Politică Administrație
Cupru Min Abrud vizează un profit de 10 ori mai mare în patru ani, iar statul va rămâne acționar unic
Senatorul PNL Alba Alexandru Pereş a informat că a primit de la Ministerul Economiei un răspuns la o interpelare, precizându-se că varianta luată în calcul în privinţa companiei Cupru Min Abrud, societate care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României, este ca statul român să rămân acţionar unic.
„Intenţiile Statului Român în legătură cu societatea Cupru Min SA sunt exprimate clar în Scrisoarea de Aşteptări trimisă în luna august 2016 noului Consiliu de Administraţie: «Deţinerea de către Statul Român de participări majoritare în societăţi care activează în domenii cheie precum cel minier, al energiei şi cel silvic, se bazează pe convingerea că de veniturile generate de exploatarea acestor resurse naturale trebuie să beneficieze societatea în ansamblul ei. În acest sens, acţionarul, Statul Român, vrea să rămână acţionarul majoritar al societăţii pe termen lung»”, se arată în răspunsul Ministerului Economiei adresat parlamentarului liberal de Alba şi semnat de către secretarul de stat Anca Magdalena Chiser.
Potrivit sursei citate de Agerpres, mandatul actualului Consiliu de Administraţie prevede consolidarea şi modernizarea companiei, astfel încât aceasta să devină un model de eficienţă economică.
„Planul de Administrare este construit pe ipoteza menţinerii acţionarului unic, Statul Român, ca proprietar al Cupru Min”, mai precizează sursa citată.
În ceea ce priveşte planul de afaceri al companiei, mandatul acordat de acţionar actualului Consiliu de administraţie şi mandatul acordat de acesta din urma conducerii executive au ca obiective consolidarea companiei prin aplicarea principiilor guvernanţei corporative prin implementarea unui program de administrare în perioada 2016-2020, care prevede creşterea producţiei de masă minieră, a cantităţii de minereu extras şi prelucrat, precum şi cea a concentratului de cupru.
Se mai are în vedere ca veniturile totale să crească de la 139,36 milioane de lei în 2016 la cel puţin 194,35 milioane lei în 2020, iar profitul brut de la 3,95 milioane lei în anul 2016 la cel puţin 36,86 milioane lei în anul 2020.
În răspunsul Ministerului Economiei se mai menţionează că în cursul anului 2015 a fost demarată o acţiune privind analizarea posibilităţilor de valorificare a elementelor componente din minereul cuprifer Roşia Poieni de către Universitatea Tehnică Petroşani: „În acest scop s-a finalizat analiza chimică pe probe reprezentative recoltate pe toate treptele de producţie. Prezenţa sulfaţilor, carbonaţilor şi a sulfurilor secundare indică faptul că în zonă, atât la suprafaţă, cât şi în profunzimea zăcământului, au loc procese de alterare ale rocii mamă, andezitul, cu intensităţi diferite. Principalul mineral sub care se găseşte cuprul este calcopirita. Plecând de la aceste rezultate au fost verificate pe fiecare treaptă în parte nivelul de preparabilitate la diferite granulometrii, rezultând în urma analizei granulometrice pentru fiecare treaptă repartiţia cuprului şi a sulfului în funcţie de gradul de fineţe. (…). În acest moment s-au finalizat testele în noile condiţii cu un nou colector, dedicat şi optimizat pentru Cupru Min, care au dus la creşteri ale gradului de recuperare în metal de la 18% Cu la 20,5% Cu, media livrărilor din cursul anului 2016. Pe lângă creşterea gradului de recuperare, s-a obţinut şi o reducere a costurilor de flotare prin reducerea cantităţilor de reactivi utilizaţi în instalaţie cu 5%”.
Cupru Min, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni.
Politică Administrație
LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module
LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module
În şedinţa de marți, 28 martie, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat aprobarea, printre alte proiecte și lista de repartiție pentru locuințele de necesitate din Municipiul Alba lulia pentru anul 2023.
Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia nr. 94/27.02.2023 s-a aprobat Lista de priorități pentru anul 2023, în vederea repartizării locuințelor de necesitate din Municipiul Alba Iulia, care cuprinde 8 solicitanți eligibili.
Având în vedere că toate locuințele de necesitate au suprafața egală, sunt suficiente pentru solicitanții eligibili, Comisia de analiză a cererilor de locuințe sociale și a locuințelor de necesitate propune repartizarea locuințelor de necesitate pentru toți solicitanții eligibili din lista de priorități.
Lista repartițiilor
NUME PRENUME | PUNCTAJ | Locuință repartizată |
ADAM GEORGIANA | 31 | 99A |
BOȚI EMANUELA | 32 | 99B |
MOLDOVAN CAMELIA SIMONA | 32 | 99 C |
ZOLTAN ROZALIA MARIA | 33 | 99D |
VARGA PAU LI NA RODICA | 18 | 99E |
JURCA MARCEL TITEL | 25 | 99F |
BÂRCEA NICOLAE | 28 | 99G |
STOICA CORNEL | 19 | 99H |
Locuințele de necesitate sunt amplasate în municipiul Alba Iulia, strada Gheorghe Șincai, nr.99. Numerotarea locuințelor se face începând cu primul modul/container dinspre B-dul Republicii, respectiv 8 locuințe cu nr. 99 A-99 H, suprafețele per modul sunt de 11,20 mp desfășurată și 8,94 mp utilă.
Politică Administrație
Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?
Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?
Convins fiind ca spiritul civic nu se poate manifesta mai bine decat printr-o implicare activa si responsabila in viata comunitatii din care fac parte, inţeleg normal sa ma prezint celor care vor vota in viitor, pentru avea o imagine clara de unde vin, cine sunt si ce viziune am.
Blajul este orasul meu natal, in care locuiesc si astazi cu placere, de 35 de ani, impreuna cu familia(sotia si baiatul nostru), orasul in care am trait o copilarie de poveste, in simplitate ei, fiind mult mai preocupat de trairi decat de aspect de natura materiala. Tot aici am absolvit ‘’7 ani de acasa’’, parintii si bunicii fiind borne de referinta in ceea ce sunt astazi, ulterior am gasit scoala si profesorii de incredere care mi-au ghidat parcursul educational, fiind absolvent de Stiinte economice, continuate cu studii universitare – licentiat in Finante si Banci, ulterior postuniversitare – licentiat al unui master in Audit Financiar, ambele parcurse la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia. Intr-o perioada in care mi-am inceput si activitatea profesionala, am devenit si licentiat in Drept.
Ca tot am mentionat de activitatea profesionala, aici e mai simplu, trebuie sa stiti ca lucrez de 15 ani in cadrul unei multinationale, in care am inceput ca student in cadrul departamentului de IT, iar ulterior am aplicat pentru o pozitie in cadrul departamentului de achizitii indirecte, unde ma aflu si in prezent, avand functia de Category Expert – Specialist in Achizitii.
Am avut si am sansa sa lucrez cu oameni din diferite tari atat din Europa cat si de pe alte continente, fapt care m-a ajutat sa invat sa fiu riguros si organizat, sa predau lucrurile la timpul lor. Adica pe langa partea de creativitate exista si partea de punctualitate, care in Romania este destul de greu de invatat in scoala, pentru ca majoritatea fac lucrurile pe ultima suta de metri. In acelasi timp am primit si o lectie de smerenie. Pentru ca am vazut de fapt cat de mare este lumea, cati oameni talentati sunt si mi-am dorit sa fiu mai bun, sa performez.
Momentan implicarea civica pentru mine inseamna si rolul asumat de consilier local al Municipiului Blaj, din anul 2020, fiind cel mai tanar consilier local ales.
Fiind ‘’produsul’’ organizatiei de tineret, unde activez si astazi in functia de vicepresedinte in cadrul BPJ al TNL Alba doresc sa va asigur că organizatiile TNL vor rămăne la fel de active atat la nivel local, cat și județean, iar prioritățile tinerilor judetului Alba vor fi și prioritățile tinerilor liberali.
In politica, fara a fi perfect, m-am straduit sa fiu cat mai aproape de ceea ce se asteapta de la mine, sa aduc un suflu nou, bazat pe integritate si competenta.
Dacă e să sintetizez in doua cuvinte atributele unui om politic bun, consider ca nu trebuie să aiba decît două calități, necesare, de altfel, în orice meserie: bunătatea și inteligența. Practic sa-ti placa sa ajuti si să-ți meargă mintea (ceea ce e altceva decît să fii „băiat destept”). Să ajuti oamenii, țara. Să fii un OM ales de oameni.
In incheiere mesajul meu pentru dumnevoastra este unul simplu si firesc: In primul rand, indemn pe toata lumea sa se implice, pentru ca indiferenta si pesimismul nu au nimic de a face cu bunul mers al comunitatii noastre, iar democratia incepe la nivel local si trebuie pusa in practica nu doar o data la 4 ani, ci constant. Avem obligatia si privilegiul de a privi spre viitor dornici de a-l face mai bun. Om cu om, zi de zi, trebuie sa ne straduim sa facem lucrurile in asa fel incat sa ramana in echilibru cu trecutul, prezentul si viitorul; cu natura si valorile noastre.
Ganduri bune!
Mihai ZEDLER, Consilier local al Municipiului Blaj, vicepresedinte PNL Blaj, vicepresedinte BPJ al TNL Alba.
Politică Administrație
Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali
Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali
Un proiect pentru extinderea rețelei electrice de distribuție pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia, se află pe masa consilierilor locali, în cadrul ședinței din 28 martie.
Municipiul Alba Iulia a solicitat, către operatorul Distribuţie Energie Electrică România, extinderea reţelei de energie electrică pe strada Orizont 18 in conformitate cu Legea 123/2012-Legea energiei electrice si prevederile art. 16 din Ordinul ANRE nr. 36/2019. Distribuţie Energie Electrică România a întocmit, conform prevederilor legislative, studiul de fezabilitate pentru investiţia mai sus menţionată. Zona studiată este o stradă publică, strada Orizont 18.
Necesitatea realizării acestei investiţii rezultă din starea tehnică actuală a reţelelor de distribuţie a energiei electrice deţinută de către operatorul concesionar al reţelei, respectiv reţelele electrice nu sunt pozate pe toate străzile.
Investiţia are următoarele caracteristici tehnice :
Valoarea totala estimata a lucrărilor este de 162484,35 lei fără TVA, asa cum rezulta din devizul general, iar durata de execuţie a acestora este de 3 luni.
Finanţarea investiţiei se va face din bugetul local si din bugetul operatorului Distribuţie Energie Electrică România – Sucursala Alba.
Conform calculelor de eficienţă întocmite de proiectant, în baza Ordinului ANRE nr. 36/2019, cota de cofmanţare a autorităţii locale este în proprţie de 39,32%, respectiv în sumă de 63888,85 lei la care se adaugă TVA.
Fata de cele prezentate mai sus propunem aprobarea cofinanţării obiectivului ’’Extindere reţele electrice de distribuţie pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia” la valoarea si indicatorii tehnico-economici din anexa.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 8 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 11 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Patrulaterul aurifer din Apuseni o adevărată „bonanza”: Cel mai mare zăcământ de metale prețioase din Europa. Tone de aur scoase în 80 de ani