Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comunicat de presă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alba Iulia este tot mai atrăgătoare pentru albaiulieni, pentru turişti din ţară sau din străinătate dar şi pentru artişti pasionaţi de istorie. Prezent la Alba Iulia alături de prietenul său Emil Hartmann, docent la Academia de Teatru din Koln şi mare pasionat de istorie medievală, cantautorul Florin Săsărman, cunoscut şi ca organizator de evenimente medievale, ne-a acordat un scurt interviu în care şi-a mărturisit ataşamentul faţă de frumuseţile oraşului nostru, în special faţă de Cetatea Alba Carolina.
„Am venit la Alba Iulia în calitate de organizator de evenimente de inspiraţie istorică, cu specific medieval, însoţit fiind de bunul meu prieten Emil Hartmann. Ceea ce am văzut la Alba Iulia întrece însă orice închipuire, deoarece ca român nu credeam că putem avea aşa ceva, atât de frumos, în condiţiile în care puţine cetăţi din ţara noastră au ajuns să fie renovate şi puse în valoare. Consider că Cetatea din Alba Iulia este absolut extaordinară şi pot să vă spun că nu pierd nicio ocazie de a o vizita împreună cu alţi prieteni sau să o recomand celor pe care îi cunosc. Cred că cetatea aceasta din oraşul dumneavoastră oferă un cadru perfect chiar şi pentru filme istorice. Unul din lucrurile care mi-au plăcut foarte mult în Alba Iulia a fost schimbul de gardă pe care soldaţii Cetăţii îl fac la amiază la Poarta a III-a. Acest lucru îmi aminteşte de o lecţie de istorie din liceu, când am citit un text legat de luptele din zona Piemontului. Un corp din armata lui Napoleon a fost ţinut în loc câteva zile de o mână de oameni, aflaţi într-un bastion de apărare pe care francezii l-au cucerit cu foarte mare dificultate. La final, când cei asediaţi au fost înfrânţi, generalul francez care a condus atacul, i-a întrebat pe prizonieri ce comandă militară este aceea: „dă-i mă!”. Cei capturaţi i-au spus comandantului că expresia le aparţine unor luptători români din zona grănicerească Năsăud, care făceau parte din armata austriacă. Iată o relatare care arată că în armata austriacă au luptat mulţi români din Transilvania. Adevărul istoric trebuie respectat cu sfinţenie; dintr-un naţionalism exacerbat s-ar putea ca adevărul istoric să fie eludat pentru a nu atrage atenţia asupra faptului că în Ardeal şi-au pus amprenta şi alte naţii, nu numai românii. Eu cred că vom atrage turişti şi vom atrage respectul Europei atunci când vom pune în valoare tot ce este în Transilvania, fie că a fost făcut de austrieci, de saşi, de unguri sau de români. Trebuie să avem în vedere întreaga moştenire istorică şi culturală nu numai anumite monumente, adică şi această Cetate ridicată în timpul lui Carol al VI-lea de Austria. Aceasta este o realitate dintr-un spaţiu multicultural. Dacă cineva doreşte să falsifice adevărul istoric, nu avem decât de pierdut. Vă promit că voi reveni la Alba Iulia pentru că sunt nerăbdător să văd Cetatea restaurată în întregime şi, de asemenea voi fi mereu un ambasador al oraşului dumneavoastră”
A consemnat
Emanuel DRĂGUŞIN, Biroul de Presă al SC Grup Corint SA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea