Politică Administrație
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Stop extinderii excesive a sălilor de „păcănele”. Inițiativă legislativă pentru ca primăriile să poată interzice funcționarea acestora
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Stop extinderii excesive a sălilor de „păcănele”. Inițiativă legislativă pentru ca primăriile să poată interzice funcționarea acestora
Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, împreuna cu deputatul USR de Brașov Victor Ilie, au depus, marți, o inițiativă legislativă care modifică legislația privind autorizarea sălilor de jocuri de noroc, oferind administrațiilor locale pârghii pentru a decide dacă autorizează sau nu funcționarea unei astfel de locații. Inițiativa a pornit în urma unor sesizări primite din partea cetățenilor din Alba Iulia, oripilați de deschiderea unei săli de jocuri de noroc la doar 3 metri distanța de o biserica, în centrul municipiului. Inițiativa deputaților USR este susținută, ca inițiator, și de către deputatul Gabriel Andronache (PNL).
„Jocurile de noroc sunt o problemă majoră în România, deoarece numărul dependenților de „păcănele” crește direct proporțional cu creșterea numărului de săli de jocuri. Sute de mii de români sunt dependenți de jocurile de noroc, iar 40% dintre aceștia au avut cel puțin o tentativă de sinucidere. În fiecare an, statul cheltuie aproape 500 de milioane de lei pentru tratamentul și recuperarea persoanelor dependente de jocuri de noroc. Cel mai grav este că această dependența se dezvoltă încă din adolescență, statisticile arătând că 30% dintre băieții de 15 ani din România au încercat măcar o dată să joace, în 2019. Iată de ce este nevoie de o modificare a legislației, astfel încât sălile de jocuri de noroc să poată fi înființate doar în condiții stricte și doar cu avizul administrației locale, care reprezintă practic comunitatea locală”, a spus deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.
„Dacă te-ai uitat la orice eveniment sportiv la TV, ai fost cu siguranță asaltat de reclamele la jocuri de noroc. Sălile de jocuri de noroc sunt însă răspândite și fizic: sunt amplasate în cele mai aglomerate locuri din orașe, lângă primării din rural, lângă biserici. Este inacceptabil ca autoritățile locale să nu aibă niciun cuvânt de spus asupra acestui fenomen, care riscă să distrugă vieți”, a afirmat și deputatul USR de Brașov, Victor Ilie.
Inițiativa legislativă vine în completarea demersurilor inițiate de Uniunea Salvați România, respectiv interzicerea sălilor de jocuri de noroc lângă școli și interzicerea publicității stradale la jocurile de noroc.
„În Senat a fost aprobat proiectul USR „Fără păcănele lângă școală”, iar un alt proiect USR, cel privind interzicerea publicității stradale la jocurile de noroc, este încă pe circuitul legislativ. Din păcate, asistăm la o opoziție destul de puternică din partea industriei jocurilor de noroc, care face presiuni enorme pentru ca aceste inițiative să nu ajungă în dezbatere și să nu fie aprobate. Tot în Parlament mai este o inițiativă a PNL plecată de la ideea interzicerii publicității online și tv a jocurilor de noroc, proiect care deja suferă modificări majore față de forma inițială. Cert este că acest fenomen trebuie reglementat urgent pentru ca impactul social pe care îl produce să fie diminuat. Vom continua să venim cu inițiative în acest sens pentru a proteja cetățenii de acest fenomen atât de distructiv”, a mai spus deputatul USR Beniamin Todosiu.
Dependența de jocurile de noroc este o problemă reală, cu efecte devastatoare asupra vieții celor afectați și familiilor lor. De asemenea, acestea pot avea un impact negativ asupra zonei în care sunt amplasate, prin degradarea treptată a vieții sociale din cadrul acesteia.
În România, există peste 11.000 de agenții de pariuri sportive și 73.000 de aparate mecanice, ceea ce înseamnă patru aparate la mia de locuitori. Dependența de jocurile de noroc duce la adevărate tragedii, 40% dintre dependenți având o tentativă de sinucidere la un moment dat. Această dependență se dezvoltă încă din adolescență, 30% dintre băieții de 15 ani din România încercând măcar o dată să joace, potrivit statisticilor din 2019.
Conform unui raport al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală din 2020, jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai mari surse de venituri din România, contribuind cu peste 1,6 miliarde de lei la bugetul de stat. Cu toate acestea, costurile sociale ale dependenței de jocuri de noroc depășesc cu mult veniturile aduse de acestea. Potrivit Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, aproximativ 400.000 de români sunt dependenți de jocurile de noroc, iar costurile pentru tratament și recuperare ajung la aproximativ 500 de milioane de lei anual.
Politică Administrație
LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module
LISTA de repartiție pentru locuințele de necesitate din municipiul Alba Iulia pentru anul 2023: Opt persoane vor beneficia de module
În şedinţa de marți, 28 martie, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat aprobarea, printre alte proiecte și lista de repartiție pentru locuințele de necesitate din Municipiul Alba lulia pentru anul 2023.
Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia nr. 94/27.02.2023 s-a aprobat Lista de priorități pentru anul 2023, în vederea repartizării locuințelor de necesitate din Municipiul Alba Iulia, care cuprinde 8 solicitanți eligibili.
Având în vedere că toate locuințele de necesitate au suprafața egală, sunt suficiente pentru solicitanții eligibili, Comisia de analiză a cererilor de locuințe sociale și a locuințelor de necesitate propune repartizarea locuințelor de necesitate pentru toți solicitanții eligibili din lista de priorități.
Lista repartițiilor
NUME PRENUME | PUNCTAJ | Locuință repartizată |
ADAM GEORGIANA | 31 | 99A |
BOȚI EMANUELA | 32 | 99B |
MOLDOVAN CAMELIA SIMONA | 32 | 99 C |
ZOLTAN ROZALIA MARIA | 33 | 99D |
VARGA PAU LI NA RODICA | 18 | 99E |
JURCA MARCEL TITEL | 25 | 99F |
BÂRCEA NICOLAE | 28 | 99G |
STOICA CORNEL | 19 | 99H |
Locuințele de necesitate sunt amplasate în municipiul Alba Iulia, strada Gheorghe Șincai, nr.99. Numerotarea locuințelor se face începând cu primul modul/container dinspre B-dul Republicii, respectiv 8 locuințe cu nr. 99 A-99 H, suprafețele per modul sunt de 11,20 mp desfășurată și 8,94 mp utilă.
Politică Administrație
Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?
Comunicat de presă| Tineri pentru TINE – Echipa Tineretului Național Liberal Alba. Cine este Mihai Zedler?
Convins fiind ca spiritul civic nu se poate manifesta mai bine decat printr-o implicare activa si responsabila in viata comunitatii din care fac parte, inţeleg normal sa ma prezint celor care vor vota in viitor, pentru avea o imagine clara de unde vin, cine sunt si ce viziune am.
Blajul este orasul meu natal, in care locuiesc si astazi cu placere, de 35 de ani, impreuna cu familia(sotia si baiatul nostru), orasul in care am trait o copilarie de poveste, in simplitate ei, fiind mult mai preocupat de trairi decat de aspect de natura materiala. Tot aici am absolvit ‘’7 ani de acasa’’, parintii si bunicii fiind borne de referinta in ceea ce sunt astazi, ulterior am gasit scoala si profesorii de incredere care mi-au ghidat parcursul educational, fiind absolvent de Stiinte economice, continuate cu studii universitare – licentiat in Finante si Banci, ulterior postuniversitare – licentiat al unui master in Audit Financiar, ambele parcurse la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia. Intr-o perioada in care mi-am inceput si activitatea profesionala, am devenit si licentiat in Drept.
Ca tot am mentionat de activitatea profesionala, aici e mai simplu, trebuie sa stiti ca lucrez de 15 ani in cadrul unei multinationale, in care am inceput ca student in cadrul departamentului de IT, iar ulterior am aplicat pentru o pozitie in cadrul departamentului de achizitii indirecte, unde ma aflu si in prezent, avand functia de Category Expert – Specialist in Achizitii.
Am avut si am sansa sa lucrez cu oameni din diferite tari atat din Europa cat si de pe alte continente, fapt care m-a ajutat sa invat sa fiu riguros si organizat, sa predau lucrurile la timpul lor. Adica pe langa partea de creativitate exista si partea de punctualitate, care in Romania este destul de greu de invatat in scoala, pentru ca majoritatea fac lucrurile pe ultima suta de metri. In acelasi timp am primit si o lectie de smerenie. Pentru ca am vazut de fapt cat de mare este lumea, cati oameni talentati sunt si mi-am dorit sa fiu mai bun, sa performez.
Momentan implicarea civica pentru mine inseamna si rolul asumat de consilier local al Municipiului Blaj, din anul 2020, fiind cel mai tanar consilier local ales.
Fiind ‘’produsul’’ organizatiei de tineret, unde activez si astazi in functia de vicepresedinte in cadrul BPJ al TNL Alba doresc sa va asigur că organizatiile TNL vor rămăne la fel de active atat la nivel local, cat și județean, iar prioritățile tinerilor judetului Alba vor fi și prioritățile tinerilor liberali.
In politica, fara a fi perfect, m-am straduit sa fiu cat mai aproape de ceea ce se asteapta de la mine, sa aduc un suflu nou, bazat pe integritate si competenta.
Dacă e să sintetizez in doua cuvinte atributele unui om politic bun, consider ca nu trebuie să aiba decît două calități, necesare, de altfel, în orice meserie: bunătatea și inteligența. Practic sa-ti placa sa ajuti si să-ți meargă mintea (ceea ce e altceva decît să fii „băiat destept”). Să ajuti oamenii, țara. Să fii un OM ales de oameni.
In incheiere mesajul meu pentru dumnevoastra este unul simplu si firesc: In primul rand, indemn pe toata lumea sa se implice, pentru ca indiferenta si pesimismul nu au nimic de a face cu bunul mers al comunitatii noastre, iar democratia incepe la nivel local si trebuie pusa in practica nu doar o data la 4 ani, ci constant. Avem obligatia si privilegiul de a privi spre viitor dornici de a-l face mai bun. Om cu om, zi de zi, trebuie sa ne straduim sa facem lucrurile in asa fel incat sa ramana in echilibru cu trecutul, prezentul si viitorul; cu natura si valorile noastre.
Ganduri bune!
Mihai ZEDLER, Consilier local al Municipiului Blaj, vicepresedinte PNL Blaj, vicepresedinte BPJ al TNL Alba.
Politică Administrație
Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali
Extinderea rețelei electrice de distribuție pe o stradă din cartierul Orizont din Alba Iulia: Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali
Un proiect pentru extinderea rețelei electrice de distribuție pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia, se află pe masa consilierilor locali, în cadrul ședinței din 28 martie.
Municipiul Alba Iulia a solicitat, către operatorul Distribuţie Energie Electrică România, extinderea reţelei de energie electrică pe strada Orizont 18 in conformitate cu Legea 123/2012-Legea energiei electrice si prevederile art. 16 din Ordinul ANRE nr. 36/2019. Distribuţie Energie Electrică România a întocmit, conform prevederilor legislative, studiul de fezabilitate pentru investiţia mai sus menţionată. Zona studiată este o stradă publică, strada Orizont 18.
Necesitatea realizării acestei investiţii rezultă din starea tehnică actuală a reţelelor de distribuţie a energiei electrice deţinută de către operatorul concesionar al reţelei, respectiv reţelele electrice nu sunt pozate pe toate străzile.
Investiţia are următoarele caracteristici tehnice :
Valoarea totala estimata a lucrărilor este de 162484,35 lei fără TVA, asa cum rezulta din devizul general, iar durata de execuţie a acestora este de 3 luni.
Finanţarea investiţiei se va face din bugetul local si din bugetul operatorului Distribuţie Energie Electrică România – Sucursala Alba.
Conform calculelor de eficienţă întocmite de proiectant, în baza Ordinului ANRE nr. 36/2019, cota de cofmanţare a autorităţii locale este în proprţie de 39,32%, respectiv în sumă de 63888,85 lei la care se adaugă TVA.
Fata de cele prezentate mai sus propunem aprobarea cofinanţării obiectivului ’’Extindere reţele electrice de distribuţie pe strada Orizont 18, din Municipiul Alba Iulia” la valoarea si indicatorii tehnico-economici din anexa.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 18 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 14 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!
-
Sportacum 14 ore
FOTO: CS Ocna Mureș – ACS Tg. Mureș 0-3 (0-1) în ultima rundă din sezonul regular | „Lanterna roșie” continuă seria decepțiilor