Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Echinocțiul de primăvară 2024: Când are loc anul acesta și când începe primăvara astronomică

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Echinocțiul de primăvară 2024: Când are loc anul acesta și când începe primăvara astronomică

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Echinocțiul de primăvară 2024 are loc pe data de 20 martie și reprezintă momentul în care putem spune că vine primăvara din punct de vedere astronomic. Acest fenomen se distinge prin faptul că, după echinocțiu, durata zilei o depășește pe cea a nopții. Trecerea la ora de vară va fi la câteva zile după echinocțiul de primăvară, pe 30 martie.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Când are loc echinocțiul de primăvară 2024

În 2024, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora 05:06 (ora României). Momentul marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică.

Anul acesta, echinocțiul de primăvară pică într-o zi de miercuri, data la care se spune că ”ziua este egală cu noaptea”, adică orele de lumină sunt egale cu cele de întuneric. După echinox, durata zilei o depășește pe cea a nopții. Trecerea la ora de vară va fi la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2024, pe 30 martie.

Citește și: Calendar Ortodox luna FEBRUARIE 2024: Întâmpinarea Domnului, sărbătorită în această lună. Când sunt Moșii de iarnă

Multe tradiții populare din vechime sunt legate de această perioadă a lunii martie, chiar dacă nu sunt neapărat legate de ziua echinocțiului. Finalul lunii martie este marcat de numeroase sărbători populare, fie că este vorba despre semănat, curățat grădina, pomeni sau despre tradiții cu cai divini și cântec de cuc.

Ce se întâmplă la echinocțiu?

Chiar și în zilele noastre, echinocțiul are o semnificație aparte, fiind celebrat diferit, în funcție de cultură. Cuvântul ”echinocțiu” își are originea în termenul francez ”equinoxe”, care, la rândul său, derivă din latinescul ”aequinoctium”. Acesta din urmă este compus din ”aequus”, însemnând ”egal”, și ”nox”/ ”noctis”, care se traduce prin ”noapte”.

Așadar, echinocțiul reprezintă momentul când Soarele traversează locul unde ecliptica se intersectează cu ecuatorul ceresc, făcând astfel ziua egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

După acest moment, durata zilei începe să depășească durata nopții, până la solstițiul de vară pe 20 iunie, care marchează sfârșitul primăverii astronomice. Astfel, din perspectiva astronomiei, primăvara începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează în jur de 92 de zile.

Echinocțiul se produce de două ori pe an. În timpul echinocțiului de primăvară, Soarele se deplasează din emisfera cerească sudică în cea nordică, traversând ecuatorul ceresc. În schimb, la echinocțiul de toamnă, se întâmplă opusul: Soarele se mută din emisfera nordică în cea sudică, traversând din nou ecuatorul ceresc.

Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de primăvară 2024

În ziua în care se produce echinocțiul începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețe, alungând frigul. Ei rostesc: ”Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Tot în această zi, copiii și tinerii mai fac un lucru: merg să colinde. Aceștia se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară și merg din casă în casă, recitând diverse cântece populare.

Colindătorii oferă gazdelor câte o floare, ca simbol al sosirii primăverii. În schimbul acestor flori, ei sunt răsplătiți cu bani, ouă sau alte cadouri, pe care le împart apoi între ei. Fetele își pun florile în păr, crezând că acestea le vor ajuta părul să crească și le vor menține inimile tinere.

Când este echinocțiul de primăvară în următorii ani?

Echinocțiul de primăvară, care marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic, se produce, aproape în toți anii, pe data de 20 martie.

Echinocțiul de primăvară 2025 – 20 martie 11:01;
Echinocțiul de primăvară 2026 – 20 martie 16:46;
Echinocțiul de primăvară 2027 – 20 martie 22:25;
Echinocțiul de primăvară 2028 – 20 martie 04:17;
Echinocțiul de primăvară 2029 – 20 martie 10:02;
Echinocțiul de primăvară 2030 – 20 martie 15:52.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea