Deputat PNL de Alba, Florin Roman: ”Premierul Terente distruge clasa de mijloc!”
Cu frâiele guvernării lăsate pe mâna premierului Terente, economia României suferă în lipsa unei viziuni coerente și sănătoase, iar episodul privind plata salariilor militarilor vine și ne întărește și mai mult această convingere.
Ne-au promis lapte și miere pentru a ajunge la guvernare, dar constatăm că am avut de-a face cu simple promisiuni electorale. L-aș întreba pe domnul Tudose cum a crescut numărul românilor din clasa de mijloc, cum se resimte în viața de zi cu zi a românilor creșterea economică mult lăudată, sau care este stadiul reindustrializării României, așa cum Liviu Dragnea ne prezenta la planșă în campania electorală?!
Să ne uităm la cifre! România are în acest moment 1,3 milioane de angajați remunerați cu salariul minim pe economie, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul angajaților. O situație unică, cel puțin în Europa, și care arată un dezechilibru grav în structura salarială a României.
Prin creșterea forțată și în cascadă a salariului minim în România, pe baza unor decizii politice, fără o bază economică reală și sustenabilă, au fost puși angajatorii în dificultate. S-a ajuns, astfel, în situația ca un număr tot mai mare de angajați, necalificați sau cu calificări precare, să se apropie de salariul mediu al angajaților cu înaltă calificare, afectând capacitatea companiilor de a menține o ierarhizare corespunzătoare pregătirii profesionale. Astfel, în ciuda faptului că avem cele mai mici salarii nominale, acum suntem în situația de a avea cele mai mari salarii mici raportate la salariul mediu: salariul minim a ajuns la 80% din salariul mediu, la fel ca în statele nordice.
Mediul privat productiv, de la marile firme până la cele mici, de la Dacia până la fermieri, cei ce plătesc salariile, taxele și impozitele, nu-și mai permit să ”alinieze” și salariile medii sau mari cu o creștere proporțională cu salariul minim.
Aceasta să fie calea prin care PSD vrea să-și îndeplinească, doar statistic, obiectivul de a mări numărul românilor din clasa de mijloc?! Sau diversiunea e întregită și de mutarea taxelor de la angajator la angajat?! Știți domnule Tudose că cei mai mulți angajați din economia reală vor pierde la salariu, singurul beneficiar fiind statul prin încasarea unor impozite mai mari?!
Domnule Tudose, nici banditul Terente nu lua de la unii pentru ca să dea la alții, iar apoi să susțină ca așa toți devin mai bogați. Ați făcut o simulare a efectelor perverse ale acestei măsuri, dincolo de creșterea statistică a salariului brut?! V-au spus consilierii că implicit crește punctul de amendă, dar crește artificial și punctul de pensie?!
Efectele creșterilor bruște ale salariului minim sunt dăunătoare consolidării unor companii românești, cu locuri de muncă stabile și bine plătite și consolidării unui mediu economic competitiv. Cum la fel de dăunătoare, pentru că a condus la decapitalizare, a fost și măsura însușirii ca dividende a 90% din profiturile și rezervele companiilor cu capital majoritar de stat. Și atunci, despre ce consolidare a companiilor românești vorbiți, când le-ați luat resursele financiare necesare dezvoltării investițiilor si i-ați trimis către ”prietenele” dumneavoastră să-i finanțeze? Cum care ”prietene”? Băncile!
Revenind la măsurile de majorarea a salariului minim, astfel de măsuri trebuie analizate cu grijă pentru a nu crea efecte nedorite în economie!
Ceea ce a făcut PSD, prin distorsionarea structurii salariale, poate descuraja angajații calificați, care se vor trezi că vor fi plătiți cu mult prea puțin peste minim, ceea ce ar putea încuraja un nou val de plecări în străinătate și, prin urmare, agravarea deficitului de personal calificat pe piața muncii. Pe de altă parte, creșterile dese și semnificative ale salariului minim îi pot demotiva și pe cei slab calificați, care nu vor mai face niciun efort pentru a câștiga mai mult și vor aștepta majorările promise de politicieni. Putem accepta că există și un aspect bun, având în vedere că distanțarea acestor salarii minime de valoarea ajutoarelor sociale i-ar putea determina pe șomerii demotivați (cei care nici nu-și caută un job), să încerce să intre pe piața muncii.
De aceea, PNL propune un mecanism de reglementare strictă a modului de creștere a salariului minim, anual, în funcție de nivelul inflației și a creșterii economice. În viziunea noastră, pentru o Românie puternică economic si coezivă social este necesar să poziționăm munca și salariul celor calificați la baza oricărui sistem salarial, și în funcție de salariul acestora să stabilim și salariul minim pe economie. Doar așa vom putea avea o creștere sănătoasă și corectă a numărului românilor aflați în clasa de mijloc!
În acest sens, ne așteptăm ca partidele arcului guvernamental să sprijine proiectul legislativ liberal de descurajare a nemuncii.
Domnule Prim Ministru, vă doresc sănătate și limpezime a minții în deciziile ce urmează pentru a nu ajunge ca la finalul mandatului să aveți o notorietate comparabilă cu a unui alt Tudose, Hagi Tudose!
Florin Roman, deputat PNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, achiziționează echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Licitația, lansată pe SEAP Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie. Citește și: Școlile și liceele din Ocna Mureș vor fi dotate cu echipamente digitale și software. […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport5 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată