Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Dorin Şerdean „Aş lăsa politicianul pe banca de rezerve şi aş păstra în prima linie administratorul din mine”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Interviu cu Dorin ŞERDEAN, candidatul PP-DD Alba, la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia  – Domnule Şerdean, cum v-aţi descrie în câteva cuvinte?
– M-am născut în Alba Iulia, am 42 ani, sunt de profesie economist, sunt licenţiat în Relaţii Economice Internaţionale şi master în Administrarea Afacerilor. Sunt Maestru al Sportului la Şah şi deţinător al titlului de Maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah din anul 1996. Am fost antrenor şi profesor de şah, am lucrat timp de şapte ani în companii multinaţionale de asigurări şi financiar-bancare, dintre care aproape cinci ani în poziţii de management. Acumulând experienţa în toţi aceşti ani, am pornit în business pe cont propriu, astăzi fiind administrator a trei societăţi comerciale în domeniul serviciilor de brokeraj, consultanţă de marketing şi servicii IT.
– Care sunt motivele pentru care aţi acceptat să candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia?
– După 22 de ani cu aceeaşi administraţie, cred că este legitim pentru oricare cetăţean din Alba Iulia să se gândească la schimbare. Motivele sunt multe dar se pot rezuma într-o singură frază: vreau să demonstrez ce înseamnă cu adevărat administraţie şi anume: viziune, strategie pe termen scurt, mediu şi lung, obiective adaptate la realităţile locului, la aspectele sociologice şi demografice ale municipiului Alba Iulia şi ale judeţului Alba.
– De ce aţi ales PP-DD?
– În anul 2012, în România, PP-DD este singura platformă de pe care un om politic nou poate să se exprime în folosul cetăţenilor din comunitatea sa. PDL, PSD şi PNL sunt partide închise, în care noii veniţi se confruntă cu o lipsă de perspectivă, iar membrii vechi se bat pe posturi din ce în ce mai puţine, în consonanţă cu votanţii lor.
– Care credeţi că sunt şansele dumneavoastră în lupta cu ceilalţi contracandidaţi?
– Consider că am şanse bune de a câştiga. Atuurile mele: nu am fost implicat în politică până acum dar în acelaşi timp am o bună experienţă în management; am avantajul de a fi la vârsta deplinei maturităţi, am o echipă puternică în spate şi cred că schimbarea trebuie să o producă un om din afara sistemului, nu unul care s-a rulat în toate formele politice ale ultimilor 22 de ani.
În plus, voi merge cu o listă de consilieri locali reprezentativi, oameni care nu au deţinut funcţii politice dar şi-au dovedit capacităţile morale şi profesionale, fie în mediul de stat fie în mediul privat, oameni care au dat locuri de muncă şi care au la rândul lor tracţiune.

 – Care sunt lucrurile care nu vă plac vis a vis de actuala administraţie?
– Nu-mi place lipsa de viziune, proastă alegere a direcţiei pe care este înscris municipiul şi destinele locuitorilor săi (primează activităţile de comerţ şi palide tentative în sectorul turistic). Din cauza scăderii alarmante a locurilor de muncă, municipiul Alba Iulia a pierdut câteva mii de locuitori conform ultimului recensământ. De asemenea, într-o perioadă de criză este nevoie de aplicarea unui management relaţional, ori în administraţia locală a apărut o rutină şi nişte automatisme ucigătoare pentru orice înseamnă simplu cetăţean, dezvoltator de locuri de muncă, investitor şi/sau mediu concurenţial. Deci de la omul simplu până la marele investitor potenţial, actuala administraţie nu are nici o soluţie, fiind blocată în practici învechite care afectează în rău viaţa oraşului.
– Credeţi totuşi că actuala administraţie a făcut ceva bun?
– Nu ştiu la care dintre cele cinci mandate de primar să mă refer (1991-1992 şi 1996-2012)… Aş putea contabiliza la “lucruri bune” doar lucrurile normale care s-au făcut din inerţie. Din păcate am ajuns ca-n România să ne mirăm că se mai întâmplă şi lucruri normale. Să ne mirăm că în Alba Iulia s-au făcut reparaţii de străzi, trotuare, canalizări, etc.? Păi altfel eram morţi cu totul. Oare nu e firesc ca administraţia să fie în slujba comunităţii care prin vot a trimis-o să-i reprezinte interesele şi să administreze măcar CORECT dacă nu şi EFICIENT banii publici? Întârzierile pe lucrările publice, cauzate de contractele cu dedicaţie sunt însă ceva revoltător. Eu am o casă în Partoş şi faptul că a trebuit să stau 6 luni pentru un pod de 100 de metri mi-a scos peri albi!
– Care sunt proiectele dumneavoastră pentru Alba Iulia?
– Priorităţile administraţiei Şerdean sunt: a. Imediat – gestionarea optimă a bugetului local şi eliminarea pierderilor şi a cheltuielilor făcute în direcţii inutile (licitaţii şi contracte de prestări servicii păguboase pentru administraţie) b. Pe termen mediu – folosirea eficientă a fondurilor care pot veni din proiecte europene. O variantă de conurbaţie cu Sebeş, Teiuş şi comunele limitrofe, prin faptul că am atinge cifra de 100.000 locuitori ar constitui un posibil pol de investiţii şi de proiecte (parcuri industriale, mari centre comerciale şi implicit centre logistice şi de depozitare), situaţie în care Alba Iulia ar fi privilegiată datorită poziţiei geografice din mijlocul Transilvaniei şi zonei de tranzit dintre cele două autostrăzi, Bucureşti-Sibiu-Arad şi Bucureşti-Tg.Mureş-Oradea. Ar putea fi stimulate astfel investiţiile şi ar fi generate noi locuri de muncă. c. De anvergură europeană – asumarea proiectului Alba Iulia Capitală Culturală Europeană 2020 de către Primăria Alba Iulia şi depunerea dosarului de candidatură la începutul anului viitor; d. De impact naţional – crearea unui model de dezvoltare urbană cu Alba Iulia actuală în centru, folosind expertiza celei mai mari companii de construcţii din lume – Shanghai Construction Group – cu care deja am avut discuţii la Bucureşti împreună cu colegul meu, domnul preşedinte Cornel Comşa.
– Ce scor credeţi că va obţine PP-DD la Alba Iulia şi în judeţ?
– Consider că PP-DD va obţine un scor de minim 30% în aproape toate comunele, oraşele şi municipiile din judeţul Alba.
– Care e în clipa de faţă ”statusul” organizaţiei judeţene şi a celei municipale?
– Organizaţia judeţeană este puternică, totul este la parametri normali, specifici fazei de pregătire a listelor de candidaţi. Organizaţia PP-DD Alba Iulia are un nucleu solid şi o echipă care se întăreşte de la o zi la alta în jurul acestuia. Vom propune cei mai serioşi oameni, cu diverse competenţe, astfel încât atât albaiulienii cât şi toţi locuitorii judeţului Alba să se simtă reprezentaţi.
– Ce veţi face în cazul în care pierdeţi lupta pentru fotoliul de primar?
– Eu nu mă lupt pentru un fotoliu, mă lupt pentru o schimbare adevărată după 20 de ani în Alba Iulia. Ştiu că albaiulienii o doresc, dar până acum au fost amăgiţi de lipsa de contracandidaţi. Intru în această competiţie pentru a câştiga.
– Ce le-aţi spune albaiulienilor cu şase săptămâni înainte de alegeri?
– Albaiulienilor le transmit urarea de a se bucura de ziua de 1 Mai şi de scurta vacanţă din aceste zile, le doresc sănătate şi bucurie, împreună cu toţi cei dragi din familie. Şi dacă nu toţi ai casei pot fi alături de ei, iar copiii lor, fraţii, surorile, părinţii, nepoţii sunt plecaţi la muncă în Spania, în Italia sau în alte locuri îndepărtate, atunci îi întreb: de ce stau singuri la masă? Nu cumva pentru că cei dragi lor nu şi-au găsit de lucru în ţara lor, în oraşul lor? Nu vor să schimbe în bine această situaţie ingrată? Nu vor ca măcar de Crăciun să fie din nou împreună, şi oraşul să aibă un primar mai preocupat de nevoile lor? Dorin Şerdean se va lupta să ridice Alba Iulia la nivelul Clujului, Sibiului sau Braşovului, şi să reîntregească familiile albaiulienilor risipite prin toată Europa şi lumea.
– Care credeţi că este cel mai mare rău pe care politicienii locali l-au făcut municipiului Alba Iulia?
– Pe de o parte consider că este incorect să vorbesc despre “toţi” politicienii sau să-i acuz de “cel mai mare rău” în mod global, însă cu siguranţă se poate vorbi de multe greşeli, de măsuri discreţionare, de administraţie ineficientă, etc. Oameni ajunşi şi aflaţi vremelnic în funcţii publice au stat cu mâinile în buzunare şi au făcut să ajungem din fruntea Transilvaniei în coada ţării.
Pe de altă parte albaiulienii au fost amăgiţi mereu că – “Se poate şi mai rău!”. Au fost speriaţi de schimbare, ca nu cumva să le meargă mai bine. Li s-a retezat speranţa. Asta e cea mai mare vină a lui Hava şi a politicienilor locali. Şi faptul că după 22 de ani, după cinci mandate, încă mai vrea. Nu înţeleg ce mai vrea? Ce n-a dovedit în aceşti ani şi poate dovedi în următorii? Ce?
– Credeţi că venirea lui Cornel Comşa la cârma organizaţiei e un semnal pozitiv pe scena politică locală?
– Da, categoric da. Dl. Cornel Comşa este un om care „mănâncă politică pe pâine” şi prin implicarea sa managerială în acest proiect aduce un suflu nou, o idee proaspătă şi nu în ultimul rând un plus de calitate al exerciţiului politic, pe alocuri compromis aşa cum afirmam mai sus.
– Ce fel de politician NU aţi vrea să deveniţi?
– Dacă despre scenă se spune că este ”locul în care un artist se poate face de râs”, despre management se spune că este “locul în care poţi atinge nivelul maxim al incompetenţei”… Din păcate foarte mulţi politicieni au ajuns la acest nivel, cel al maximei incompetenţe… Auzim mereu vorbindu-se de „oameni cu experienţa politică” dar când privim în jur realitatea arată total diferit de ceea ce ar trebui să însemne „experienţă”… Despre actuala scenă politică se poate spune altceva: degeaba schimbăm‚ „actorii” între ei, le schimbăm rolurile „principal” cu „secundar” sau invers, întreaga societate are nevoie de schimbarea „piesei”. Deci, eu nu vreau nici măcar să mă afirm ca un politician, aş lăsa politicianul pe banca de rezerve şi aş păstra în prima linie administratorul din mine. Candidez la funcţia de primar al Municipiului Alba Iulia şi vreau să devin primul primar albaiulian dedicat 100% oraşului sau, în slujba albaiulienilor.
– Succes!

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

4 noiembrie: Ziua internațională a bomboanelor (CandyDay). Cum să celebrezi produsele care ne îndulcesc viața aproape în fiecare zi Cea mai populară sărbătoare a zilei de 4 noiembrie este Ziua bomboanelor (CandyDay). Ele ne atrag prin varietatea de culori, arome, dimensiuni şi forme, uneori amuzante. La începutul secolului al XIII-lea, englezii au împrumutat un cuvânt […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea