Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De ce vacanță și nu școală online? Ministrul Educației dă vina pe INTERNETUL de la oraș și cel de la țară

Viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 Megabiți pe secundă (Mbps), viteză pe care o avem doar în jumătate din teritoriul țării.

Sub această viteză se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp, a declarat miercuri Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în motivarea deciziei privind vacanța de 2 săptămâni în locul școlii online. Acesta a făcut apel la echitate, subliniind și că ‘din cei din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi o intervenție telefonică la Digi24, în care a vorbit despre problemele digitalizării Educației și ale predării online.

„Lucrăm permanent la susținerea digitalizării Educației, doar că lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Este nevoie de cele 5 condiții îndeplinite simultan:

– disponibilitate echipamente
– conectivitate generalizată – asta excede atribuțiilor Ministerul Educației din păcate. Avem o viteză minimă necesară de 100 Megabiți pe secundă pentru a avea măcar teoretic învățarea online doar în jumătate din teritoriul țării. Subliniez acoperirea cu internet este mai mare la nivelul țării, însă sub această viteză minimă nu se poate vorbi de conexiuni video pentru predarea online. Se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp. Pentru toți aceia care nu înțeleg nevoia de echitate în sistemul de educație din România fac această precizare. De cele mai multe ori ne gândim că peste tot în țară avem aceeași viteză de transfer precum în București, unde avem 1 Gigabit pe secundă, lucru care nu întotdeauna ne permite cea mai bună conexiune.
– al treilea element necesar este formarea cadrelor didactice pentru predarea online și în momentul de față doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de această formare
– al patrulea este conținut digital pentru toate disciplinele
– și al cincilea lipsește cu desăvârșire este vorba de platforme de evaluare online.”, a declarat joi ministrul Sorin Cîmpeanu.

Acesta a susținut că lucrurile s-ar fi îmbunătățit în peste 1 an și jumătate, făcând trimitere la sutele de mii de tablete achiziționate pentru elevi, la acoperirea cu internet care a fost extinsă de operatorii telecom și la formarea unor profesori pentru predarea online.

Întrebat câți elevi ar avea probleme de conectivitate la internet, ministrul a invocat problemele din mediul rural.

‘Din cei aproape 3 milioane de preșcolari și elevi din România, un milion sunt în mediul rural, unde în general sunt probleme cu conectivitatea.”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ce spun ultimele date ale INS: 78,2% dintre familiile din România aveau acces la internet în 2020, cele mai multe în urban / 1 din 7 români nu a folosit niciodată internetul

În anul 2020, 78,2% dintre familiile din România au avut acces la reţeaua de internet de acasă în creṣtere faṭă de anul 2019 cu 2,5 puncte procentuale. 60,9% dintre aceste familii locuiesc în mediul urban, arată o analiză publicată în luna ianuarie 2021 de Institutul Național de Statistică (INS). 14,1% dintre români spun că nu au folosit niciodată internetul, susține institutul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea