Rămâi conectat

Actualitate

Creștere economică a României, în primele trei luni ale anului 2022: PIB mai mare cu 6,4%, față de aceeași perioadă a anului precedent

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct
Creștere economică a României, în primele trei luni ale anului 2022: PIB mai mare cu 6,4%, față de aceeași perioadă a anului precedent

Produsul Intern Brut, din primul trimestru al anului 2022, a fost revizuti de către Institutul Național de Statistică la o creștere de 5,1%, față de ultimul trimestru al anului precedent și la 6,4%, în comparație cu primul trimestru al anului 2021.

Astfel, produsul intern brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343,678 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021 şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.

Pe serie brută, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 273,829 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a scăzut cu -0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,6 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel: informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de -3,0 puncte procentuale.

Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale. Construcţiile, cu o scădere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferenţe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +1,5% la +0,8%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 107,7% la 103,9%; cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +4,4% la +4,6%, ca urmare creşterii volumului său de activitate de la 107,0% la 107,2%.

INS menţionează că seria ajustată sezonier a produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2022 faţă de varianta provizorie (1), publicată în Comunicatul de presă nr. 139 din 8 iunie 2022, fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană, precizează instituţia.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea