Dorin Nistor: ”Reorganizarea DGFP Alba deschide calea sărăcirii firmelor şi a cetăţenilor din Alba”
Luni, o parte dintre funcţionarii fostei DGFP Alba care au primit preavize au protestat spontan împotriva reorganizării pe criterii regionale a instituţiei.
Ei protestau pentru locurile lor de muncă. Noi ar trebuie să protestăm şi pentru a-i apăra pe ei, dar în primul rând pentru a ne apăra pe noi pentru că, în ciuda aparenţelor, aici nu este vorba de reducerea birocraţiei, ci de accentuarea decalajelor existente între oraşele mari din ţară şi oraşele mijlocii şi mici. În cazul nostru, decalajul dintre Braşov şi Alba Iulia va creşte.
Această regionalizare pe şest pe care guvernul Ponta o face convins acum că şansele ca populaţia să aprobe prin referendum regionalizarea scad, este împotriva oamenilor şi contrazice toate sloganurile cu care ne-au împuiat urechile. Printre ele era şi acela că, regionalizarea va aduce o politică de dezvoltare armonioasă care va favoriza oraşele mici şi mijlocii să se dezvolte, reducând astfel decalajele faţă de oraşele mari. Ei bine, din ce vedem că se întâmplă concret, lucrurile stau exact invers.
Vorbim acum despre reorganizarea DGFP Alba, dar marea problemă, repet, o reprezintă consecinţele acestei regionalizări instituţionale, pentru că nu peste mult timp vom vorbi şi despre alte instituţii care vor păţi acelaşi lucru, adică îşi vor pierde calitatea de ordonator de credite. Ce înseamnă asta? Înseamnă că locurile de muncă ce se vor pierde în Alba Iulia şi în întreg judeţul Alba sunt mai multe decât cele 66 de la DGFP Alba, devenită peste noapte AFP Alba. Aici s-au primit 173 de preavize şi doar 107 persoane îşi vor găsi locul în noua AFP Alba după concurs. 66 de persoane intră în rândul şomerilor.
Li se spune oamenilor că puţini vor rămâne de fapt fără loc de muncă pentru că vor putea merge la Braşov. Ei, asta este o… braşoavă! La DGRFP Braşov sunt disponibile 29 de noi locuri de muncă pe care vor veni să concureze toţi preavizaţii din cele şase judeţe din Regiunea 7 Centru. Concurenţa va fi acerbă. Dacă reuşesc să obţină postul trebuie fie să se mute definitiv la Braşov, fie să facă zilnic naveta, lucru imposibil dacă avem în vedere distanţa dintre Alba Iulia şi Braşov.
Faptul că AFP Alba nu va fi ordonator de credite înseamnă că nu va putea achiziţiona nicio agrafă de birou! Va primi totul de la Braşov, când va primi. Astfel, firmele mici şi mijlocii care erau furnizori pentru DGFP Alba rămân fără un client. Şi nu vorbim numai despre birotică, pentru că în funcţionarea ei o instituţie are nevoie de diverse bunuri şi servicii. Dacă este ordonator de credite, este firesc să facă achiziţia de pe piaţa locală.
Dacă doar Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov este ordonator de credite va face, firesc, achiziţia de pe piaţa braşoveană. Va contribui astfel la creşterea cifrei de afaceri a firmelor din Braşov, în timp ce afacerile firmelor din Alba vor scădea. Dacă afacerile scad (şi cum spuneam nu va fi vorba numai de un client pierdut, ci de mai mulţi pentru că vor fi şi alte reorganizări) va scădea şi numărul locurilor de muncă oferite de angajatorul respectiv.
Vom avea şi o creştere a şomajului! Şi uite acum înţelegem sensul ordonanţei de guvern recente prin care USL majora plafonul achiziţiilor directe de la 15.000 de euro la 30.000 de euro pentru mărfuri şi servicii şi de la 15.000 de euro la 100.000 de euro la lucrări. Pentru firmele din Alba nu există „riscul” să prindă vreun contract!
Bineînţeles că acestă situaţie deloc favorabilă mediului de afaceri din Alba va fi completată de trecerea contribuabililor mijlocii în administrarea DGRFP Braşov, ceea ce-i va face pe aceştia să-şi deschidă un birou la Braşov pentru care vor angaja oameni de acolo renunţând la unii de aici. Aceasta se va întâmpla mai ales în compartimentul de contabilitate care trebuie permanent să ţină legătura cu cei de la Finanţe pentru a clarifica declaraţiile, pentru confruntări, pentru certificate fiscale etc.
Când spun asta mă bazez pe ce s-a întâmplat cu contribuabilii mari mutaţi la Bucureşti şi care acum au toţi acolo fie un birou, fie un contract de reprezentare.
Să mergem însă şi mai în profunzime! Sistemul bancar din Alba îşi va restrânge şi el activitatea. Şi e normal, de vreme ce activitatea firmelor se diminuează. Deja unele bănci au început reducerea personalului, fără ca oamenii să ştie ce şi de ce. Perspectiva de dezvoltare a judeţului Alba este şi mai mult întunecată de accentuarea migraţiei tinerilor, care îşi vor căuta un loc de muncă, un rost în viaţă în oraşele mari, unde sunt mai multe şanse de a-şi găsi un loc de muncă, mai ales pentru posturi ce presupun studii superioare.
Ori, mutarea a diverse sedii de instituţii la Braşov sau Sibiu, taie şansele Albei Iulia de a deveni un oraş mare. Mulţumim USL! Un mediu economic slăbit va avea efecte şi asupra pieţei imobiliare, pentru că puterea financiară redusă va scădea şi apetitul pentru imobilele rezidenţiale, în timp ce cel pentru clădirile industriale se va diminua şi el. Iată o altă consecinţă a unei reorganizări care la prima vedere părea doar o reducere a birocraţilor.
Am aşteptat să văd o reacţie a parlamentarilor USL din Alba. Nimic! Să înţelegem din inacţiunea lor, din fapul că n-au făcut nimic pentru a împiedica mutarea sediilor unor instituţii importante din Alba că sunt de acord cu toate aceste consecinţe negative pe care reorganizările prin care trec şi vor trece instituţiile statului din Alba le generează? Sau poate nici nu s-au gândit la ele? Dacă nu s-au gândit e iarăşi grav.
Noi vrem ca ei să gândească pentru binele nostru, nu să stea pasivi, aprobând mecanic orice idee vine de la Bucureşti.
Dorin NISTOR, PDL Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]