Dorin Pocol, consilier local PP-DD: Este important ca albaiulienii să ştie că avizul tehnic pentru izolarea termică a blocurilor este obligatoriu şi gratuit
– Domnule Dorin Pocol, la sfârşitul lunii mai, CL Alba Iulia a adoptat o hotărâre care prevede modul în care se aprobă modificările ce se execută la faţadele blocurilor de locuit din Alba Iulia. Ce înseamnă mai exact Hotărârea nr. 178 a CL Alba Iulia?
– Mai întâi de toate, aş vrea să vă spun, din experienţa pe care am acumulat-o de-a lungul anilor prin natura profesiei mele de inginer dar şi prin prisma omului care a dezvoltat mai multe cartiere rezidenţiale în municipiu şi nu numai, că multe oraşe din România au avut o politică mult prea tolerantă cu privire la modul în care arată faţadele blocurilor de locuit şi ca urmare, o plimbare prin diverse cartiere e similară cu o junglă a culorilor şi materialelor folosite. În acest sens, trebuie să existe reglementări clare care să dea în final un aspect nou şi coerent faţadelor blocurilor de locuit din Alba Iulia. Pentru mine, Alba Iulia reprezintă casa mea, a familiei mele dar şi a miilor de albaiulieni pe care nu îi cunosc şi care merită un oraş care să arate bine. Iubesc acest oraş şi ştiu că dezvoltarea lui înseamnă, pe lângă utilitate, şi armonie cromatică.
Regulamentul pe care l-am gândit alături de colegii mei a avut drept scop principal stabilirea unor reguli care să reglementeze modul în care se efectuează lucrările de intervenţie la faţadele blocurilor. Un astfel de regulament era necesar, având în vedere că majoritatea intervenţiilor sunt legate de reabilitarea termică a blocurilor, lucrări care se execută în regie proprie. Aţi văzut şi dvs. că se înregistrează o serie de probleme legate de faptul că se execută lucrări doar în dreptul unor apartamente, sau observăm că avem o gamă cromatică diversă, de la culori reci până la compoziţii de culori stridente, care afectează în mod evident felul în care arată foarte multe blocuri din municipiul Alba Iulia. Aceste lucruri fiind de natura evidenţei, am realizat un regulament care prevede foarte clar ce se poate face şi ce nu se poate face atunci când se execută lucrări la faţada unui bloc.
Pe scurt, vă spun că lucrările de refacere a finisajelor exterioare se execută integral pentru cel puţin un tronson de bloc şi pentru toate apartamentele respectivului tronson, că aceste lucrări nu pot fi făcute fără un aviz tehnic cu privire la gama cromatică folosită, eliberat de către Serviciul de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia. Aş vrea să le spun albaiulienilor că acest aviz nu costă nimic şi că se eliberează pe loc, în condiţiile în care executantul lucrărilor va prezenta paletarul cromatic al firmei furnizoare şi o schiţă a faţadei propuse. Sigur că executantul lucrărilor va fi însoţit de reprezentantul proprietarilor pentru obţinerea avizului tehnic. Este o procedură simplă şi necostisitoare. Regulamentul mai prevede şi obligaţia ca executantul lucrărilor să aducă domeniul public (trotuarele şi spaţiile verzi) la starea iniţială. De cele mai multe ori se executau lucrări fără a se mai face curăţenia necesară după finalizarea lor. Locatarii rămâneau să cureţe mizeria, un aspect anormal într-un oraş pe care-l dorim civilizat. Repet, la baza acestui regulament a stat nevoia impunerii unor reguli din care să rezulte o unitate estetică şi cromatică.
– Cu privire la culorile folosite pentru faţade, cine alege culorile şi mai ales câte sunt permise?
– Aici aş vrea să fac o precizare, nu Dorin Pocol sau Primăria Alba Iulia stabileşte care sunt culorile pentru faţade, tot proprietarii le aleg dar acestea nu pot fi mai mult de două, faţada nu poate avea o cromatică stridentă sau, mai rău, desene de tipul coloanei infinitului, linii, romburi, table de şah sau Dumnezeu ştie ce alte idei ar putea avea unii dintre noi. E o reglementare normală ce are drept scop realizarea unei unităţi cromatice. Nu intervenim în preferinţele oamenilor, spunem doar că două culori sunt suficiente pentru acest tip de lucrări.
E important ca albaiulienii să ştie că în cazul în care blocul pentru care se solicită aviz tehnic prezintă lucrări de reabilitare a faţadei, executate parţial, restul ansamblului rămas va avea obligaţia să respecte gama cromatică deja realizată.
– Domnule Dorin Pocol, sunteţi preşedintele Comisiei de Urbanism din cadrul CL Alba Iulia. Din această perspectivă ce credeţi că ar trebui modificat în centrul municipiului?
– E o întrebare care comportă o discuţie largă, dar vă pot spune că centrul municipiului, mai ales zona Tribunalului, trebuie să deţină o parcare subterană, mai ales că cea pe care o avem acum e, după părerea mea, nefuncţională. De asemenea, cred că am putea avea un centru ceva mai luminat, cred că multe dintre clădiri ar trebui reabilitate, vă dau doar exemplul clădirii care găzduia cândva Clubul Tineretului, şi lista ar putea continua. În plus de asta, cred că ar trebui să avem mai multe locuri de joacă pentru cei mici. În rest, cred că zona de jos a oraşului a rămas în urma dezvoltării oraşului de sus, dacă poţi împărţi astfel Alba Iulia.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat şi pentru precizările făcute.
– Şi eu vă mulţumesc. (A.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Mircea Hava: PNL Alba rămâne un partid al celor care au trecut în fișa postului, cu majuscule, „Fapte, nu vorbe!
Publicitate electorală | Mircea Hava: PNL Alba rămâne un partid al celor care au trecut în fișa postului, cu majuscule, „Fapte, nu vorbe! Da, sunt absolut convins că PNL va câștiga alegerile, și de data asta, în Alba! Și nici n-ar putea să fie altfel, când orice buletin de vot, pentru președinte sau parlament, este, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan