Despre Cetatea din oraşul meu

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Se întâmplă ca atunci când un lucru este foarte aproape de noi să pierdem din vedere anumite detalii, dar mai ales imaginea sa de ansamblu. Cred că mi s-a întâmplat şi mie, la fel ca multor altor albaiulieni, să mă obişnuiesc prea mult cu acest oraş şi cu ceea ce istoria a lăsat aici, să mi se pară firesc să păşesc zilnic prin locuri unde s-au petrecut evenimente cruciale din trecutul României. Dar ceea ce pentru mine şi pentru mulţi alţi cetăţeni ai acestui oraş face parte din cotidian şi devine într-o anumită măsură obişnuinţă, pentru turiştii care vin zilnic în Alba Iulia reprezintă un lucru deosebit de interesant, deosebit de spectaculos şi frumos, un loc în care cu siguranţă vor reveni deoarece mai au multe de descoperit. Evenimentele cu participare naţională sau chiar internaţională, care au loc în zona istorică a oraşului au adus în Cetatea Alba Carolina personalităţi marcante, oameni de cultură rafinaţi, diplomaţi şi politicieni care după ce ne-au vizitat, au devenit ambasadori ai frumuseţii acestei fortificaţii. La acest capitol aş vrea să-i amintesc în mod special pe ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris şi pe membrii echipei „Redescoperă România”, care au avut o contribuţie semnificativă la capitalul de imagine al municipiului nostru şi al Cetăţii. Toţi aceşti oameni îmi reamintesc şi îmi confirmă că oraşul în care trăiesc nu este unul oarecare, că ceea ce se întâmplă cu Cetatea Alba Carolina este un lucru bun şi că moştenirea aceasta culturală şi istorică pe care o avem aici este valorificată aşa cum trebuie.
Un alt aspect la care vreau să fac referire este legat de transformările prin care trece zona istorică a Alba Iuliei. Într-o anumită măsură fiecare dintre noi dăm dovadă de un oarecare conservatorism şi avem reţineri când vine vorba de schimbări majore în viaţa noastră. Este un lucru firesc. Iar ceea ce se întâmplă în zona Cetăţii ne va schimba viaţa tuturor într-o mai mică sau mai mare măsură. De exemplu, latura de Vest a Cetăţii nu va mai fi aşa cum o ştiam, pentru că vom intra în interiorul fortificaţiei pe poduri, traversând un şanţ de apărare, pentru că vom avea o perspectivă deosebită asupra Catedralei Reîntregirii, pentru că toată această zonă va fi mult mai frumoasă şi spectaculoasă în acelaşi timp. Pe de altă parte lipsa de cunoaştere poate duce la scepticism iar pe unii i-a determinat chiar să se opună cu îndârjire proiectelor de reabilitare a Cetăţii. Nu am înţeles şi nu înţeleg de ce unii se opun atât de vehement lucrărilor de reabilitare ale Cetăţii, de ce îi deranjează atât de tare că, prin intermediul fondurilor europene (zeci de milioane de euro), fortificaţia a fost scoasă din starea de degradare în care se afla şi că este redată albaiulienilor. Toate dovezile de apreciere şi admiraţie ale atâtor oameni de cultură, diplomaţi, artişti şi chiar simpli cetăţeni par să nu reprezinte nimic pentru aceşti opozanţi. Singura explicaţie pe care o găsesc este aceea că sunt slab informaţi. Probabil că ei nu cunosc faptul că toate lucrările din zona istorică a oraşului şi din întreg municipiul reprezintă voinţa cetăţenilor din Alba Iulia, a căror opinie în acest sens a fost consultată prin intermediul unui studiu sociologic realizat de specialişti ai Universităţii „1 Decembrie 1918”, la solicitatea municipalităţii.
Ştiu că niciun bun de preţ nu se obţine fără eforturi mari, fără încercări şi fără sacrificiu. Dar sunt sigur că în cele din urmă toată această muncă titanică de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina şi de punere a ei în valoare va fi încununată de succes; sunt sigur că albaiulienii vor şti să aprecieze ceea ce s-a făcut, iar în timp toată această muncă şi toate aceste investiţii îşi vor arăta roadele.
Emanuel DRĂGUŞIN

