Declin demografic în România: Până în 2050 vom fi cu 17% mai puțini
Declin demografic în România: vom fi tot mai puțini de la un an la altul! Anul 2050 arată sumbru: foarte mulți bătrâni şi o populație în scădere cu 17 la sută făță de nivelul actual. Semnalul de alarmă e tras de Organizaţia Naţiunilor Unite, iar experțîi susțin că, fără mășuri urgențe, taxele vor crește, iar sistemul de pensii ar putea intra în colaps.
În următorii ani, populația României se va reduce dramatic, dacă autoritățile nu vor lua măsuri prin care să combată declinul natalitații.
Chiar cu politici care încurajează serios natalitatea, România mai o are o problema care îi macină viitorul. Ne confruntăm cu un adevărat fenomen al emigrării.
Specialiștii spun că România va avea o problemă majoră în următorii ani din cauza declinului demografic.
”Raportul se va schimba de la un om care susține în momentul de față un alt dependent, pensionar, copil, necontributor economic, la un om care va susține 3-5 oameni dependenți”, spune sociologul Gelu Duminică.
Nivelul de taxare va crește îngrozitor, sistemul de pensii va trebui reformat pentru că efectiv nu va putea să facă față, sistemul de sănătate va fi suprasolicitat.
Bulgaria se află pe primul loc în topul țărilor din Europa de Est a căror populație va scădea cel mai mult până în 2050. Urmează Letonia cu o scădere de 22%, Republica Moldova cu 19%, Ucraina cu 18% și Croația, Lituania și România, cu 17%.
”România are două zone în care are încă o creștere demografică serioasă, dar unde calitatea resursei umane este foarte slabă: mediul rural și comunitățile cu romi. România ar trebui să investească serios în dezvoltarea resursei umane din cele două zone. Doi, pregătirea pentru ce înseamnă imigrare, adică să deschidem porțile largi celor care vor să vină în România”, mai spune Duminică.
Potrivit Institutului de Statistică, sporul negativ natural s-a accentuat după Revoluție. Mai mult, din 2015 în țara noastră trăiesc mai mulți bătrâni decât adolescenți, pe fondul îmbătrânirii populației.
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Ce nume se sărbătoresc de SFÂNTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie
Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a. Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian. […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate […]