Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, susține noile legi ale Educației propuse de Sorin Cîmpeanu, în forma lor inițială: „Legile România Educată – o șansă unică pentru universitățile românești!”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, susține noile legi ale Educației propuse de Sorin Cîmpeanu, în forma lor inițială: „Legile România Educată – o șansă unică pentru universitățile românești!”

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, și-a arătat sprijinul pentru schimbările propuse de noile legi ale Educației, promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu, menite să transforme în bine fața vieții universitare din țara noastră.

Într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, rectorul Daniel Breaz a indicat punctele cele mai importante ale acestor noi legi, precum și efectele pe care ele le vor avea asupra dezvoltării învățământului superior din România.

„Noua lege a Educației, iar aici vreau să mă refer la legea pentru Învățământ superior din România, este o lege foarte bună. Am văzut draftul de lege, am avut foarte multe discuții în Consiliul Național al Rectorilor pe consorțiile universitare, am venit fiecare consorțiu, universitate sau rector cu propuneri tocmai pentru a reuși să închegăm o lege, așa cum ar trebui să fie ea, funcțională și să ofere tânărului din România și celor din afara țării o pregătire cât mai bună în domeniul universitar și în specializările pe care aceștia și le doresc.

Așa că, foarte multe dintre capitolele și articolele de lege sunt articole pe care le-am discutat, le-am analizat împreună cu alți colegi rectori, împreună cu ministrul Cîmpeanu și pe care le-am agreat până la urmă și a apărut acest text de lege.

Eu consider că această lege va fi cu siguranță „Legea Cîmpeanu”, este o lege foarte bună, care chiar vine în sprijinul tinerilor din România și a universităților, nemaifăcând nicio diferențiere între o universitate de tradiție sau una mai tânără cum este universitatea din Alba Iulia, pentru că România trebuie să se dezvolte uniform. România trebuie să aibă un echilibru demografic și s-a dovedit că acolo unde există o universitate, țara prosperă.”,  a declarat rectorul Daniel Breaz, pentru ziarulunirea.ro.

Mai mult, Daniel Breaz a vorbit și despre efectele pozitive pe care această nouă lege o va avea asupra dezvoltării tinerilor pe tot parcursul vieții lor ca și studenți, până la începutul unei cariere.

„Această lege, pe care o susțin și îl susțin și pe domnul ministru, ar trebui să treacă de Parlament, să fie promulgată cât mai rapid, pentru că este o lege benefică pentru universități și pentru tineri.

Tânărul va beneficia de o educație foarte bună și coerentă, care să-l pregătească pentru a fi apt de muncă și pentru a fi bun pentru piața muncii, iar universitățile se pot dezvolta sănătos, pot să ofere o dezvoltare sănătoasă, încât să ofere cel mai bun cadru de învățare pentru tineri și pentru dezvoltarea unei cariere ulterioare. Una peste alta, este o lege mult mai bună decât ceea ce a fost legea 1/2011 a Educației Naționale, o lege care mai mult a bulversat învățământul superior din România.”

Deși noile legi ale Educației au fost primite cu o atitudine pozitivă de către majoritatea rectorilor din țara noastră, unii reprezentanți ai mediului universitar și-au exprimat scepticismul față de unele modificări propuse. Față de această situație, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a transmis următoarele:

„Chiar dacă am văzut unele reacții ale unor colegi rectori, au fost reacții pe care fiecare și le asumă. Nu au fost niște chestiuni discutată și să fie un punct de vedere al mai multor universități. Este o opinie proprie, dar la unele nu pot să subscriu. Aș fi vrut să văd cum ar fi gestionat un rector, care este rectorul unei universități de tradiție din România, o universitate cum este cea din Alba Iulia, care a trebuit să se dezvolte, să își găsească un loc în învățământul superior românesc.

Este foarte simplu să vii și să emiți anumite ipoteze, în momentul în care stai pe mii de locuri subvenționate de către Minister, în timp ce universitățile mai mici primesc câteva sute. Fondurile alocate sunt altele și uneori poate chiar nu nici nu știi unde să le cheltuiești. Eu văd aici o echitate, în sensul în care universitățile din România trebuie să fie tratate exact la fel, iar această lege creează un cadru propice dezvoltării tuturor universităților din România.”

Consultarea publică pe aceste proiecte de legi se va desfășura până în data de 24 august, iar Propunerile pot fi transmise pe următoarea adresă de e-mail: [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cardul pentru Tineret 2025: Reduceri pentru elevi și studenți la achiziția de bunuri și servicii din mai multe domenii. Proiect, în dezbatere publică Ministerul Familiei a lansat recent în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru lansarea unui nou card social. Numărul de carduri emise va fi stabilit anual în funcție de bugetul alocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea