Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Convocați de către ADR Centru, membrii CRP Centru au decis: Regiunea Centru are o strategie de specializare inteligentă 2014-2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru au avizat azi, 11 martie 2015, Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru.

PrezidiuPeste 40 de membri ai Comitetului Regional de Planificare Centru întruniți azi la Alba Iulia, au analizat direcțiile de dezvoltare a economică ale Regiunii Centru pentru 2014-2020 și nevoile de finanțare necesare pentru a crea un pol de excelență regională la nivel național. Întâlnirea de lucru a mai supus atenției celor prezenți, corelarea tuturor proiectelor de la nivelul Regiunii Centru finanțate prin fonduri europene, precum și stabilirea unui mecanism de monitorizare a Planului de Dezvoltare Regională 2014-2020.

Specializarea inteligentă este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeană odată cu adoptarea Strategiei Europa 2020, pentru a răspunde nevoii de a fundamenta mai bine investiţiile în cercetare, dezvoltare şi inovare realizate prin politica de coeziune a UE. Elaborarea Strategiei de Specializare Inteligentă a avut ca scop identificarea caracteristicilor unice de la nivelul Regiunii Centru și evidenţierea avantajelor competitive regionale la nivel național și european, dar și cooptarea unor parteneri interesați pentru colaborare, precum și identificarea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea economică și socială a regiunii. Atât Strategia privind Specializare Inteligentă, cât și Planul de Dezvoltare Regională elaborate și prezentate în cadrul întâlnirii de lucru sunt instrumente utilizate în soluţionarea constantelor provocări sociale, de mediu şi energetice, ce apar mereu cu noi coordonate și necesități. Strategia de Specializare inteligentă, alături de celelalte documente, urmărește abordarea problemei dificile a prioritizării și luării deciziilor de alocare a resurselor, oferind posibilitatea de a dinamiza cele mai promițătoare domenii pentru dezvoltare regională deoarece acest proces poate reflecta ceea ce are mai bun o regiune, în ceea ce privește cercetarea-dezvoltarea și inovarea.

”Documentele pe marginea cărora am discutat azi sunt complementare și reprezintă instrumente de lucru regionale, necesare pentru orientarea si coordonarea programelor de finanțare dedicate dezvoltării economice regionale.  Competitivitatea regională a devenit în ultimele decenii unul din conceptele-cheie utilizate în planificarea economică regională, fiind un fenomen complex care se referă la capacitatea unei regiuni de a forma și a asigura un mediu economic și social care să susțină crearea accelerată de valoare adăugată. La nivel regional, Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru a fost realizată printr-un puternic parteneriat care a adus împreună reprezentanți ai universităților, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri și organizațiilor de sprijinire a afacerilor, autorități locale și ONG-uri interesate, sub coordonarea ADR Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Strategia de Specializare a Regiunii Centru este structurată pe 5 direcții strategice ce cuprind 19 priorități și 63 măsuri. Cele 5 direcții ale Strategiei sunt construirea unei culturi economice a inovării, cercetarea în sprijinul afacerilor regionale, domenii de excelență pentru o dezvoltare inteligentă, competențe profesionale pentru o economie bazată pe cunoaștere și cooperare interregională la nivel european. Versiunea finală a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020 poate fi consultată de către cei interesați accesând pagina de internet a ADR Centru, www.adrcentru.ro, secțiunea Dezvoltare Regională, subsecțiunea Strategia de Specializare Inteligentă.

Tot în cadrul întâlnirii de lucru de miercuri au mai fost aprobate de către membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategică și Corelare Centru (CRESC) prezenți, Procesul Verbal al şedinţei CRESC Centru din ultimul trimestru al anului trecut, precum și Raportul de activitate al CRESC Centru pe anul 2014.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea