Cum se face vinul bun de casă
Cum se face vinul bun
Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea
Umplerea vaselor – se realizează în scopul eliminării aerului, diminuării procesului de oxidare excesivă şi a dezvoltării unor microorganisme dăunătoare. Înainte de umplerea vaselor se dezinfectează cu soluţie de dioxid de sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuală, olfactivă, degustarea vinului şi se face plinul cu vin de aceeaşi calitate.
Transvazarea – se face cu scopul de a umple vasul de fermentare, de aerisire a vinului care are exces de dioxid de sulf sau alte mirosuri străine. Transvazarea se face de regulă în circuit închis, pentru a evita punerea vinului în contact cu aerul.
Pritocul – reprezintă operaţiunea de tragere a vinului de pe depozitul de fermentare format natural. Pritocul se face în prezenţa aerului (deschis) sau în absenţa aerului (închis). În mod obişnuit pritocul se execută toamna, iarna şi primăvara. În primul an vinurile se pot pritoci de 4 ori. Primul pritoc se face după desăvârşirea fermantaţiei alcoolice, şi anume la un interval de 10-15 zile, la vinurile albe, şi după 15-35 zile la vinurile roşii. Pritocul al doilea se face la interval de 1-3 luni după primul, în funcţie de evoluţia vinului. Al treilea se face primăvara, atunci când vinurile sunt puse la maturare în vase de lemn. Al patrulea pritoc se face toamna când, cu această ocazie, vinurile albe sunt supuse şi lucrărilor de condiţionare-stabilizare în vederea îmbutelierii.
Sulfitarea– este una dintre cele mai importante operaţiuni aplicate vinurilor tinere, datorită efectului sau de protecţie antioxidantă şi antimicrobiană. Sulfitarea se face cu fitile de sulf şi soluţii apoase cu concentraţia cuprinsă între 4-8%.
Egalizarea – reprezintă operaţiunea de amestecare a două sau mai multe vinuri ce provin din acelaşi soi sau aceleaşi zone de cultură şi are drept scop crearea de loturi mari şi uniforme de vin. Această operaţie se face de obicei cu ocazia primului pritoc.
Cupajarea– este operaţiunea prin care sunt amestecate două sau mai multe vinuri de provenienţă diferită ca loc şi soi şi are ca scop corectarea unor defecte de compoziţie şi realizarea unor tipuri noi de vin.
Limpezirea– este operaţiunea prin care vinul este adus într-o stare de transparenţă specifică prin îndepărtarea substanţelor în suspensie aflate în masa sa. Limpezirea poate fi spontană sub acţiunea gravitaţiei, cu ajutorul substanţelor cleitoare prin atragerea particulelor în suspensie din vin sau prin filtrare şi centrifugare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare
Cele mai bune sporturi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: Beneficii și echipamente necesare Specialiștii recomandă minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților. Sportul are beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice a celor mici, contribuind la o creștere armonioasă și la construirea încrederii în sine. Printre sporturile […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 15 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999