Cu gaterul casat, despăgubirile au fost tăiate
Meftodie Stănuş, din comuna Săsciori, sat Loman nr. 191, ne-a sesizat faptul că în urma apariţiei Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 a făcut toate demersurile necesare pentru a fi despăgubit pentru un gater. Cititorul nostru susţine că în prezent dosarul s-ar afla la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, pretinzând totodată suma de 40.000 de lei.
Pentru soluţionarea problemei lui Meftodie Stănuş ne-am adresat Compartimentului Juridic al Instituţiei Prefectului: Vasile Bumbu – director şi Ovidiu Cazacu -jurist, care au avut răbdarea necesară pentru a căuta dosarul şi actele legate de corespondenţa interinstituţională legată de caz.
Din discuţii a rezultat că Meftodie Stănuş a depus la Primăria Săsciori notificarea nr. 191/9.07. 2001, conform Legii nr. 10/2001, ajunsă la Prefectura Alba în dosarul nr. 72/2001. În cererea adresată Instituţiei Prefectului se arată că gaterul de debitat buşteni din Cărări – Loman a aparţinut tatălui său, Mihăilă Stănuş, care între timp a decedat. În anul 1948, utilajul a fost preluat de Întreprinderea Forestieră Sebeş, dar a fost menţinut în funcţionare până în 1961, când a fost „demontat şi casat”. În aceste condiţii, notificarea petentului a fost respinsă, conform art. 6 din Legea nr. 10, prin dispoziţie a primarului comunei Săsciori, deoarece gaterul nu mai există pentru a putea fi evaluat, utilajul fiind casat. Dispoziţia nr. 1018/7.09.2005 a fost contestată în instanţă de către Meftodie Stănuş, dar Tribunalul Alba a respins acţiunea prin Sentinţa Civilă nr. 1642/2005.
Pentru că problema nu i-a fost rezolvată, Meftodie Stănuş s-a adresat printr-un memoriu direct Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor Bucureşti. La solicitarea acesteia, Primăria Săsciori a anexat şi actele din acest dosar, iar primarul Florin Morar a cerut organelor competente să stabilească măsuri reparatorii, considerând totuşi că persoana ar fi îndreptăţită, însă „acest lucru nu este la îndemâna Primăriei comunei Săsciori”.
Directorul Vasile Bumbu a explicat că, potrivit legii, Instituţia Prefectului este singura instituţie care trimite dosarele solicitanţilor la ANRP, astfel că „dosarul” despre care Meftodie Stănuş susţine că s-ar afla la Bucureşti reprezintă, de fapt, documentele cerute de ANRP pentru a-i putea răspunde acestuia la memoriul depus şi nu dosarul pentru acordarea despăgubirilor, întrucât notificarea acestuia fusese respinsă, conform Legii nr. 10.
Totodată, prin OUG nr. 62/30.06.2010 (art. III), „pe o perioadă de 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă emiterea titlurilor de plată prevăzute în titlul VII „Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei (…). Pe perioada de suspendare prevăzută la alin. (1), valorificarea titlurilor de despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor se va face doar prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul «Proprietatea», corespunzător sumei pentru care s-a formulat opţiunea”. (R.G.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]