Ziarul Unirea

Curtea de Apel București: Soluție favorabilă firmei Roman Copper Corp. care a câștigat în 2012 licitația pentru Cupru Min Abrud – ar putea primi de la stat 1,4 milioane de dolari

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

cuprumin abrudCurtea de Apel București a respins apelul formulat de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, soluția fiind favorabilă firmei Roman Copper Corp., câșigătorul licitației organizate în 2012 pentru privatizarea Cupru Min Abrud. Decizia prin care Statul Român este obligat să restituie companiei canadiene garanţia de participare la licitaţie și să plătească cheltuieli de judecată, a fost pronunțată în data de 27 iunie a.c. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reamintim că la sfârșitul anului 2012, societatea canadiană Roman Copper Corp., câștigătoarea licitației de privatizare a companiei Cupru Min Abrud, licitație anulată ulterior de Statul Român, a renunțat la pretențiile formulate inițial în cadrul procesului intentat Ministerului Economiei, mulțumindu-se cu returnarea garanţiei de participare la licitaţie.

ELIT

Inițial, canadienii au mai solicitat, pe lângă respectarea contractului de privatizare, plata unor daune de circa 1.122.000 de lei, din partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie aflată în subordonarea Ministerului Economiei, respectiv organizatorul licitației.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Societatea canadiană Roman Copper Corp. câștigase licitaţia pentru privatizarea  Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Pentru că firma canadiană nu a semnat contractul cu statul român până la termenul limită, respectiv 6 aprilie 2012, licitaţia a fost anulată.

Motivul din cauza căruia s-a ajuns la această situaţie ar fi faptul că Roman Copper a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, firma canadiană respingând şi publicarea documentului de privatizare.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Keo 3 iulie 2014 at 22:55

Acum cîteva luni, justițiarul Ponta s-a pus pe făcut ordine în firmele statului și a dat o ordonanță prin care veniturile șefilor de companii au fost plafonate la nivelul a șase salarii medii pe ramura economică. La momentul respectiv problema “salariilor nesimțite” a fost una extrem de aprins discutată iar Ponta a pozat într-un fel de străjer din fier forjat al banului public, cu toate că era vorba de niște zeci, hai sute, de mii de euroi, bani după care un alde Adrian Năstase nici nu s-ar fi aplecat pe stradă. Printre salariile măricel spre banane se regăseau și cele ale șefilor de la Cuprumin. O știți, societatea aia de stat cu patrimoniu de milioarde, pe care se cei din Guvern ar fi vrut să o privatizeze pe vreo 20 de milioane de euroi. Acolo, spre exemplu, fostul șef, liberalul Lucian Vasilache încasa undeva la 10.000 lunar. De euro. În timp ce ăilalți șefi ajungeau cam la 10.000. De lei. Ei bine, după momentul ăla, s-a tăiat în carne vine (ce mișto sună expresia asta) și salariile au ajuns undeva în jurul a 1.000 de euro, pentru fiecare din cei patru directori. Ei, și acum că am ajuns și la problemă: credeați că lucrurile au rămas așa? Nțț. Acum, de vreo cîteva luni, în loc de 4 șefi sînt 6, că au mai fost unși doi în posturi de boși, iar salariile alea plafonate la vreo 4.000 și ceva de lei au ajuns la vreo 20.000 de lei de căciulă de boss. Păi, dacă tot se amînă privatizarea, de ce să se oprească și încasarea, nu?

Comentariile sunt oprite