Rămâi conectat

Actualitate

Exproprieri suplimentare pentru Autostrada Sebeș – Turda, Lotul 1, în valoare de 1,82 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Transporturilor, vor fi declanșate exproprieri suplimentare în valoare de 1,82 milioane de lei pentru construirea secţiunii B din Lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda.

Ministerul Transporturilor a lansat joi, 15 iunie, „Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Sebeş – Turda” – Lot 1 Secţiunea B, km 14+000 – km 17+000″.

Citește și: FOTO/ VIDEO| Autostrada Sebeș – Turda: Lotul 3, singurul finalizat la timp

Anumite lucrări cum ar fi amplasarea bretelelor 3 şi 4 ale Nodului Rutier Alba Iulia Nord plus relocare utilităţi, reconfigurare sens giratoriu existent, acces şi amplasament bretele 1 şi 2, acces proprietăţi şi amplasare zid de sprijin, relocare DN 1 partea de vest a Autostrăzii, relocare conducte magistrale de gaz, rezultate ca urmare a soluţiilor tehnice proiectate, nu pot fi realizate în întregime în limita coridorului aferent Hotărârii Guvernului nr. 399/2014 astfel încât este necesar acest amplasament suplimentar, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Suma necesară aferentă despăgubirilor pentru exproprierea imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică este de 1,82 milioane lei, aferentă unui număr de 60 imobile, în suprafaţă totală de 48.630 mp.

Citește și: FOTO/ VIDEO: Pe Autostrada Sebeș-Turda, Lotul 1, se va putea circula cel mai devreme la sfârșitul lui 2019

După aprobarea Hotărârii de Guvern pentru exproprierile suplimentare, pe acest lot mai rămân de rezolvat probleme precum obţinerea Acordului de Mediu revizuit şi a Autorizaţiei de Construire pentru secţiunile B şi C (nodul rutier Sebeş).

Lotul 1 al autostrăzii Sebeş – Turda, în lungime de 17 kilometri, este construit de către asocierea Impresa Pizzarotii – Pomponio Construcţii, valoarea contractului fiind 541,7 milioane de lei, din care 460 de milioane de lei din fonduri europene.

Ordinul de începere a lucrărilor pe acest lot a fost emis în decembrie 2014 şi trebuia finalizat în octombrie 2016, conform contractului. Din cauza problemelor birocratice, progresul fizic este însă de doar 20% iar termenul actualizat pentru finalizarea lucrărilor este luna iunie 2018, conform CNAIR.

„Termenul de execuție pentru întreg lotul este de 18 luni, așa cum a fost asumat prin contract de constructor. Chiar dacă acest termen este deja depășit din diferite motive, ne așteptăm să fie respectat de către cei de la Impresa Pizzarotti din momentul în care se va emite autorizația de construire și se va putea intra în teren fără alte limitări”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API).

Citește și: FOTO/ VIDEO: Autostrada Sebeș-Turda, lotul 2 – Lucrări mult întârziate, în principal din cauza unei slabe mobilizări a constructorului

Pe de altă partă, ei menţionează că reprezentanţii constructorului au declarat că pe secțiunea B, ce conține nodul Alba Iulia Nord, termenul de execuție după obținerea autorizației de construire este de 22 de luni, iar pe secțiunea C (nodul rutier Sebeș) este de 26 de luni.

„Ne exprimăm speranța că responsabilii de acest contract din cadrul CNAIR vor urmări respectarea termenelor contractuale din momentul rezolvării tuturor blocajelor de ordin birocratic, aplicând, dacă e cazul, sancțiuni contractuale pentru fiecare zi de întârziere”, au mai spus reprezentanţii API.

Acest lot a fost denumit „autostrada macilor” pentru că în primăvara anului trecut blocajele birocratice au permis dezvoltarea unui câmp de maci chiar pe aliniamentul autostrăzii.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea