Rămâi conectat

Actualitate

Comisia juridică din Senat: Pedeapsa neexecutată după grațiere se adaugă uneia noi dacă persoana recidivează în 5 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Persoanele grațiate, care săvârșesc în cinci ani o infracțiune, execută și pedeapsa neexecutată ca urmare a grațierii, a decis joi,4 mai, Comisia juridică a Senatului prin adoptarea unui amendament la proiectul legii grațierii.

În forma inițială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

De asemenea, senatorii juriști au adoptat amendamente referitoare la procedurile eliberării din închisoare a celor care intră sub incidența legii.

Potrivit acestor amendamente, administrația locului de deținere are obligația îndeplinirii condițiilor necesare pentru pregătirea dosarelor persoanelor condamnate în vederea grațierii. La cererea persoanelor condamnate interesate, administrația locului de deținere solicită autorităților publice competente toate informațiile necesare în vederea încadrării în dispozițiile legii. Judecătorul delegat verifică îndeplinirea condițiilor anterior înaintării dosarului în vederea sesizării instanței pentru aplicarea dispozițiilor legii.

Membrii comisiei au revenit joi asupra amendamentului referitor la femeile însărcinate, stabilind că starea de graviditate trebuie să existe la momentul aplicării legii.

În urmă cu o săptămână, senatorii juriști au stabilit că pedepsele femeilor însărcinate condamnate, cuprinse între 6 și 10 ani, se grațiază cu jumătate, de aceeași clemență beneficiind persoanele cu pedepse între 6 și 10 ani care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani sau minori cu handicap accentuat ori grav.

În forma Guvernului, articolul prevedea că „se grațiază în parte, cu jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care sunt unic întreținător de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, dacă nu li s-au interzis drepturile părintești prin hotărâre judecătorească”.

Legea intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea