Energie verde să fie, dar cu măsură: ANRE se plânge că pe românii ‘prosumatori’ i-a luat valul și trebuie limitați
Energie verde să fie, dar cu măsură: ANRE se plânge că pe românii ‘prosumatori’ i-a luat valul și trebuie limitați
Românii care îşi pun panouri fotovoltaice pentru a-şi reduce factura de energie electrică vor avea o limită pentru capacitatea instalată, spune la TVR Info președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.
Preşedintele ANRE a afirmat că trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al acestora.
„Nimeni nu vrea să pună sau să stopeze aceste investiții. În continuare prosumatorii trebuie încurajați, programe guvernamentale sunt la dispoziția lor, pentru că această măsură, cum a fost ea legifreată, este una de eficientizare energetică. Practic, această măsură prin compensare consumului de energie cu producția de pe o instalație pe care o montăm pe un acoperiș este de fapt o măsură prin care consumatorii casnici își pot diminua facturile și își pot reduce cheltuielile cu utilitățile. Vedem în cazul unei gospodării care are o capacitate instalată de consum, autorizată, de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW. Ce se întâmplă dacă cu toții vom instala capacitate de producție mai mare decât avem noi nevoie? Există situația în care operatorul de distribuție nu va putea să mai primească noi cereri sau există situații în care pe strada respectivă, la ora de vârf spre exemplu când soarele bate cel mai mult și producția să fie cea mai bună rețeaua să nu țină și să fie deconectați cu toții”, spune George Niculescu, potrivit Mediafax.
El pledează pentru eficiență energetică.
„Este o propunere, voi avea discuții cu comisia de specialitate din Parlament să vedem cum se poate face acest lucru. Este nevoie de intervenție pe legea energiei sau poate fi făcută prin legislație secundară. În discuția bilaterală pe care am avut-o cu omologul meu din Spania, pentru că, acolo, cu aceste probleme se confruntă și ei , și-și instalează panouri cu capacitate mai mare debalansând complet sistemul. Puterea instalată o știm în funcție de câți consumatori avem în locuință și pornind de la această informație știm exact care este nevoia noastră de consum. Plecînd de la această informație putem să ne gândim la o variantă în care capacitatea de producție să fie nu neapărat egală cu nevoia de consum, pentru că poate că peste 1 am nevoia noastră de consum crește și atunci nu trebuie să punem o barieră în calea prosumatorilor”, încheie Niculescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă. Contribuția la sistemul public de pensii, MAJORATĂ din 1 ianuarie
PENSII 2025: Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă. Contribuția la sistemul public de pensii, MAJORATĂ din 1 ianuarie Costul pentru completarea vechimii în muncă va crește semnificativ începând cu 1 ianuarie 2025: de la 11.100 lei pe an la aproximativ 12.200 lei pe an, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum o oră
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS