Rămâi conectat

Actualitate

Data de la care vor fi interzise sobele pe lemne în România. Cu ce ar putea fi înlocuite

Unirea Ziarul

Publicat

în

Data de la care vor fi interzise sobele pe lemne în România. Cu ce ar putea fi înlocuite

La cererea Uniunii Europene, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire sau răcire vor fi înlocuite treptat. Sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă.

În România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050.

Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană.

Pentru creșterea producției de pompe de căldură și instalarea acestora, sunt necesari încă 750.000 de instalatori. De asemenea, cel puțin 50 % dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură.

Ce sunt pompele de căldură

În clădiri, pompele de căldură sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire.

Pompele de căldură nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.

Ele preiau căldura de la exterior şi o pompează în interior ca să vă încălzească încăperile sau extrag aerul cald din interior şi îl evacuează ca să le răcorească.

Citește și: Uniunea Europeană a decis data interzicerii centralelor termice pe gaz natural: Vor fi vizați și cei care le au deja instalate

În loc să producă căldură, ele extrag și folosesc energia ambiantă (caldă sau rece, din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energia geotermală (caldă sau rece, din apele subterane sau subterane).

La nivelul UE se discută și despre eliminarea centralelor care folosesc combustibili fosili, lucru care ar afecta direct consumatorii români.

Pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea