Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Construcția noului spital de oncologie și radiologie din Alba Iulia va demara în luna iulie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Construcția noului spital de oncologie și radiologie din Alba Iulia va demara în luna iulie 2024

Pregătirea investiției a durat 4 ani, 2020 – 2024

Construcția noilor secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților din județ. După patru ani de eforturi susținute din partea Consiliului Județean Alba și a echipei Spitalului Județean, proiectul a intrat într-o nouă etapă, odată cu semnarea contractului de proiectare și execuție la începutul anului 2024.

Până la finalul lunii iunie 2024, constructorul lucrează la realizarea proiectului tehnic (noul corp de clădire aflându-se acum în faza de proiectare, premergătoare realizării construcției). Construcția efectivă va începe din luna iulie 2024. Conform graficului de implementare, lucrările trebuie finalizate până cel târziu în 30 iunie 2026.
Proiectul privind înființarea unui centru de radioterapie este mai vechi, fiind inclus în strategia de dezvoltare a județului Alba, în domeniul sănătății, elaborată în luna iunie 2020, pentru perioada 2020 – 2025, la propunerea conducerii CJ Alba, președinte Ion Dumitrel, SJU Alba Iulia – manager Diana Mârza și deputatului Florin Roman.

În anul 2020, împreună am identificat sursa de finanțare – Planul Național de Redresare și Reziliență, aceasta fiind prevăzută în Ordonanța de Urgență 155/2020. Am consultat ghidul de finanțare și am stabilit pașii care vor fi urmați pentru implementare.

Astfel, construcția secțiilor de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională s-a realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, deputatului Florin Roman și managerului SJU Alba Iulia, Diana Mârza. Prin hotărârea nr. 292, din 27.11.2020, a CJ Alba, a fost alocată suma de 337.850 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate și studiului geotehnic, marcând astfel primul pas important către dezvoltarea acestei noi facilități medicale.

Citește și: Angajări la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Zeci de posturi, dintre care 20 pentru medici, deblocate de către Ministerul Sănătății

Cu aceste fonduri alocate, au putut fi demarate procedurile de achiziții pentru cele două studii. Contractul pentru realizarea studiului geotehnic a fost semnat în 20.01.2021, iar contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost semnat în 22.01.2021, valoarea totală a acestora fiind 160.780 de lei – inclusiv TVA (mult mai mică decât estimarea inițială). Suma a fost decontată prin transferuri din bugetul CJ Alba în bugetul SJU Alba Iulia.

În 20.12.2022, echipele de implementare din cadrul CJ Alba și SJU Alba Iulia au depus, la Ministerul Sănătății, pe axa PNRR/2022/C12/MS/I2.1/ – Infrastructură spitalicească publică nouă, cererea de finanțare, în vederea obținerii banilor necesari pentru realizarea investiției.

În cererea de finanțare s-a fundamentat necesitatea dezvoltării acestor servicii medicale și s-a descris investiția, pas cu pas. Prin obținerea avizelor necesare și declararea proiectului ca fiind eligibil pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență în anul 2023, s-a deschis calea către materializarea acestui obiectiv important pentru comunitate.

În 17 martie 2023, după ce proiectul a fost declarat eligibil, a fost semnat, la Târgu Mureș, contractul de finanțare, de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza. De atunci și până în prezent, au fost încheiate patru contracte aferente proiectului (informare și publicitate; audit financiar; servicii de management și asistență tehnică; proiectare și execuție).

Citește și: Spitalul Judetean de Urgență Alba va deveni spital clinic, în urma unui parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918”

Construcția noilor secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională va aduce beneficii semnificative pacienților, oferindu-le acces la tratamente moderne și specializate într-un mediu medical actualizat și bine echipat.

Și acest proiect, la fel ca toate proiectele de investiții, a fost inițiat de către conducerea Spitalului Județean și a conducerii Consiliului Județean Alba, fiind aprobat de către consilierii județeni, cărora conducerea SJU Alba Iulia le transmite mulțumiri pentru cooperarea în beneficiul sănătății.
Investiția are ca obiectiv principal îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și cardiovasculare.

Va fi construit un nou corp de spital, cu o capacitate de 90 de paturi, inclusiv o secție de oncologie medicală, radioterapie, îngrijiri paliative, hematologie și un compartiment de cardiologie intervențională. De asemenea, va exista o secție de spitalizare de zi pentru tratamentele de chimioterapie.

Proiectul prevede construirea unui ambulatoriu cu cabinete de consultații și săli de tratament, precum și dotarea secției de cardiologie intervențională cu echipamente moderne. Pentru radioterapie, vor fi disponibile două acceleratoare liniare și un simulator C.T. Infrastructura va fi desfășurată începând cu zona de subsol, unde va fi amenajat un departament de radioterapie.

Clădirea va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, având o suprafață desfășurată de 8.076 metri pătrați și va beneficia de surse regenerabile de energie. Valoarea totală a proiectului este de 277.024.344 de lei, din care 263.173.127 de lei finanțare europeană și 13.851.217 de lei cofinanțare din partea Consiliului Județean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Amenajare trotuare și spații verzi în satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Amenajare trotuare și spații verzi în satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „AMENAJARE TROTUARE ȘI SPAȚII VERZI ÎN SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea