Copacul din România pe care n-ai voie să-l tai, nici măcar din propria curte. Amenzi usturătoare pentru cei care ignoră legea
Copacul din România pe care n-ai voie să-l tai, nici măcar din propria curte. Amenzi usturătoare pentru cei care ignoră legea
Românii care au un nuc în curte și se gândesc să-l taie, mai bine s-ar razgândi. Amenda care îi paște este imensa, deoarece pomul este protejat de lege. Regula este valabilă indiferent dacă cetățenii vor sa taie un singur pom sau mai mulți, chiar dacă este vorba de proprietatea lor.
Nu, nu este o gluma. Chiar ai nevoie de autorizație pentru a putea taia un nuc pe care îl ai în proprietate. Acest lucru este însa posibil în trei situații.
„Nucul este o specie de pom protejata de lege în momentul de fata. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie, pentru obtinerea careia trebuie îndeplinite anumite conditii.
Cultura nucului din categoria pomi razleti (adica situati la distanta unii de altii) este reglementata în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, taierea nucilor razleti, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizatii.
În acest sens, cererea trebuie depusa cu cel putin o luna înainte de taierea efectiva, iar aprobarea solicitarii se face de catre specialistii directiilor teritoriale pentru agricultura, în urma unei verificari prealabile”, relateaza avocatnet.ro
Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate si vor sa-i taie sunt obligate sa ceara o autorizatie de la Direcțiile pentru Agricultura Județene.
Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel putin o luna înainte de taierea efectiva a pomului, iar aprobarea solicitarii se face de catre specialistii DAJ, în urma unei verificari prealabile în teren.
Ce criterii trebuie îndeplinite
Nici așa însa, taierea nu este pe deplin garantata, daca nu se face în functie de trei criterii prevazute de Legea Pomiculturii, dupa cum urmeaza:
-pomii sunt îmbatrâniti si au ramuri uscate în proportie de 60% din coroana;
-pomii sunt amplasati într-un perimetru unde urmeaza sa se construiasca obiective de interes national sau local;
-pomii sunt amplasati pe aliniamentele drumurilor nationale si se pune în pericol siguranta circulatiei rutiere.
Ce spune Legea Pomiculturii
Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultura despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi razleti), taierea nucilor în lipsa autorizatiei poate fi sanctionata de autoritati cu amenda cuprinsa între 5.000 si 10.000 de lei.
Sancțiunile sunt aplicate de catre echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei si Ministerului Internelor.
În baza legii, autoritatile sunt obligate sa inventarieze nucii razleti si cei din plantatii, cu consemnarea proprietarilor si a parcelelor cadastrale în care se gasesc.
Toate informatiile de contact ale directiilor judetene pentru agricultura, precum si cele ale directiei municipale Bucuresti sunt disponibile aici, pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Cetațenii sunt avertizați ca aceeași regula a autorizarii taierii este valabila, în egala masura, si pentru castanii comestibili.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]