Directorii de instituţii deconcentrate vor fi schimbaţi abia după alegerile locale
În Alba liberalii deţin şi în prezent mai multe funcţii de conducere
Odată cu schimbarea culorii politice a Guvernului începe şi în teritoriu goana după funcţiile de conducere ale instituţiilor deconcentrate. Atractive nu atât prin remuneraţia care nu depăşeşte 1.000 de euro pe lună cât prin posibilitatea afacerilor colaterale care vin odată cu poziţia, posturile de directori de instituţii deconcentrate sunt vânate indiferent de importanţa instituţiilor în sine.
Luat cu asalt de solicitări venite din partea membrilor USL din judeţe care se grăbesc să-şi împartă posturile, Victor Ponta i-a anunţat pe aceştia că trebuie să mai aibă răbdare până după alegerile locale pentru a nu arunca ţara în haos. Astfel că şefii puşi în funcţii de PDL mai pot răsufla uşuraţi cel puţin încă o lună. Nici pe urmă nu va fi simplu pentru că legea îi protejează pe funcţionarii publici. Aceştia pot ataca în instanţă deciziile de schimbare din funcţie.
De altfel, premierul desemnat, Victor Ponta a promis că, în următoarele şase luni, va depolitiza structurile deconcentratelor din subordinea ministerelor, urmând ca fiecare post, de la secretar de stat în jos, să fie ocupat prin concurs.
În Alba, reprezentanţii USL au de împărţit circa 30 de instituţii deconcentrate. Unele dintre ele au deja directori liberali, după ce aceştia au contestat deciziile de schimbare din funcţie, iar justiţia le-a dat dreptate şi i-a repus pe post. Este cazul APIA, condusă de liberala Felicia Hondola, Direcţiei Judeţene de Drumuri Naţionale unde director a fost repus liberalul Liviu Hondola, Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale unde director este liberala Maria Iacob. Există şi o serie de directori tradiţionali care rezistă în funcţii de ani buni, indiferent de culoarea Guvernului. Este cazul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, condus de Dorel Fiţ şi a Direcţiei Sanitar Veterinare unde director este Vasile Bereş.
Cel puţin în judeţul Alba puterea portocalie s-a dovedit a fi destul de tolerantă cu liberalii aflaţi în funcţii de conducere la anumite structuri din teritoriu. Ei l-au menţinut în funcţie pe directorul ADR Centru Simion Creţu, lider al PNL Alba. Nici pe liberalul Dan Simedru nu s-au grăbit să-l îndepărteze din funcţia de director al OIRPOSDRU, post foarte bine remunerat, schimbarea producându-se relativ recent. Tot un liberal ocupă şi funcţia de director al Parcului Industrial Cugir unde CJ Alba este acţionar majoritar. Deşi în acest fel PDL a pierdut posturi importante pentru clientela proprie, câştigul pe termen lung a fost cu mult mai mare. Liniştea asigurată de susţinătorii din spatele liniilor inamice a fost mai importantă decât câteva posturi, ce-i drept foarte bine plătite, în administraţie sau în alte instituţii controlate de PDL. Rămâne de văzut cât de toleranţi vor fi liberalii şi social-democraţii cu reprezentanţii PDL după instalarea la putere.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Știe Google cine ajunge în turul II la alegerile prezidențiale 2024? Ce spune un expert SEO din Alba
VIDEO | Știe Google cine ajunge în turul II la alegerile prezidențiale 2024? Ce spune un expert SEO din Alba Cine va fi noul și următorul Președinte al României? Știe Google cine ajunge în turul II la alegerile prezidențiale 2024? Iulian Ghișoiu, un tânăr expert SEO din județul Alba, elucidează misterul printr-o analiză specifică domeniului […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii