dată de salariu, nu știu mare lucru și…..se plictisesc repede și pleacă!” Îmi dau seama ce adecvați vor fi noii absolvenți, de doi ani, pardon de doi bani, la cerințele din piața muncii…….Tufă de Veneția……..
3. Un sistem Bologna, în învățământ, a pornit de la ideea generoasă că la nivel de trei ani de studii de nivel licență, studenții vor dobândii cunoștințe practice suficiente să poată a fi apți de…..muncă. Numai că sistemul Bologna a fost ”altoit” la noi de o manieră…..originală: să facem toate disciplinele care se făceau la nivel de studii cu durata de cinci ani, de dinainte, pentru masterat (următorii doi ani) născându-se atunci discipline noi, multe neavând legătură cu piața muncii…….Discipline pentru normele profilor……unele belicoase și numai ca denumire. Așa că……”experiență” pardon ”bune practici” deja există pentru a mai face un ”experiment” sortit să fie ”reușit”!!!!!De fapt pe cine interesează???? Pe nimeni, doar suntem țara condusă de jupăni, agramați și ………analfabeți funcționali. Doar ”mediul de afaceri” o cere!
4. Citesc statistica: 42% dintre elevi – statut ”nefuncţional”, 47% – statut ”minim funcţional” şi doar 11% – statut „funcţional”, potrivit Raportului Naţional de Literaţie……Uauuuuuu. De unde vor proveni noii ”meseriași” care vor studia doar doi ani? Răspuns: din 42%-zona ”nefuncţional”, 47%- zona ”minim funcţional”. Uite așa…….creștem adecvarea tinerei generații la cerințele pieței muncii. Așa ajungem să devenim…….competitivi!
Țara arde, baba, fie ea și din educație, se piaptănă!!!!!!! Cu ce se ocupă jupânii de la guvernare și din Parlament……cu inepții!
De ce? Simplu:
1. Sistemul universitar, prin corupție și indolență, timp de trei decenii a ”fabricat” diplome fără acoperire în cunoștințe. Așa s-a născut, fără a generaliza, generații de cadre didactice dar nicidecum dascăli, care au schilodit destine, în gimnaziu, liceu și…….la nivel universitar. Aș fi curios, cum am sta la capitolul nivelului de analfabetism funcțional la nivel de: cadre didactice, miniștri, parlamentari……..sinecuri cu funcții de conducere…..;
2. Țara mea se confruntă cu o acută lipsă a resursei umane. În loc să producem în universități, fără a avea la bază o strategie ocupațională, pe termen lung, pornită de la o proiecție de dezvoltare a României, fără noimă absolvenți care nu se regăsesc în piață ca specializări absolvite sau fără cunoștințe, ar fi cazul, acum, în ceasul al doisprezecelea, să conștientizăm că nu mai putem irosi sau mutila, prin erori de educație, OMUL-CEA MAI MARE BOGĂȚIE A UNUI POPOR! Specializări fără noimă, fără adresabilitate în piață, locuri alocate la admiteri fără a ține seama de piață(zicând: ”Asta se cere”), universități de stat și private dubioase, personaje reciclate, de obicei influiente politic și nu numai, ajunse pe post de……formatori…. la nivel de universitate.
În tot acest timp, viziunea de la ”educație” este , așadar că prin noile studii de doi ani de facultate………se vor generaliza metastazele analfabetismului fincțional!
FACULTATE DE DOI ANI-FACULTATE DE DOI BANI! VIITOR DE AUR ȚARA NOASTRĂ ARE! O IMENSĂ JIGNIRE ADRESATĂ CELOR CARE AU TRUDIT PE BĂNCILE UNIVERSITĂȚILOR ROMÂNEȘTI DE MAI IERI!
P.S. Baiul este că ȘI ANALFABEȚII FUNCȚIONAL VOTEAZĂ!”, a scris Irimie Popa pe facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat
Șofer ”MORT DE BEAT”, oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș: Avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat Un șofer ”MORT DE BEAT” a fost oprit de polițiști pe o stradă din Ocna Mureș. Bărbatul avea o alcoolemie de 1,25 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Citește și: UPDATE […]