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

12 Comentarii

dolfi 26 iulie 2011 at 10:05

ce ii deranjeaza pe unii? pai fondurile alea europene sunt returnate tot de cei pe care ii deranjeaza ca se favorizeaza o clica locala, ca se sifoneaza bani si se imbogatesc intr-un mod necinstit niste neaveniti. Banii acestia vor fi platiti de fiecare dintre noi inclusiv de tine Emanuel. Chestia cu renovarea cetatii acum in anii astia de criza e ca o tichie de margaritar pusa unui… magar. Cetatenii nu au locuri de munca, si alea pe care le au sunt mizere pentru ca acei cativa patronasi, sub pretextul fiscalitatii si a legislatiei, spoliaza efectiv bietul angajat pe care nu-l apara nimeni.
Pensiile sunt mici ca dracu, dupa 40 de ani de munca (retine, munca nu furt), primesti nici 800 ron. Asta dupa ce ti-ai rupt oasele ca sa aiba altii ce fura.
Preturile sunt ca in restul Uniunii europene in timp ce salariile sunt chiar si de 10 ori mai mici. Chiar crezi ca toti romanii sunt incapabili sa munceasca ca si ceilalti cetateni din UE? Imi insulti inteligenta.
Aprecierile unor „oameni de cultura, diplomati, etc” nu platesc medicamentele pensionarilor si nici nu scad preturile ca sa poata si cetatenii avea un trai decent.
Nu e vorba ca oamenii nu apreciaza, dar sunt prea saraci, si prea amarati sa se mai bucure de ceva.
P.S.: Acum din partea mea, trei intrebari in neant: Unde-s locurile de munca? Vor fi vreodata investitori seriosi in Judetul Alba? Cat e spaga sa intri in randurile clicii locale?

Dorin 26 iulie 2011 at 10:33

Sti ce-s alea fonduri nerambursabile , de zici ca vor fi platiti de fiecare dintre noi ? Pe santierul din cetate , au lucrat , lucreaza si vor lucra oamenii muncii din Alba Iulia , sau d-ta vrei locuri de munca pentru bugetari ? Se vede ca ti-e dor de `fabrici si uzine` , cu cosuri de fum si navetisti ciorchine pe autobuze , cu cozi la alimentare si apa calda de 2 ori pe saptamana .S-au acele vremuri , si oamenii muncii umplu terasele de pe bulevard si se intrec in masini de lux , si nu sunt putine .PS si o gramada de case noi spre Micesti si spre Schit.

dolfi 26 iulie 2011 at 10:58

amice am zis eu ceva de bugetari? esti orb sau nu stii citi?
Am zis de investitori.
Si sa stii ca nici o banca sau organism financiar nu-ti da tie bani nerambursabili. Totul se plateste intr-o forma sau alta. Bancile si organismele financiare nu ies niciodata in pierdere. Apropos, matale unde „ai bagata cartea de munca” ca tot mereu ai replica la fiecare comentariu ce apare la fiecare articol. Sau mi se pare mie care intru doar de 3 ori pe zi sa mai rasfoiesc gazeta?

parabellum 26 iulie 2011 at 11:45

mai este si contributia primariei…….cam 15.000.000 eur. Asta ca sa mai taca aia care spun ca sint fonduri gratis din europa. Nu este adevarat. Pentru a plati suma asta uriasa primaria a imprumutat de la UNICREDIT 14.000.000 eur Dorine si toti ceilalti care sariti in sus ca sint bani europeni…..stiti cit este dobinda la imprumutul pentru pavele? UN MILION DE EURO PE AN !! Bani pe care ii plateste Dorin, Gogu, Maria, Andrada, Gheorghe, Vasile sialti cetateni ai orasului. La dobanda asta de un milion de euro pe an se adauga rata anuala..pe care o platitm tot noi……asa ca pavelele ne costa cam scump.

a 26 iulie 2011 at 12:20

:-))))))))))))))))))))))))) …am simtit eu ca am rate si nu stiam de unde… :-)))))))))))))))))))))))

Dorin 26 iulie 2011 at 13:22

Romania contribuie anual la bugetul UE cu cca 1 miliard euro(cotizatie) si poate accesa gratis 30 miliarde euro pe 7 ani (2007-2013 ) , deci de cca 4 ori mai mult . Deci , dupa tine , daca cetateanul roman da un euro si primeste 4 euro , inseamna ca pierde ? Sigur ca si primaria contribuie cu o suma mica , drept cofinantare , dar altfel nu se poate si nici nu e logic .Este bine ca se face ceva pentru viitorul turistic al orasului , si exista posibilitatea de a creea locuri de munca (ca tot intreaba dolfi :unde-s locurile de munca ?-vezi la P.S. Este adevarat ca intru cam abuziv pe forum , dar nu ma pot abtine sa nu comentez articole proaste , sau comentarii infantile cu voia sau fara de voia unor comentatori de serviciu , care nu trateaza subiectele strict tehnic,economic sau -sa zicem- de pe pozitii neutre , ci doar cu atac politic bine tintit :PDL-Basescu si restul portocaliilor

albaiulianul 26 iulie 2011 at 17:14

Cipriane (alias dorin)…esti pe linga subiect, si nu ai inteles nimic. Cele 15 milioane de euro sint in plus fata de banii europeni si reprezint contributia exclusiva a municipalitatii. Nu vrei sa intelegi nimic nimic in afara de interesele tale de partid. Si nu este vorba de suma de cofinantare ci 1/4 din valoarea totala a proiectului…respectiv TVA. Pentru simplul motiv ca UE nu finanteaza TVA-ul. Si datorita sefilor tai, TVA-ul este 24% (o fi bine..o fi rau…..dar asta este realitatea 24%)
Asa ca mai documenteaza-te

alexandru 26 iulie 2011 at 11:11

fonduri nerambusabile sunt acele ofnduri oferite de comisia europeana prin mecanismele de sprijin economi de postaderare. sunt platite de cetatenii europeni….aoleu deci de noi mai dorine draga…

a 26 iulie 2011 at 11:42

Da, sunt platite de noi, indiferent daca beneficiem sau nu de ele, iar Alba Iulia beneficiaza.

parabellum 26 iulie 2011 at 11:25

dorin are calitatea de vicepresedinte PDL……..nu-i asa,cipriane? In calitatea asta mi se pare normal sa combata:)

Dorin 26 iulie 2011 at 19:12

Problema este alta ; locuitorii neimplicati politic trebuie sa se exprime in legatura cu oportunitatea unei investitii , dar consilierii municipali si judeteni ai opozitiei au obligatia de a verifica legalitatea unor cheltuieli , sa ceara executivului (primarului ) documente care par a fi neclare ,sa sesizeze organele abilitate ale statului daca este cazul .M-am saturat de acuzatii prin ziare si la televiziuni ,privind asa zise hotii , fara probe ;opozitia , in cele mai multe cazuri , neavand probe , balacareste in media puterea , doar ii crede cititorii . Mi-as dori mult o opozitie harnica si activa , care intr-adevar sa scoata la iveala hotiile ,pe care nu le neg , dar sa aduca probe , nu vorbe in vant pentru cititori fraieri .

qui prodest? 26 iulie 2011 at 21:04

ti se pare ca pana acum nu au fost prezentate probe? Probele sunt cu tonele…..ideea este ca nimeni nu se baga sa il traga la raspundere pe Hava si pe slugile lui.Vezi tu politia anchetind?Sau parchetul incepind urmarirea penala? Le este teama
In al doilea rand ma bucur ca nu negi hotiile…..chiar daca asta o sa-ti aduca o urecheala sanatoasa de la hava cind te baga in sedinta de partid. 🙂

Comentariile sunt oprite