Rămâi conectat

Curier Județean

Dezbatere publică pentru proiectul Centrului Cultural Bastionul Sfântul Mihail din Alba Iulia

Publicat

în

    Consiliul Judeţean Alba a organizat o dezbatere publică având ca temă Planul Urbanistic Zonal pentru amplasarea centrului cultural pe care Consiliul Judeţean Alba doreşte să-l construiască. Judecând după pasiunea pe care unii intelectuali ai urbei o pun în discursurile lor publice (scrise sau vorbite) deplângând inexistenţa unui teatru la Alba Iulia şi exprimându-şi speranţa că vor apuca să vadă unul în timpul vieţii lor, am fost neplăcut surprinsă să nu-i văd în sală. De fapt majoritatea celor prezenţi au fost arhitecţi, presă şi doar câţiva albaiulieni, în total vreo 30 de persoane. Mă gândesc totuşi că absenţa se motivează prin faptul că tema era una de urbanism şi probabil or fi considerat-o una tehnică, dar tot eu mă răzgândesc şi spun că având în vedere locul unde va fi amplasat centrul cultural  – Bastionul Sfântul Mihail, în Cetatea Alba Carolina – interesul ar trebui să fie la cote ridicate.
Planul Urbanistic Zonal studiază o suprafaţă de 1,8 ha, proprietate a Consiliului Judeţean Alba, situată pe Bastionul Sfântul Mihail, pe latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina. În afară de construcţiile care adăpostesc secţiile de Neurologie şi Recuperare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, situate pe o latură a suprafeţei studiate, aici nu există nicio funcţiune. Este singurul bastion puternic afectat în anii 1921-1922 de construcţia Catedralei Reîntregirii. Lucrările de reconstruire a laturii de Vest, cu care arhitecţii sunt de acord, spune arh. Ioan Străjan, autorul PUZ-ului, ar trebui în opinia sa să aibă în vedere o regândire a piaţetei din faţa catedralei astfel încât să se păstreze şi în fapt axul existent acum între turnul clopotniţă, aleea principală a parcului, Bulevardul Transilvaniei şi catedrala de la Schit, fapt ce se poate realiza, printr-o punte care să asigure acces direct peste şanţul cetăţii. Dar asta este o propunere în afara documentaţiei prezentate în dezbatere publică. Revenind la PUZ, să spunem că el, odată aprobat, stabileşte date în funcţie de care se va lansa tema de proiectare pentru viitoarea construcţie. Au fost studiate trei posibilităţi: lConstrucţie supraterană; lConstrucţie sub şi supraterană şi lConstrucţie subterană. Deşi unii dintre participanţii la dezbatere şi dintre cei care au demarat acest proiect optează pentru varianta subterană, totuşi pentru a nu îngrădi arhitecţii care doresc să participe la concursul pentru proiectarea clădirii, tema va fi lăsată liberă. Vor exista limite impuse de relaţia cu vecinităţile, limita de înălţime care nu trebuie să depăşească nivelul biutei bastionului etc. Există posibilitatea, destul de mică totuşi, să apară şi alte condiţionări după ce va fi cercetată arheologic zona pentru că despre subsolul bastionului nu se ştie nimic. În prezent lucrările de reconstrucţie a laturii de Vest afectează în proporţie de 37 la sută piaţa din faţa catedralei, dar „pierderea” este compensată de faptul că aici nu va mai fi parcare şi de deschiderea care se va face pentru accesul la centrul cultural.
Consiliul Judeţean Alba doreşte ca imobilul care va găzdui viitorul centru cultural să fie o clădire multifuncţională în care să poată fi organizate activităţi culturale pe tot parcursul zilei, nu doar teatru (deşi de la această nevoie s-a pornit) şi în acelaşi timp doreşte o construcţie care prin ea însăşi să devină un punct de atracţie, să fie, altfel spus, un semn al locului (landmark) de genul Operei din Sidney (păstrând proporţiile). De aceea concursul pentru proiectare va fi unul internaţional.
În privinţa derulării în timp, CJ Alba are asigurată în acest an finanţarea pentru prima etapă de demolare a unor construcţii parazite şi tot în acest an, în primăvară va fi lansat concursul de soluţii pentru proiectare, în septembrie se doreşte să se facă jurizarea, iar rezultatele vor fi prezentate publicului în cadrul Festivalului de Teatru. În 2013 se va face a doua etapă de demolare pentru eliberarea terenului de sarcină, iar în septembrie 2013 se doreşte să poată începe construcţia efectivă.

Anca DINICĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

Publicat

în

Construire rețea de iluminat public în zona străzii Ana Ipătescu din Alba Iulia: Investiție de peste 220.000 de lei

În ședința din data de 30 mai 2022, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Construire rețea de iluminat public în Municipiul Alba Iulia în zona străzii Ana Ipătescu”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 220.228,32 lei, fără TVA.

Propunerea are ca obiect realizarea iluminatului public la standarde europene de infrastructura publica urbana in zona străzii Ana Ipatescu, pe străzile: Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu din Municipiul Alba Iulia, județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Instalațiile nou proiectate se vor amplasa în intravilanul Municipiului Alba Iulia, pe teren neproductiv aparținând domeniului public al Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Traseele instalațiilor electrice proiectate, precum și amplasamentele construcțiilor existente se vor prezenta la faza de PT pe planurile de situație.

Pentru a asigura un iluminat corespunzător pe străzile Ana Ipatescu, Elena Cuza, Cezar Boliac, Nicolae Golescu, Gheorghe Magheru, Alexandru Zane si Costache Romanescu, din Municipiul Alba Iulia, se vor monta unilateral 94 stâlpi metalici zincati de 8m inaltime (St.l-5-St.94) in fundație turnata cu dimensiuni 0.80 x 0.80 x l.Om (lxlxh). Acești stâlpi se vor monta la distanta de cca. 34 m intre ei si la 0.3m de marginea carosabilului.

Pe stâlpii St.l+ St.94, se vor monta aparate de iluminat cu surse LED 8600-11900 lm, cate un aparat pe fiecare stâlp. Aparatele de iluminat se vor monta prin intermediul sistemului de fixare (consola 1.0×0.5×5°), in vârf de stâlp. Aparatele de iluminat vor fi echipate cu modul de telegestiune.

Alimentarea aparatelor de iluminat se va face din rețeaua subterana proiectata prin intermediul unui cablu de tip CYY-F 3×1.5 mm2 racordat la clemele de legătură aflate in cutia de alimentare a stâlpului. Cutia de alimentare a stâlpului este prevăzută cu o siguranța de 6A pentru protecția corpului de iluminat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Publicat

în

Grădinița „Voinicel” din Cugir va beneficia de modernizări și lucrări de eficientizare energetică: A fost semnat contractul în valoare de peste 1.8 milioane lei

Marți, 24 mai, la sediul Primăriei Cugir, edilul Adrian Teban a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Gradiniței “Voinicel” din cadrul Școlii Gimnaziale Singidava.

Investiția, în valoare de aproximativ 1.875.000 lei, va fi executată de S.C.Primex Invest S.R.L, societate care va avea la dispozitie 12 luni pentru a finaliza lucrările prevăzute.

Finanțarea provine din fonduri europene accesate de către administrația locală în baza proiectului „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preșcolar la Școala Gimnazială SINGIDAVA”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este a doua oară când proiectul parcurge întregul proces de achiziție, după ce precedentul contract de execuție, semnat în urmă cu aproximativ 9 luni, a fost reziliat ca urmare a decesului administratorului societății S.C. Vatcons Team S.R.L.

Grădinița „Voinicel” va beneficia de modernizări interioare/exterioare și de lucrări de eficientizare energetică:

 • Refacerea învelitorii și termoizolației existente;
  Inlocuirea hidroizolației învechite de la subsol;
  Înlocuirea tuturor instalațiilor utilitare;
  Modernizarea grupurilor sanitare;
  Înlocuirea pardoselilor din sălile de grupă;
  Rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii;
  Instalație de protecție împotriva șocurilor electrice, instalație de paratraznet;
  Instalații antiefracție, de voce – date si de supraveghere video;
  Instalații de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu
  sistem de ventilare a sălilor de grupă;
  Sisteme de iluminat echipate cu surse LED de înaltă performanță energetică;
  Panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră.

“Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul preşcolar la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – „Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale”,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Publicat

în

FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front

Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, au fost marți, 24 mai, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia. Aceștia au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României și au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front.

„Am primit astăzi vizita elevilor de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, dorinici să ne cunoască. Ne-a bucurat prezența lor în mijlocul nostru, interacțiunea cu elevii școlilor gimnaziale lipsindu-ne în ultima perioadă.

Micuții au aflat informații despre colegiul în care elevii militari își încep pregătirea pentru o carieră în Armata României, despre cum pot să devină și ei la rândul lor elevi într-un colegiu militar, despre programul, instrucția, performanțele școlare sau activităţile extracurriculare desfăşurate în Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micuții oaspeții au putut asista și la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, prezentat de elevii din clasa a XI-a A, conduşi de locotenent Alexandru Simion. La finalul exercițiului, elevii au fost răsplătiţi cu aplauze”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare