Rămâi conectat

Actualitate

Dosarul interceptărilor telefonice ilegale – ”Spionii din dormitor” pedepsiți cu amenzi administrative de 1.000 de lei

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentințele pentru 16 inculpați din ”Dosarul interceptărilor telefonice ilegale”. Atât pentru Nicolae D. O. – furnizorul aplicațiilor software, cât și pentru ceilalți inculpați s-a hotărât schimbarea încadrării juridice a infracțiunii, s-a dispus achitarea și s-a aplicat câte o amendă administrativă de 1.000 de lei. Pentru O. instanța a mai dispus și confiscarea specială a sumei  de 68.959,05 lei și menținerea sechestrului instituit asupra autoturismului lăsat în custodia acestuia.

Inculpații au fost achitați în temeiul art.396 din Codul de procedură penală, rap. la art. 19 din Legea 255/2013 și art.5 din Codul penal (s-a constatat ca în privința faptelor comise anterior intrării în vigoare a Codului penal sunt aplicabile ca lege penală mai favorabilă dispozițiile art. 181 din Codul penal din 1968 – fapta nu prezintă pericolul social al unei infracțiuni)”, precizează Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

De asemenea, instanța a constatat încetată de drept măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara, dispusă de instanță prin încheierea penala nr. 10/3.06.2010 cu privire la inculpați și a dispus confiscarea  telefoanelor sau dispozitivelor utilizate la săvârșirea faptelor și obligarea inculpaților la plata cheltuielilor judiciare corespunzătoare.

Sentința Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile, competența de soluționare a apelului revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Reamintim că în dosarul cunoscut opiniei publice ca „Dosarul interceptărilor telefonice ilegale” au fost trimiși în judecată în 7 noiembrie 2011 la Curtea de Apel Alba Iulia 43 de inculpați acuzați de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.19 alin.1 din Legea nr.51/1991 privind siguranța națională a României și a unor infracțiuni informatice constând în: realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuțiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS și transfer neautorizat de date din sisteme informatice; deținerea, fără drept a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică.

Potrivit procurorilor DIICOT, inculpații au achiziţionat de la hunedoreanul N. D. O. aplicaţii software pe care le-au instalat pe telefoanele ţintă ale victimelor şi au făcut interceptări ilegale ale convorbirilor şi sms-urilor. În general aplicaţiile au fost cumpărate şi folosite de soţii care îşi suspectau partenerul de viaţă de infidelitate şi de oameni de afaceri care nu aveau încredere în parteneri. Printre clienţii lui O. s-au numărat un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri.

Majoritatea inculpaților au  declarat în fața instanței că recunosc săvârșirea faptelor reținute în rechizitoriu și au fost judecați în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza prevederilor art.3201 din Codul de Procedura Penală. Cu privire la aceștia Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat anterior în dosare disjunse din dosarul inițial.

Printre inculpați s-a aflat și patronul companiei de cablu HCC din Alba Iulia, I. S. , care a fost condamnat la amendă penală în cuantum de 1.000 de lei pentru şi o amendă administrativă în cutantum tot de 1.000 de lei și a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii privind siguranţa naţională a României. Acesta a beneficiat de o reducere a pedepsei după ce a spus în faţa instanţei că recunoaşte faptele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea