Din 15 martie, noi obligații pentru restaurante: Vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor
Din 15 martie, noi obligații pentru restaurante: Vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor
Începând de miercuri, 15 martie, restaurantele, fast-food-urile sau cantinele vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor.
Tot de poimâine, atunci când vom lua mâncare de la restaurante, fast-food-uri sau cantine o să aflăm şi cât de sănătoasă este. Meniurile vor conţine mult mai multe informaţii ca până acum.
15 martie este data de la care toate unităţile care oferă mâncare vor trebui să le prezinte clienţilor meniuri care includ numeroase detalii despre mâncarea din ofertă – lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor nutriţionale. Detaliile ar trebui să fie la fel de explicite precum cele de pe etichetele produselor ambalate. Practic, meniul extins va cuprinde detalii legate de cantitatea de zahăr, grăsimi, sare, tipul de carne folosită şi dacă produsele lactate sunt într-adevăr de origine animală sau vegetală. E-urile, care sunt aditivi alimentari, vor apărea de acum în meniu, consumatorul putând să îşi dea seama ce are în farfurie cu adevărat. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a explicat că, şi atunci când cumpără de la unităţile de alimentaţie publică, oamenii au dreptul să ştie dacă gustul este natural sau dacă provine din aditivi, transmite Rador.
Preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu: „Trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economic, astăzi, servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de grăsime de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza, ca aspect şi ca textură, cu brânza feta, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.”
Informaţiile detaliate trebuie să apară şi pe site-urile operatorilor economici care primesc comenzi de mâncare online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparate. Preşedintele ANPC a declarat că a primit un mesaj din partea Federaţiei Industriei Hoteliere din România, prin care i s-a cerut anularea acestor directive, însă ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniuri a fost emis după ce a fost stabilită abordarea la nivel european şi în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]
26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc Guvernul României urmează să declare doliu național în România pentru ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, au confirmat surse guvernamentale. Măsura vine în contextul în care sâmbătă, 26 aprilie 2025, va avea loc înmormântarea Papei Francisc, potrivit Mediafax. Citește și: Papa Francisc, […]
Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare
Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare După ce zilele trecute economistul Radu Georgescu a explicat de ce nu recomandă investițiile în imobiliare și de ce nu este un moment oportun să cumperi un apartament, acesta revine și spune de ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare. […]