Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Stop extinderii excesive a sălilor de „păcănele”. Inițiativă legislativă pentru ca primăriile să poată interzice funcționarea acestora

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Stop extinderii excesive a sălilor de „păcănele”. Inițiativă legislativă pentru ca primăriile să poată interzice funcționarea acestora

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, împreuna cu deputatul USR de Brașov Victor Ilie, au depus, marți, o inițiativă legislativă care modifică legislația privind autorizarea sălilor de jocuri de noroc, oferind administrațiilor locale pârghii pentru a decide dacă autorizează sau nu funcționarea unei astfel de locații. Inițiativa a pornit în urma unor sesizări primite din partea cetățenilor din Alba Iulia, oripilați de deschiderea unei săli de jocuri de noroc la doar 3 metri distanța de o biserica, în centrul municipiului. Inițiativa deputaților USR este susținută, ca inițiator, și de către deputatul Gabriel Andronache (PNL).

„Jocurile de noroc sunt o problemă majoră în România, deoarece numărul dependenților de „păcănele” crește direct proporțional cu creșterea numărului de săli de jocuri. Sute de mii de români sunt dependenți de jocurile de noroc, iar 40% dintre aceștia au avut cel puțin o tentativă de sinucidere. În fiecare an, statul cheltuie aproape 500 de milioane de lei pentru tratamentul și recuperarea persoanelor dependente de jocuri de noroc. Cel mai grav este că această dependența se dezvoltă încă din adolescență, statisticile arătând că 30% dintre băieții de 15 ani din România au încercat măcar o dată să joace, în 2019. Iată de ce este nevoie de o modificare a legislației, astfel încât sălile de jocuri de noroc să poată fi înființate doar în condiții stricte și doar cu avizul administrației locale, care reprezintă practic comunitatea locală”, a spus deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.

„Dacă te-ai uitat la orice eveniment sportiv la TV, ai fost cu siguranță asaltat de reclamele la jocuri de noroc. Sălile de jocuri de noroc sunt însă răspândite și fizic: sunt amplasate în cele mai aglomerate locuri din orașe, lângă primării din rural, lângă biserici. Este inacceptabil ca autoritățile locale să nu aibă niciun cuvânt de spus asupra acestui fenomen, care riscă să distrugă vieți”, a afirmat și deputatul USR de Brașov, Victor Ilie.

Inițiativa legislativă vine în completarea demersurilor inițiate de Uniunea Salvați România, respectiv interzicerea sălilor de jocuri de noroc lângă școli și interzicerea publicității stradale la jocurile de noroc.

„În Senat a fost aprobat proiectul USR „Fără păcănele lângă școală”, iar un alt proiect USR, cel privind interzicerea publicității stradale la jocurile de noroc, este încă pe circuitul legislativ. Din păcate, asistăm la o opoziție destul de puternică din partea industriei jocurilor de noroc, care face presiuni enorme pentru ca aceste inițiative să nu ajungă în dezbatere și să nu fie aprobate. Tot în Parlament mai este o inițiativă a PNL plecată de la ideea interzicerii publicității online și tv a jocurilor de noroc, proiect care deja suferă modificări majore față de forma inițială. Cert este că acest fenomen trebuie reglementat urgent pentru ca impactul social pe care îl produce să fie diminuat. Vom continua să venim cu inițiative în acest sens pentru a proteja cetățenii de acest fenomen atât de distructiv”, a mai spus deputatul USR Beniamin Todosiu.

Dependența de jocurile de noroc este o problemă reală, cu efecte devastatoare asupra vieții celor afectați și familiilor lor. De asemenea, acestea pot avea un impact negativ asupra zonei în care sunt amplasate, prin degradarea treptată a vieții sociale din cadrul acesteia.

În România, există peste 11.000 de agenții de pariuri sportive și 73.000 de aparate mecanice, ceea ce înseamnă patru aparate la mia de locuitori. Dependența de jocurile de noroc duce la adevărate tragedii, 40% dintre dependenți având o tentativă de sinucidere la un moment dat. Această dependență se dezvoltă încă din adolescență, 30% dintre băieții de 15 ani din România încercând măcar o dată să joace, potrivit statisticilor din 2019.

Conform unui raport al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală din 2020, jocurile de noroc reprezintă una dintre cele mai mari surse de venituri din România, contribuind cu peste 1,6 miliarde de lei la bugetul de stat. Cu toate acestea, costurile sociale ale dependenței de jocuri de noroc depășesc cu mult veniturile aduse de acestea. Potrivit Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie, aproximativ 400.000 de români sunt dependenți de jocurile de noroc, iar costurile pentru tratament și recuperare ajung la aproximativ 500 de milioane de lei anual.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Claudiu Răcuci, senator PNL Alba: Rolul premierului este de a adopta măsuri de rezolvare a problemelor românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rolul premierului este de a adopta măsuri de rezolvare a problemelor românilor Declarația primului-ministru la adresa ministrului Energiei reprezintă un atac la persoană nefondat și nedocumentat. Ministrul Sebastian Burduja este în funcție de doar un an, timp în care a încercat să remedieze o serie de disfucționalități existente în planificarea și gestionarea proiectelor energetice din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea