Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE: ”Sângele conține celule vii, astfel că donând sânge, dăruiești viață”

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Nevoia de sânge este permanentă deoarece în spitale, zilnic se fac transfuzii de sânge. În primul rând trebuie să fie asigurate urgențele, situații neprevăzute pentru care trebuie să existe tot timpul stocuri suficiente de sânge din toate grupele. Pe lângă urgențe sunt alte multe cazuri care necesită transfuzie de sânge și componente sanguine: intervențiile chirurgicale, pacienții din secțiile ATI, Oncologie și Hematologie.

Pentru ca toți acești bolnavi cu nevoi transfuzionale să fie ajutați este nevoie ca zilnic un număr suficient de mare de persoane să doneze sânge. Vara, fiind perioada concediilor, numărul donatorilor scade semnificativ, afectând stocurile de sânge.

”În aceste condiții, suntem nevoiți să livrăm o cantitate mai mică de sânge către spitale, din grupele deficitare. În ultimele două săptămâni au fost cereri de sânge și trombocite pentru cazuri foarte grave (stări septice) la care greu am făcut față.

De asemenea, am primit solicitări de sânge pentru pacienți din Alba internați în spitale din alte județe, la care intervențiile chirurgicale s-au amânat din lipsă de sânge sau pacienți tineri diagnosticați cu boli grave. Ne-am străduit să-i ajutăm și pe aceștia, expediind o mare parte din cantitatea de sânge și trombocite solicitată.

Dorim să adresăm o rugăminte persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, să-și facă puțin timp, dacă sunt sau nu în concediu și să vină la noi în centru pentru a dona sânge. De asemenea, ne adresăm și aparținătorilor pacienților transfuzați , dacă au posibilitatea să mobilizeze donatori.

Sângele conține celule vii, astfel că donând sânge, dăruiești viață”, au transmis reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba.

Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 7.30-13.00. Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 0258834050.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | ZID împotriva alunecărilor de teren, FURAT de pe un drum forestier din Alba: „Îl face ca și pierdut”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | ZID împotriva alunecărilor de teren, FURAT de pe un drum forestier din Alba: „Îl face ca și pierdut” În anul 2022, un număr de 45 de casete de beton ce formau un zid de sprijin taluz împotriva alunecărilor de teren, pe o lungime de aproximativ 78 de metri liniari, au fost sustrase de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea