Comisia Europeană spulberă mitul românilor frumoși, deștepți și… competenți în IT
România deține cel mai slab nivel de abilități IT din Europa potrivit raportului de țară 2015, publicat de Comisia Europeană. Proiectul national de Strategie Digitala contine, potrivit raportului, printre altele, ca obiectiv si dezoltarea compententelor digitale, insa ii lipsesc masurile concrete de implementare. Aceste evolutii influenteaza major productivitatea muncii, care in Romania este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Concluziile sunt completate si de datele la fel de ingrijoratoare ale DESI 2015.
Un procent mai mult decat dublu decat media europeana dintre angajatii din Romania are un nivel scazut sau nul de competente IT. Este vorba de 77% din forta de munca de la noi comparativ cu media de 32% in UE. Sunt date furnizate in Raportul de tara al Comisiei Europene, alaturi de concluziile in ceea ce priveste inca irelevanta pregatire pe care mediul universitar o face in raport cu piata muncii, dar si de ultima pozitie in Europa ocupata de tara noastra cand vine vorba de investitiile in cercetare.
Totodata, nici datele din Indicele economiei si societatii digitale (DESI) 2015 nu aduc vesti mai bune pentru situatia din Romania raportata la cea la nivel european: s-au facut progrese, dar suntem inca pe ultimul loc in sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, in Romania doar 1,3% din totalul fortei de munca sunt specialisti TIC, foarte putini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking si inregistram cel mai mic procent la e-commerce, pentru ca doar 17% dintre romani cumpara online.
Toate acestea sunt o bariera pentru cresterea economiei digitale in Romania. Competentele digitale imbunatatite sunt de o importanta critica in revigorarea generala a economiei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, constante si inclusive.
Sursa Wall-street.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii