Cum va fi VREMEA până pe 22 martie, în Transilvania şi la munte. Prognoza meteo pe două săptămâni
Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 9 – 22 martie, pentru regiunile ţării. În Transilvania, temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât în mod normal, iar din 12 martie şi până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice vor caracteriza o vreme mai rece, media maximelor fiind de 7 grade, iar minimă de -3 grade. Sunt prognozate şi precipitaţii, în perioada 12-15, 17-18 martie. La munte, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic normal.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
TRANSILVANIA
Primele zile ale intervalului de referinţă vor fi caracterizate de temperaturi diurne uşor mai ridicate decât în mod normal, maximele fiind, în medie regională, de 9…11 grade, în timp ce media minimelor, deşi în creştere, se va menţine negativă, între -5 şi -2 grade. Cu începere din 12 martie şi până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obişnuit, mediile maximelor fiind de 5…7 grade, iar cele ale minimelor de -4…-3 grade. Între 16 şi 22 martie, media valorilor termice maxime diurne va creşte destul de puţin, atingând 8 grade, iar temperaturile nocturne se vor situa, la rândul lor, uşor sub mediile climatologice specifice acestei perioade din an, cu o medie în jurul valorii de -3 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, mixte, va fi mai ridicată în intervalele 12-15 martie şi 17-18 martie, dar acestea vor fi posibile, pe spaţii restrânse, şi în cursul celei de-a doua săptămâni. Vor fi condiţii de formare a poleiului.
LA MUNTE
La începutul intervaluIui, dar şi în cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi apropiat de cel climatologic normal, cu medii ale maximelor de 1…4 grade şi ale minimelor de -6…-3 grade. Ceva mai rece va fi intervalul 12-16 martie, când media temperaturilor maxime va fi negativă, iar pe timpul nopţilor valorile termice medii vor coborî spre -8 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai ridicată în a doua parte a primei săptămâni, în special în intervalul 12-13 martie, când în zonele înalte vor predomina ninsorile. În a doua săptămână, temporar, vor fi ploi, lapoviţe şi ninsori slabe. Vor fi condiţii de formare a poleiului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
„Ziua fără mașini” în municipiul Alba Iulia: Propunere în cadrul proiectului PAOV Ca parte a proiectului „Alba Iulia – Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde” (PAOV Alba Iulia), susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Primăria Municipiului Alba Iulia are în vedere organizarea unui eveniment denumit sugestiv „Ziua fără mașini”. Citește și: Municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba